Gość grend 05.04.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 a odpisałeś już umowę na prąd ? JA czekałem za tym dobrodziejstwem prawie 11 miesięcy a nie musieli stawiać trafo... Teraz ciągniesz budowę na agregacie czy prąd od sąsiadów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 05.04.2015 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Nie podpisałem, bo jak dostałem pierwsze warunki zabudowy to była tam załączona umowa i chyba 2 m-ce czasu na podpisanie jej jak dobrze pamiętam. Teraz wysłałem wniosek o warunki przyłączy i pewnie przyjdą razem z umową. Jak dostane warunki to będę wiedział co i jak no chyba, że jest tu ktoś kto wie jak to dokładnie wygląda. Wiem, że prądu nie podłączą mi w ciągu miesiąca ani dwóch i nie liczę nawet na to, że sprawa zamknie się w tym roku chociaż fajnie by było. Budowę ciągnę na agregacie, bo do sąsiadów za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 14.06.2015 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witam. W dzienniku nic się nie dzieje, bo i na budowie nic się nie dzieje. Jedynie wyjaśniła się kwestia w sprawie prądu. Otóż, nasze szczęście polega na tym, że do jednej z sąsiadujących działek (nie bezpośrednio z nami ale w nie wielkiel odległości) dociągnięto prąd. Byliśmy w maju w PL i dostaliśmy warunki przyłączy. Okazało się, że już nie chcą stawiać u nas transformatora tylko podłączą nas właśnie od skrzynki tego sąsiada. Podpisaliśmy umowę i odwieźliśmy do biura obsługi. Podczas urlopu rozejrzeliśmy się również za oknami. Wybór padł na kolor antracyt. Nie zamówiliśmy jeszcze ale jesteśmy pewni, że będą właśnie w tym kolorze. Robimy również projekt wnętrz. Jakoś nie umieliśmy sobie wyobrazić co gdzie postawić, i jak to dobrze połączyć w całość, a już tym bardziej jak rozplanować dobrze całą elektrykę. Na razie to tyle. W sierpniu następny urlop i muszę obrobić wnęki okienne, żeby na wiosnę były gotowe na montaż okien oraz wymurować w końcu komin. Żeby nie było, nie obijałem się na całym urlopie. Na początku, przez dwa dni pomagałem tacie przygotować szalunek ze styropianu pod jego płytę fundamentową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 18.09.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Hej co słychać , jak postępy?? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 20.09.2015 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Hej Gust.A w sumie jakoś dużo w tym roku się nie dzieje. Byliśmy w sierpniu na urlopie i z najważniejszych rzeczy jakie się wydarzyły to to, ze w październiku lub listopadzie mamy już mieć skrzynkę z prądu przy działce. Tak, ze już na wiosnę, jak ruszymy dalej z budowa, nie będę musiał targać agregatu na budowę. Poza tym zrobiliśmy trochę porządku w środku, obrobiłem wnęki okienne i zagruntowałem, wymurowałem z wujkiem komin do połaci dachu. Plan na przyszłość taki, ze wczesna wiosna jak pogoda pozwoli kryjemy dach dachówka, robimy instalacje elektryczna, wstawiamy okna i robimy tynki. Co dalej zobaczymy jak będzie z kasa. Widzę, ze wasz domek poszedł do przodu i bardzo dobrze, przynajmniej jest kogo podglądać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 04.11.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Ojj prąd rzecz najważniejsza. My w trakcie budowy ciagnelismy caly czas z pom. gospodarczego rodziców a zarazem i naszych sasiadów Wazne ze do przodu. My tez tak kroczek po kroczku cos robimy , chcialo by sie wiecej no ale kasa... pozdrawiam i milego podgladania pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 11.12.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 WitamNie pisałem ,ale śledziłem postępy waszych prac. Ciesze się ,że uporaliście się z tym prądem i nie będą wam stawiać transformatora.Z nimi to zawsze ciężkie przeprawy ,Ja musiałem przestawić słup, który ,kiedyś postawili na środku działki.Utopione 10 tys zł. I ta praca daleko od domu ,to wszystko jest męczące ,ale damy radę. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedrulaLSW 11.12.2015 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 A wystarczyło przywalić w ten słup "autem" z oc poleciało by 10% zniżki a potem się dogadać by postawili nowy parę metrów dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 13.12.2015 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witam jerzyka51, za bardzo w tym roku nie ma co obserwować bo nic się nie dzieje. Ale fajnie, że zaglądasz. Od marca pewnie coś się ruszy o ile pogoda pozwoli to i w dzienniku zrobi się trochę ciekawiej. Ja do Ciebie też zaglądam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 14.12.