b.bis 03.05.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 Chcialabym wybudowac dom z bloczkow z keramzytu supre termo optiroc 36,5 lub bloczkow fortis 36 cm - jakie jest Wasze zdanie na temat tej technologi, a moze ktos juz mieszka w domu z tego materialu - prosze o rade i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.05.2004 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 ...oj niedobrze. I nie wiem co gorsze, Optiroc czy keramzytobeton Może po kolei. Pełen zapału dorwałem się do budowy własnego domku. Wybrałem materiał - keramzytobeton. Fajny, ciepły, tani, łatwy w budowaniu, zdrowy, lekki. Poszła pierwsza warstwa (Po awanturach z murarzami, żeby kładli zbrojenie i nie dawali zaprawy w pionowych szczelinach). I odrazu kazali przywieżć piłę do pustaków, bo tego żadnym sposobem nie dało sie ciąć!!! Doszli do poziomu okien. 2 wykusze, Filarki między oknami... "Pan przywiezie palete siporeksa, bo z tego g... to my nie będziemy robić" Przywiozłem, mieli racje, ale przywiozłem 10 palet, bo wewnętrzne ściany nośne już postanowiłem robić w betonu komórkowego (o szczęśliwa chwilo, gdy sie na to zdecydowałem) Pilnowałem ekipy, żeby ściany były naprawde proste. Ale wyszła... choinka. Pustaki okazło sie że maja do 7 mm odstepstw na grubości. Z zewnątrz równo w środku ... schodki. Ale UDAŁO SIĘ. Ale to nie wszystko. INSTALACJE!!! Te pustaki sie sypią przy próbie kucia. Używałem otwornice do betonu, a bruzdy wycinałem diamentową tarczą. OOOOOooo jak dobrze, że miałem w środku białe pustaki. Ile sie dało, nawet kosztem dłuższych tras pociągnąłem tymi ścianami (Ciiii, nie mówcie nikomu z nadzoru budowlanego, że odstąpiłem od projektu). Dodam, ze reklamowałem pustaki, ale to temat na poemat w innym poście. Są ortografy? Wybaczcie, stałem sie nerwowy przez ten keramzyt i zapomniałem kiedy u,ó rz,ż ch,h powyzej opinia uzytkownika kudlatyg dodam od siebie - trudny w obróbce, twardy ale równiz zwolennicy podkreslaja "klimat" wewnatrz bydynku ...inny przyjazny ... Twój wybór ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.05.2004 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 My też się zastanawialiśmy, przeraziła nas cena.A to wszystko prawda, ale ekipa musi znać technologię, trzeba mieć specjalne narzędzia (nie takie skomplikowane) do przenoszenia, nakładania zaprawy i specjalną tarczę do cięcia i żłobienia pod instalacje. Kudlatyg widocznie tego nie wiedział i były problemy.My zastanawialiśmy się nad bloczkami Termat ze Środy śląskiej. Powtarzam - jak ekipa schrzani to można zapomnieć o dobrych właściwościach tej ściany - muszą być narzędzia i tarcza do cięcia. Materiał jest suchy, bardzo ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 04.05.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Zbudowałem dom z bloczków Pezam (inna nazwa systemu Fortis) - potwierdzam - troche się kruszą, są ciepłe, dom szybko powstaje (ściana jednowarstwowa), żadnych problemów z instalacjami (dobre narządzia).NAJWAŻNIEJSZE - ekipa musi być solidna - najlepiej z doświadczeniem z BK lub keramzytobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria_n 04.05.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Budowa z keramzytobetonu jest naprawdę OK.Mój dom stoi już rok (właśnie wykańczam).Poza niewielkimi trudnościami z cięciem - tarcza diamentowa lub do betonu same plusy. Policz również koszty tynków - można dać zwykły cementowo wapienny.Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 04.05.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 05.05.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Budowa z bloczkow idzie faktycznie szybko i w miare dobrze (PEZAM) jednak na tym sie konczy ich przydatnosc. Pozniej to zaczynaja sie problemy - jest strasznie kruchy, od strony wewnetrznej jeszcze sie cos powiesci da, ale od zewnatrz albo co gorsze od srodka (okna, drzwi) to juz koszmar niesamowity - wszystko wylazi jak diabli wiec uwazam ze produkt nie jest do konca dopracowany albo ja mam za ciezkie okna Problem jest takze z tynkowaniem, gdyz te bloczki nie pija wody i woda z tynkow musi w calosci odparowac, a jak komus sie spieszy (niestety) to jest to problem bardzo powazny. Jest to natomiast ciepla sprawa izolacyjnosc i dziwekochlonnosc bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 05.05.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Mam stan surowy zamknięty z Optiroca. Potwierdzam, że potrzebna jest dobra ekipa, która rozumie z czego buduje i na czym polega ściana jednowarstwowa. Ściany mam idealnie proste, teraz będę dawał zwykły tynk zewnętrzny, koszty w tym przypadku dużo mniejsze. W budynku jest bardzo sucho, czy cieplo to się okaże. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts