Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy a la Szpak z garażem

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zdecydowaliśmy się na domek parterowy na podstawie projektu Szpak z MG Projekt z doklejonym garażem.

Tak projekt wygląda w oryginale:

szpak rzuty.jpg

szpak front.jpg

szpak tył.jpg

A tak po naszych zmianach:

rzuty.jpg

elewacje.jpg

Zmiany jakie wprowadziliśmy to:

- dom posadowiony będzie na płycie fundamentowej

- ściany będą z betonu komórkowego 24cm + ocieplenie 20cm

- doklejony garaż z pomieszczeniem gospodarczym

- likwidacja zadaszenia nad tarasem ( ze względu na to, że działka jest z wjazdem od południa, nie chcieliśmy dodatkowo zacieniać salonu)

- przesunięcie okna w salonie na środek ściany

- likwidacja kominów wentylacyjnych (rekuperacja)

- powiększenie małej łazienki o 30cm kosztem pomieszczenia gospodarczego

- w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe

- ogrzewać będzie pompą ciepła z dolnym źródłem (kolektor pionowy albo poziomy)

- konstrukcję dachu będą stanowiły wiązary tak zaprojektowane, by wygospodarować jakąś powierzchnię użytkową na poddaszu

To chyba tyle, jeśli są jakieś sugestie lub pytania proszę pisać.

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczerze, to jeszcze nie doszedłem do tego etapu. Czekamy na PnB i jak na razie zasięgałem informacji na temat płyty fundamentowej i pompy ciepła, rekuperacje na razie trochę "olałem", że tak powiem. W tym roku planuję i tak zrobić tylko płytę a w przyszłym ściany i dach więc mam jeszcze czas, żeby się dokształcić w temacie rekuperacji.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
U nas w końcu coś widać. Ława fundamentowa wylana. Dziś przywieźli bloczki i po świętach murarz zacznie stawiać. Pomimo że też nie mamy urlopu i działamy weekendowo to jakoś dajemy radę. Pogoda jest póki co łaskawa wiec z odrobiną szczęścia może uda nam się jeszcze coś porobić przy fundamencie. Pozdrawiam

.... i po świętach murarz zacznie stawiać...

..ekhm.... kto?:jawdrop:

w dziale samorobów?

proszę zmienić ten w/w zapis na:

- i po świętach zaczniemy murować...

- i po swiętach ściany zaczną się same murować ...

- i po świętach będą drugie święta i zaczniemy murować..

- i po świętach murem staniemy za murem...

... albo na cokolwiek....:D

Edytowane przez netbet

No my "już" dostaliśmy PnB, niestety nie obyło się bez problemów ale na szczęście dobrze się skończyło. Musimy też pozbyć się paru drzewek ale na szczęście mamy pozwolenie na wycinkę więc to już też nie jest przeszkodą. Budowę zaczniemy dopiero w maju ponieważ dopiero na maj mam urlop(oby pogoda dopisała). W naszym wypadku budowa w weekendy nie wchodzi w grę ponieważ na razie mieszkamy i pracujemy za granicą. Do wycinki drzew zatrudniłem szwagra i wujka bo musiałbym specjalnie do PL lecieć a sami zaoferowali swoją pomoc więc trzeba skorzystać. Plan na przyszły rok to minimum SSO. Gust regularnie zaglądam do Twojego dziennika i obserwuje Twoje działania :) Pozdrawiam

A tutaj dodaje zdjęcia jeszcze "dziewiczej działki":

P9180064.jpg

P9180065.jpg

P9090516.jpg

Edytowane przez adam5891

Czy w projekcie szpak macie zbrojenie scian (pionowe słupy zbrojeń) które łączą zbrojenie fundamentów ze zbrojeniem wieńca? Znajomy który buduje parterowy domek z7 ma takie rozwiązanie, on buduje z ytonga, my naszego szpaka chcemy budować z silki. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy budowie. Aktualnie czekamy na pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy z budową.

Czy w projekcie szpak macie zbrojenie scian (pionowe słupy zbrojeń) które łączą zbrojenie fundamentów ze zbrojeniem wieńca? Znajomy który buduje parterowy domek z7 ma takie rozwiązanie, on buduje z ytonga, my naszego szpaka chcemy budować z silki. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy budowie. Aktualnie czekamy na pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy z budową.

W moim projekcie nie ma takich słupów i w projekcie Szpak/Bursztyn nie spotkałem się z nimi w przeglądanych dziennikach budowy. Wiem o które słupy Ci chodzi, bo tak się składa, że mój brat będzie wiosną zaczynał budowę Z7. U niego po adaptacji też tych słupów nie ma, chociaż w oryginalnym projekcie są i rzeczywiście na zdjęciach z realizacji widać, że co niektórzy je robią. Ja również pozdrawiam i życzę powodzenia.

• 2 weeks później...
Gratuluję PnB !!!!

Bardzo ładne te Twoje rejony :D można wiedzieć gdzie stanie kolejny szpak? A cóż to za szklarnie masz w granicy? A może to Twoje ;-P ?

Nasze minimum na przyszły rok to także sso. Wiadomo wszystko zależy od kasiorki.....

Miło mi z powodu odwiedzin. Zapraszam ....

Dzięki wielkie. Kolejny szpak stanie w Mosinie, okolice Poznania. Niestety to nie szklarnie tylko kurnik, nie może być zbyt pięknie :p. No ale cóż darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Na szczęście nie "czuć" zbytnio jego obecności, więc nie jest to jakiś wielki problem a po zakończeniu budowy posadzi się jakieś sosny lub coś w tym stylu na końcu działki i po paru latach zasłonią ten niezbyt miły widok.