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam Nie bardzo by z ty słupem dało radę .Energetyka ,uważała ,że mi dostarcza prąd i jest wszystko w porządku ,jak chcę coś zmienić to na własny koszt. Ci poprzedni właściciele ,spółdzielnia ,dali sobie postawić taki słup i to ostatni w linii ,który musi być podwójny,nie można go zlikwidować ,musiałem przenieść na granicę działki. Ja chciałem jeszcze by mi postawili ścianki wewnętrzne i wylali trochę betonu na nich ,dokończyli murować oranżerie ,ale idzie to jak" krew z nosa"To tak jest, jak nie ma cię na budowie,W sobotę słyszę będzie robione ,przyjeżdżam za tydzień a tu nic.Chociaż tą oranżerie muszę mieć wymurowaną ,bo w styczniu w związku z małym zabiegiem ,będę 3-4 tygodnie w domu i muszę w tym czasie dopilnować zrobienia całej jej konstrukcji ,by na wiosnę było można położyć dach.Bo następny dłuższy pobyt w domu to pażdziernik.adam5891 jak się czyta dzienniki budów ,to zawsze ,czegoś można się dowiedzieć i na bieżąco ewentualnie coś u siebie poprawiać. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 14.12.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Witam ponownie Patrząc na twój projekt wnętrz, to chyba w szpakach ,każdy będzie miał podobnie .U mnie będzie trochę inaczej, dzięki temu że go trochę powiększyłem . W dużej sypialni będzie za łóżkiem garderoba ,w dużej łazience dojdzie bidet a w małej pisuar. Zastanawiam się czy wannę, u mnie mała /bo jestem niski./nie obudować tak, by góra była równa z jej górną krawędzią ,a wchodziłoby się po dwu schodkach .Miałbym w łazience jakby podłogę dwu poziomową.Moja łazienka jest dłuższa i niż w typowych szpakach i tak myślę ,jakby to wyglądał.Marzy mi się taki starodawny ciężki stół na min 10 osób ..Zmniejszyłem trochę kuchnie i dodałem spiżarkę .W ścianie spiżarki planuje zamontować małą lodówkę ,piekarnik i mikrowele, Pralka będzie w pomieszczeniu gospodarczym ,tam już są dla niej doprowadzone wszystkie przyłącza. Salon jak u Was, tylko bez telewizora ale z widokiem na oranżerie i z większym stołem Zamiast kominka ,który będzie w oranżerii chcę taką starodawną komodę.Ale to na razie wszystko przymiarki ,trzeba skończyć budowę.Miłego wieczoru J.Korona Edytowane 14 Grudnia 2015 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 25.01.2016 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Na budowie jak narazie cisza ale już nie długo sie to zmieni :D:D. Właśnie rozmawiałem z Panem z Enea i do 18 marca mamy mieć skrzynkę, więc sprawa prądu w sumie chyba skończona jeśli chodzi o podłaczenie do sieci. Pod koniec lutego lecę na tydzień do PL i w planach: - wyciągnięcie komina ponad połać dachu i wykończenie go klinkierem, - jest zamówienie okien: wybór padł na MS Okna MS Evolution 82 w kolorze antracyt ale więcej napiszę jak już zamówię okna, bo oferty mam z maja zeszłego roku i jeszcze poproszę o wycene na dzień dzisiejszy, - zamówienie dachówki i skończenie dachu, tutaj wybór padł na betonową dachówkę Braas bałtycką, grafitową z powłoką cisar - umówienie się z elektrykiem na wykonanie instalacji wewnętrznej - znalezienie jakiejś porządnej ekipy do wykonania tynków wewnętrznych Mam nadzieję, że wszystko uda się fajnie zgrać i do połowy maja wszystkie 5 punktów zostanie odhaczone. Jeśli ktoś tutaj zagląda z okolic Poznania to może podrzuci, który z salonów MS Okna w Poznaniu ma sprawdzoną ekipę do montażu okien. Edytowane 2 Lutego 2016 przez adam5891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 05.02.2016 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Wysłałem projekt dachu do hurtowni, żeby wycenili mi dachówkę cementową braas bałtycka, grafitową z powłoką cisar. Dostałem wycenę na 10400 zł ale dołączyli również wycenę na dachówke euronit profil s i ta wyszła w cenie 7800 zł. Z tego co czytałem w internecie w sumie jakościowo chyba nie odbiega od braas`a ale oglądałem na necie kolorystyke euronitu i duratop profil s występuje w kolorze antracyt i głęboka czerń a standard profil s występuje w kolorze grafitowym. I tutaj dylemat cena kusząca tego euronitu ale ciekaw jestem jak ten antracyt wygląda na żywo, bo ta głęboka czerń chyba za ciemna by była. Dobrze, że za 2 tyg lecę do PL to chyba będzie trzeba poczekać i ocenić to na żywo. Tak to jest jak się buduje na odległość. Edytowane 5 Lutego 2016 przez adam5891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.02.