adam5891 18.07.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Witam wszystkich. Zdecydowaliśmy się na domek parterowy na podstawie projektu Szpak z MG Projekt z doklejonym garażem. Tak projekt wygląda w oryginale: A tak po naszych zmianach: Zmiany jakie wprowadziliśmy to: - dom posadowiony będzie na płycie fundamentowej - ściany będą z betonu komórkowego 24cm + ocieplenie 20cm - doklejony garaż z pomieszczeniem gospodarczym - likwidacja zadaszenia nad tarasem ( ze względu na to, że działka jest z wjazdem od południa, nie chcieliśmy dodatkowo zacieniać salonu) - przesunięcie okna w salonie na środek ściany - likwidacja kominów wentylacyjnych (rekuperacja) - powiększenie małej łazienki o 30cm kosztem pomieszczenia gospodarczego - w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe - ogrzewać będzie pompą ciepła z dolnym źródłem (kolektor pionowy albo poziomy) - konstrukcję dachu będą stanowiły wiązary tak zaprojektowane, by wygospodarować jakąś powierzchnię użytkową na poddaszu To chyba tyle, jeśli są jakieś sugestie lub pytania proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 18.07.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 O, nowy dziennik, powodzenia w budowie i w prowadzeniu dziennika. No i kolejny przekonany do wentylacji mechanicznej. Jakie przewody przewidujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 18.07.2013 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Szczerze, to jeszcze nie doszedłem do tego etapu. Czekamy na PnB i jak na razie zasięgałem informacji na temat płyty fundamentowej i pompy ciepła, rekuperacje na razie trochę "olałem", że tak powiem. W tym roku planuję i tak zrobić tylko płytę a w przyszłym ściany i dach więc mam jeszcze czas, żeby się dokształcić w temacie rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 18.07.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 To chyba tyle, jeśli są jakieś.....pytania proszę pisać. tak - są pytania... zamierzasz stawiać SAM? czy ekipami? jak sam - dobrze trafiłeś jak ekipami - zły dział pozdro NETbet'samorób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 18.07.2013 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 tak - są pytania... zamierzasz stawiać SAM? czy ekipami? jak sam - dobrze trafiłeś jak ekipami - zły dział pozdro NETbet'samorób Płytę, ściany na pewno bez ekipy z pomocą rodzinki. Do dachu wynajmę ekipę. Wykończeniówka mam nadzieję, że w dużej mierze sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.07.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Płytę, ściany na pewno bez ekipy z pomocą rodzinki. Do dachu wynajmę ekipę. Wykończeniówka mam nadzieję, że w dużej mierze sam. ...no to WITAJ W KLUBIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 19.07.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 ...no to WITAJ W KLUBIE! a dzięki, dzięki... to teraz pozostaje czekać na PnB i brać się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 04.08.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ooo kolejny szpaczek. Powodzenia życzę. My na podobnym etapie. Tzn czekanie na PnB ... Będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 05.08.2013 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Ooo kolejny szpaczek. Powodzenia życzę. My na podobnym etapie. Tzn czekanie na PnB ... Będę zaglądać Witam. Dzięki i wzajemnie. Ja do Twojego też zaglądam A tutaj dodaje jeszcze plan zagospodarowania działki: Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez adam5891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 11.09.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Jak tam postępy? PnB jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 12.09.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Jak tam postępy? PnB jest? Hej, postępów brak. Urlop mi mija a tu PnB jak nie było tak nie ma. Rozpoczęcie budowy przesunięte na przyszły rok, bo w tym już nie dostanę urlopu. A jak tam u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 31.10.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 U nas w końcu coś widać. Ława fundamentowa wylana. Dziś przywieźli bloczki i po świętach murarz zacznie stawiać. Pomimo że też nie mamy urlopu i działamy weekendowo to jakoś dajemy radę. Pogoda jest póki co łaskawa wiec z odrobiną szczęścia może uda nam się jeszcze coś porobić przy fundamencie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.10.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) .... i po świętach murarz zacznie stawiać... ..ekhm.... kto? w dziale samorobów? proszę zmienić ten w/w zapis na: - i po świętach zaczniemy murować... - i po swiętach ściany zaczną się same murować ... - i po świętach będą drugie święta i zaczniemy murować.. - i po świętach murem staniemy za murem... ... albo na cokolwiek.... Edytowane 31 Października 2013 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 31.10.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 ..ekhm.... kto? w dziale samorobów? ... albo na cokolwiek.... no i co sie Panie czepiasz? murarz zacznie stawiac... moim zdaniem chodzi o browary taki murarz to skarb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 02.11.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Panowie ja tam nie wpisuje się w żaden dział samorobów . Komentuję tylko adam5891 z tego względu iż budujemy ten sam projekt. Otwarcie przyznaje się że nie stawiamy sami murów. Kto to będzie dźwigał takie cieżkie bloczki?! Za to całą resztę robimy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 03.11.2013 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) No my "już" dostaliśmy PnB, niestety nie obyło się bez problemów ale na szczęście dobrze się skończyło. Musimy też pozbyć się paru drzewek ale na szczęście mamy pozwolenie na wycinkę więc to już też nie jest przeszkodą. Budowę zaczniemy dopiero w maju ponieważ dopiero na maj mam urlop(oby pogoda dopisała). W naszym wypadku budowa w weekendy nie wchodzi w grę ponieważ na razie mieszkamy i pracujemy za granicą. Do wycinki drzew zatrudniłem szwagra i wujka bo musiałbym specjalnie do PL lecieć a sami zaoferowali swoją pomoc więc trzeba skorzystać. Plan na przyszły rok to minimum SSO. Gust regularnie zaglądam do Twojego dziennika i obserwuje Twoje działania Pozdrawiam A tutaj dodaje zdjęcia jeszcze "dziewiczej działki": Edytowane 3 Listopada 2013 przez adam5891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zniwiarz01 05.11.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Czy w projekcie szpak macie zbrojenie scian (pionowe słupy zbrojeń) które łączą zbrojenie fundamentów ze zbrojeniem wieńca? Znajomy który buduje parterowy domek z7 ma takie rozwiązanie, on buduje z ytonga, my naszego szpaka chcemy budować z silki. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy budowie. Aktualnie czekamy na pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 06.11.2013 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czy w projekcie szpak macie zbrojenie scian (pionowe słupy zbrojeń) które łączą zbrojenie fundamentów ze zbrojeniem wieńca? Znajomy który buduje parterowy domek z7 ma takie rozwiązanie, on buduje z ytonga, my naszego szpaka chcemy budować z silki. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy budowie. Aktualnie czekamy na pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy z budową. W moim projekcie nie ma takich słupów i w projekcie Szpak/Bursztyn nie spotkałem się z nimi w przeglądanych dziennikach budowy. Wiem o które słupy Ci chodzi, bo tak się składa, że mój brat będzie wiosną zaczynał budowę Z7. U niego po adaptacji też tych słupów nie ma, chociaż w oryginalnym projekcie są i rzeczywiście na zdjęciach z realizacji widać, że co niektórzy je robią. Ja również pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 14.11.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Gratuluję PnB !!!! Bardzo ładne te Twoje rejony można wiedzieć gdzie stanie kolejny szpak? A cóż to za szklarnie masz w granicy? A może to Twoje ;-P ? Nasze minimum na przyszły rok to także sso. Wiadomo wszystko zależy od kasiorki..... Miło mi z powodu odwiedzin. Zapraszam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 15.11.2013 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Gratuluję PnB !!!! Bardzo ładne te Twoje rejony można wiedzieć gdzie stanie kolejny szpak? A cóż to za szklarnie masz w granicy? A może to Twoje ;-P ? Nasze minimum na przyszły rok to także sso. Wiadomo wszystko zależy od kasiorki..... Miło mi z powodu odwiedzin. Zapraszam .... Dzięki wielkie. Kolejny szpak stanie w Mosinie, okolice Poznania. Niestety to nie szklarnie tylko kurnik, nie może być zbyt pięknie . No ale cóż darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Na szczęście nie "czuć" zbytnio jego obecności, więc nie jest to jakiś wielki problem a po zakończeniu budowy posadzi się jakieś sosny lub coś w tym stylu na końcu działki i po paru latach zasłonią ten niezbyt miły widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts