Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy a la Szpak z garażem

Recommended Posts

Adam, sasiedzie, a ktory z inspektorow wydawal Ci PnB? Pani Daria czy Mosine obsluguje ktos inny? Bo jesli ona to az uwierzyc nie moge ze mogly byc jakies problemy :)

Jak byc potrzebowal jakies namiary czy ekipy to smialo pytaj. Wprawdzie u nas byly ekipy raptem 3 ale wszytskie sie ladnie spisaly wiec ich polecam :) (Ciesle, okniarze i posadzkarze).

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adam, sasiedzie, a ktory z inspektorow wydawal Ci PnB? Pani Daria czy Mosine obsluguje ktos inny? Bo jesli ona to az uwierzyc nie moge ze mogly byc jakies problemy :)

Jak byc potrzebowal jakies namiary czy ekipy to smialo pytaj. Wprawdzie u nas byly ekipy raptem 3 ale wszytskie sie ladnie spisaly wiec ich polecam :) (Ciesle, okniarze i posadzkarze).

Decyzję wydawała Pani Liliana. U nas w sumie od samego początku tzn. od podziału działki pojawiał się jeden problem droga dojazdowa. Jako, że sąsiedztwo naszej działki jest dosyć ubogie jeśli chodzi o zabudowania (jeden sąsiad 150m od nas) a dojazd do działki jest drogą gruntową, która według UM nie spełnia wymogów, chociaż ma nadaną nazwę, musieliśmy jeszcze dostarczyć papiery, że mamy dojazd do działki przez działkę teściów i ciotki. No i tak się to przeciągło jakoś.

No tak... dojazd... :)

Bloczki fundamentowe i betony bedziesz potrzebowal ? :)

Bloczków nie będę potrzebował ponieważ my będziemy robić płytę fundamentową. Beton jak najbardziej B25 jakieś 32m3 mi wychodzi ale pewnie będzie trzeba zamówić z 2m3 więcej, żeby czasem nie brakło. A ty skąd brałeś beton i w jakiej cenie? I ile płaciłeś za pompę?

naprawdę zacne projekty. może podrzucicie projekt domu parterowego 4 pokojowego a na poddaszu 3 pokoje czekam na propozycję. Niedługo zacznie się budowa ;)

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chodzi o to żeby w sumie były 4 pokoje z czego 3 na poddaszu? Mnie się podobał bardzo Madryt z pracowni Lipińscy ale za drogi w budowie jak dla mnie.

Bloczków nie będę potrzebował ponieważ my będziemy robić płytę fundamentową. Beton jak najbardziej B25 jakieś 32m3 mi wychodzi ale pewnie będzie trzeba zamówić z 2m3 więcej, żeby czasem nie brakło. A ty skąd brałeś beton i w jakiej cenie? I ile płaciłeś za pompę?

Wystarczy bardzo dobrze i szczegółowo policzyć.U mnie na płytę tak wyliczyłem że betonu zostało tylko w koszu - czyli jakieś 2-3 taczki

• 4 months później...

Witam po długiej przerwie. Sezon budowlany pomału rusza więc czas coś naskrobać w tym na razie dość ubogim dzienniku :) Przez okres zimowy udało nam się usunąć drzewka, które rosły na działce

V__7324.jpg

Tutaj widać jeszcze korzenie ale na dzień dzisiejszy są już wyrwane i teren jest wyrównany.

Za 5 tygodni ruszamy z budową.

Pomału zamawiamy materiał i już nie umiemy się doczekać startu.

Mamy już XPS`a, którego zamówiliśmy jeszcze w zeszłym roku, zamówiliśmy bloczki Solbet na ściany nośne i działówki, folie budowlaną. W przyszłym tygodniu zamówię stal zbrojeniową, strzemiona, dystanse i pospółkę na podbudowę płyty.

Muszę też zorganizować agregat prądotwórczy, bo do sąsiada daleko i nie będzie od kogo prądu pożyczyć. Mam na oku diesla jednofazowego z ATS, którego mam w planie wpiąć w instalację po zakończeniu budowy. W razie braku prądu coś tam w domu będzie działało.

A więc odliczamy czas do budowy :D

Edytowane przez adam5891

Witam wszystkich:)

w przyszłym tygodniu, jak tylko pogoda pozwoli startujemy ze Szpaczkiem w podkarpackim - też, jak i inni nie mogę się doczekać, choć obaw też pełno jest. Ale, jak nie spróbuję to nie zobaczę:)

W najbliższych dniach założę dziennik tak jak należy, mam nadzieję, że z Wasza pomocą niedługo Szpaczek pod lasem będzie się pięknie prezentował

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Witam,

Co do wiązarów, firmy mają takie rozbieżności co do wyceny, że aż w szoku byłam. Najdroższą wycenę jaką dostaliśmy to była wycena na kwotę 25 tys brutto ! Hatek spisał się najlepiej, kontakt rewelacyjny. I cena najatrakcyjniejsza ;) Opinii negatywnych w internecie nie znaleziono ;)

Pozdrawiam i czekam na nowe wpisy.

Witaj Gust. No ja wysłałem do Hatka w zeszłym tygodniu maila z prośbą o wycenę i na razie czekam. Mam nadzieję, że po Świętach się odezwą. Pozdrawiam.

No i dostałem wycenę z Hatka. Jak to mówią szału nie ma szczerze powiedziawszy. Za kompleksową usługę życzą sobie 25 000 zł netto i nie uwzględnili w wycenie daszku nad wejściem. Jak na razie na pierwszym miejscu jest firma Filar z Inowrocławia.

Edytowane przez adam5891

• 2 weeks później...