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 popytaj jeszcze o bendersa, to bardzo dobra jakościowo i cenowo dachówka cementowa, mam grafit i wyglada wysmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 06.02.2016 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Dzięki santosz za podpowiedz wyślę @ z zapytaniem. A jak już tu zaglądnałeś to może podzielisz się jak sprawuje sie Twoja PC i czy jesteś zadowolony z wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 22.02.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Dawno nie zaglądałem do samorobów, budowlanka mnie zmęczyła niemiłosiernie, ale już powoli się ogarniam . Gdzieś mi umknął Twój DB, muszę zrobić przegląd od samego początku i sprawdzić co i jak. Oby do wiosny Edytowane 22 Lutego 2016 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 02.04.2016 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam po dłuższej przerwie. Trochę dziennik opóźniony w stosunku do prac na budowie, ale po pierwsze brak czasu, po drugie brak zdjęć, a po trzecie problemy z komputerem. W połowie lutego w końcu doprowadzili nam prąd do działki Wysłałem już wnioski o podpisanie umowy kompleksowej więc mam nadzieję, że już nie długo założą nam licznik i nastanie światłość. Najważniejsze, że nie będę musiał już targać tego cholernego agregatu na budowę. W lutym byłem w Polsce i działaliśmy z kominem. Pustak betonowy na komin fi 200, wykończenie komina klinkier tybet cieniowany, wkład kominowy będzie stalowy. Kilka fotek: A tutaj widok z dachu Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez adam5891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 02.04.2016 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 W trakcie urlopu w lutym znalazłem ekipę do położenia dachówki, zamówiłem okna oraz tylne drzwi wejściowe do kotłowni (tutaj wybór padł na firme MS), dogadałem się z elektrykiem, oraz znalazłem ekipę od tynków. Jeśli chodzi o dachówkę to tak jak pisałem wcześniej wybór padł na bałtycką Braas`a w kolorze grafit z powłoka Cisar. Panowie zaczęli prace w środę po Wielkanocy i nie mam za dużo zdjęć więc wrzucę to co mi wysłali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 02.04.2016 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 No i czas na najświeższe informacje. W czwartek telefon, od Pana od okien czy jest możliwość montażu w piątek i tak oto od piątku mamy okna. Zdjęcia nie są może jakieś super wykonane ale są Lepsze będą dopiero w maju. Okna to MSline profil 6 komorowy, 3 uszczelki, listwa prosta, kolor dwustronny antracyt, pakiet 3 szybowy. Rolety Termo-prestige TP1000, kolor antracyt z napędem elektrycznym. Narazie to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 10.04.2016 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 No i tak czas mija nie ubłagalnie, a na budowie dalej walczą Panowie od dachówki. W sumie już są na budowie prawie dwa tygodnie, i jak na razie mamy ołatowany dach domu (garaż nie ruszony) i przykręcone rynny z jednej strony. Były by z drugiej ale wystąpił taki o to zonk, że Pan zamówił mi rynny ocynk w kolorze srebrnym i jakoś nikomu nie przyszło do głowy, że ni w ząb one nie pasują do niczego. Cała historia wyglądała tak, że prosiłem teściową o zdjęcia co oni tam już ciekawego zdziałali. No ale jakoś nie umiałem się doczekać, bo wg teściowej tam jeszcze nic nie widać. No i w środę wieczorem dostałem. Uradowany otwieram smsa i ...aż mnie zatkało...stan przedzawałowy. Z rana szybki telefon do majstra no i wyjaśnienie sprawy. Decyzja ściągamy to coś z dachu i zamieniamy na grafitowe. Na szczęście, nie zużyte elementy udało się wymienić. Okazało się, że po naszym dachu Panowie mają wymieniać rynny w domu teściów więc haki i te elementy, których nie udało się oddać użyją u teściów. A tutaj już fotki z prawidłowym kolorem. Zobaczymy jak to dalej pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts