Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy a la Szpak z garażem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ładne drzwi :) jak wymienią na dłuższe to będą jeszcze ladniejsze :)

trochę rażą w oczy te kształtki ocynkowane przy buforze ....

Czesc zwiazana z obwodem cwu jest mosiezna, czesc buforowa niekoniecznie, skoro bufor nie jest miedziany a normalny stalowy i zalany wodą destylowaną to koniecznosci stosowania kształtek mosieznych nie ma, mozna by zastosowac czarne ale i ocynk nie zaszkodzi., czasami jest konicznosc stosowania krocców to bez sensu byłoby mieszanie krocca ocynkowego z kształtka mosiezna.

Nie 4000 a 3500 zł, z tego 4000 kWh na cwu, 8200 kWh na co. Przy pompie p-w koszt ok 1750 zl, przy gruntowej ok 1350-1400 zł. Po zakonczeniu ocieplania powtórnie przelicze ozc i byc moze bedzie korekta w dół.

Nie żebym negował ideę bufora, ale coś mi tu nie gra. Instalację z polską PC o COP >4 miał zamontowaną ostatnio thoreg tutaj pisał o cenie kompletna całość kosztowała go 30k, więc tak na szybko.

Koszt instalacji PC to 30k, więc ogrzewanie dla COP 4 i tylko II taryfie w przybliżeniu wychodzi 8200kWh/COP 4 * 0,30gr = 615 zł

Przygotowanie CWU dla załóżmy COP 3 i tylko drugiej taryfie w przybliżeniu wychodzi 4000kWh/COP 3 * 0,30 gr = 300 zł

Więc jeżeli była by to tylko druga taryfa to mamy przytaczane przeze mnie <1000zł rocznie za CO i CWU. Jeżeli nawet byśmy trochę wjechali w I taryfę to by to wyszło pewnie max 1200zł/ rok. To 3x taniej niż przy buforze. Nie wiem ile kosztowała cała instalacja bufora ale pewnie >5k, ale PC w rozsądnej cenie moim zdaniem by się bardziej opłacała w perspektywie dłuższego czasu.

Nie żebym negował ideę bufora, ale coś mi tu nie gra. Instalację z polską PC o COP >4 miał zamontowaną ostatnio thoreg tutaj pisał o cenie kompletna całość kosztowała go 30k, więc tak na szybko.

Koszt instalacji PC to 30k, więc ogrzewanie dla COP 4 i tylko II taryfie w przybliżeniu wychodzi 8200kWh/COP 4 * 0,30gr = 615 zł

Przygotowanie CWU dla załóżmy COP 3 i tylko drugiej taryfie w przybliżeniu wychodzi 4000kWh/COP 3 * 0,30 gr = 300 zł

Więc jeżeli była by to tylko druga taryfa to mamy przytaczane przeze mnie <1000zł rocznie za CO i CWU. Jeżeli nawet byśmy trochę wjechali w I taryfę to by to wyszło pewnie max 1200zł/ rok. To 3x taniej niż przy buforze. Nie wiem ile kosztowała cała instalacja bufora ale pewnie >5k, ale PC w rozsądnej cenie moim zdaniem by się bardziej opłacała w perspektywie dłuższego czasu.

Liczyłem dla propocji 80/20% dla II/I taryfy. Przyjmuję super rewelacyjne copy z pewną dozą nieufnosci gdyz sam montuje pompy i cyklicznie odczytuję zuzycia dla niektórych z nich. Mozna te proporcje kontestowac, wole jednak policzyc z niewielkim zapasem, widziałem tez proporcje 75/25. Poza tym w tym budynku są posadzki anhydrytowe o zmniejszonej akumulacji (grubosc 5 cm) przyjmowanie 100% w II taryfie przy małej akumulacji jest nierealne. Skoro juz tak zonglujesz cenami to wypadałoby czytac dokładniej autora dziennika który stwierdził kategorycznie ze nie ma mozliwosci wykonania DZ poziomego a na pompę z odwiertami dostał wycene 38000 zł. Przeliczył tez wszystkie opcje

czyli czytamy dokładnie a pozniej komentujemy.

Oczywiście czytałem dokładnie, to że DZ jest na nie też ;), ale nie było napisane dlaczego, a z tego co pamiętam działka jest całkiem spora i niezabudowana, więc czemu nie? Jeszcze raz się powtórzę, nie jestem przeciwko buforowi bo sam kiedyś o tym myślałem. Oczywiście PC wyszła mnie drożej ale nie na tyle aby nie było po prostu taniej. Jedyny jaki JA WIDZĘ plus bufora w takim domu to to że jest bezgłośny, to niezaprzeczalna zaleta.

BTW: COPy 4 i 3 dla CO/CWU wydaje mi się że nie są jakieś rewelacyjne, a raczej standardowe dla pomp gruntowych.

Edytowane przez sebcioc55

Jedyny jaki JA WIDZĘ plus bufora w takim domu to to że jest bezgłośny, to niezaprzeczalna zaleta.

Ja widzę inne, brak płatnych serwisów gwarancyjnych, w ogole brak jakichkolwiek serwisów, niski koszt częsci zamiennych, najdrozsza oprócz bufora i pompy ogiegowej kosztuje 220 zł, mozliwosc regulacji strefowej temperatury.

Oczywiście czytałem dokładnie, to że DZ jest na nie też ;), ale nie było napisane dlaczego, a z tego co pamiętam działka jest całkiem spora i niezabudowana, więc czemu nie?

sebcio55 działka jest spora na dzień dzisiejszy, ale będzie mniejsza ponieważ będzie dzielona na 3 działki. A tak z ciekawości to może orientujesz się jaką powierzchnię musiało by zająć DZ, żeby pokryć zapotrzebowanie mojego domu?