Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić bramę przesuwaną na działce ze spadkiem?

Recommended Posts

Mam działkę ze spadkiem. Brama jest w najniższym punkcie działki (na końcu spadku) i jednym słupkiem w granicy działki. Jeżeli chciałbym zrobić bramę przesuwaną musiałbym się wkopać ok 50-70cm w ziemię na długości ok. 6m. Przy opadach śniegu może to unieruchomić bramę. Czy są bramy przesuwane, które nie wymagają wkopywania się w ziemię w sytuacji działki ze spadkiem?

Mam działkę ze spadkiem. Brama jest w najniższym punkcie działki (na końcu spadku) i jednym słupkiem w granicy działki. Jeżeli chciałbym zrobić bramę przesuwaną musiałbym się wkopać ok 50-70cm w ziemię na długości ok. 6m. Przy opadach śniegu może to unieruchomić bramę. Czy są bramy przesuwane, które nie wymagają wkopywania się w ziemię w sytuacji działki ze spadkiem?

A możesz choćby w najprostszy sposób w np jpg pokazać "przekrój problemu"?

Wkopywanie się po jednej stronie, czy też nadsypywanie ziemi po drugiej wg mnie jest bez sensu.

Pzdr

Tomek

wjazd.jpg

Dokładnie wszystko zmierzyłem i wygląda to tak jak na rysunku.

To widok frontowej ściany działki , gdzie ma być wjazd. Brama jednym słupkiem jest w granicy działki.Wielkość spadku na długości bramy to ok. 80cm. Wielkość spadku na całej długości ściany frontowej dzialki to ok. 180cm. Długość ściany frontowej działki to 30m.

wjazd.jpg

Edytowane przez JK2010

A możesz choćby w najprostszy sposób w np jpg pokazać "przekrój problemu"?

Wkopywanie się po jednej stronie, czy też nadsypywanie ziemi po drugiej wg mnie jest bez sensu.

Jeśli jest spadek, to nie ma rady - trzeba się albo wkopać, albo zrobić wysoki płot, w zależności do strony w którą się otwiera brama.

Ja mam taką sytuację. Stojąc na drodze i patrząc na płot spadek jest "w lewo". Z uwagi na zagospodarowanie działki wolałbym bramę otwieraną w lewo, ale wtedy końcówka bramy po otwarciu byłaby prawie 80cm nad ziemią! Trudno - będzie otwierana w prawo i będzie zrobiony 'wykop' do 50cm w skrajnym miejscu. Wygląda to sensowniej. Śnieg to nie problem wg mnie, przecież to aż tak nie przeszkadza, a zawsze da się wygarnąć.

Boję się że śnieg będzie problemem. Zwłaszcza że przecież wkopanie polega na zrobieniu czegoś na kształt wąskiego tunelu. Myślałem, że można zrobić coś takiego, że brama przesuwa się zgodnie ze spadkiem. Tylko czy jest możliwe? Jak wtedy zrobić przeciwwagę? Czy siłownik wyhamuje przesuwanie bramy w dół spadku?

Ad JK2010

Prosiłem Cię o jakikolwiek rysunek, bo nie byłem pewien czy Cię dobrze rozumiem.

Nie sądzę, żeby w Twojej sytuacji trzeba było się bawić w jakieś wkopywanie się w ziemię celem zniwelowania tego spadku (choć rzeczywiście jest spory)

Poszedłbym w stronę po prostu zamontowania bramy zgodnie z tym spadkiem i nie sądzę, żeby było to jakimś problemem dla mechanizmu.

Wklep sobie zresztą ten problem w Google to wyskoczą Ci od razu strony Kilku producentów (nie będę tu wymieniał nazw) gdzie wyraźnie jest napisane, że dla bramy przesuwnej nie stanowi to problemu.

Bardziej zastanawiałaby mnie kwestia kątów w tej bramie w stosunku do słupków w ogrodzeniu...:-))

Pozdrawiam

Tomek