Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy ! zapadnięty chudziak

jussty

Recommended Posts

Mam prośbę o radę

- co zrobić z lekko zapadniętym chudziakiem ok. 2 cm przy jednej z krawędzi ściany fundamentowej

jak widać na załączonym obrazku

nastąpiło to po ok.2 tygodniach od zalania.

Nie wiem co robić poprawiać, ale jak - czekać - budować dalej ???!!!

Majster stwierdził - "NO NIE POWINNO SIĘ TAK STAĆ"

IMG_1206.jpg

Cóż, masz za słabo zagęszczony podkłąd pod chudziakiem i stąd ta sytuacja, jest dość mokro i woda podeszła i powciągała go

Chudziak powinien Ci popękać od stępli wtedy wszystko siądzie

U siebie miałem coś podobnego, ale nie siadało mi tak równo jak u Ciebie, siadły 2 pomieszczenia, a na reszcie domu pustki pod chudziakiem 7-8 cm, rozkuwałem podłoge co 1m i zalewałem wszystkie dziury rzadką zaprawą. Najgorzej było przy fundamentach, tam też najciężej jest zagęścić,

Gdybym był mądzejszy na tamtym etapie wypier@@ił bym całą ekipe, skoro tak prosta rzecz ich przerasta jak zagęszczenie to o czym tu w ogóle mówić.

Przemyśl sobie, bo prawdopodobnie masz ekipe z du@y

Przy okazji, sprawdz sobie dobrze hydroizolacje, bo pewnie też po łebkach pędzelkiem przejechali

Jak mam CI coś radzić to zadbaj o to by kierbud wpisał Ci odebrane zagęszczenie i poziom 0 w dzienniku, potem zadbaj żeby wpisał Ci do dziennika Twoje uwagi co do chudziaka, jak będziesz miał problem z chudziakiem to z Jego ubezpieczenia dostaniesz pare złotych

wygląda to tak jak by źle zagęszczone były tylko okolice przy ścianach fundamentowych, normalne. lekko tylko zgęścili bo bali się żeby muru nie rozepchneło.

nie ma czegoś takiego jak 100% zagęszczenie. zawsze znajdzie się jakieś miejsce w którym ziemia się zapadnie i tego się nie uniknie. Ja na razie bym to zostawił i zobaczył co z tym się będzie działo, czy będzie bardziej siadać? do wykańczania podłogi jest jeszcze sporo czasu więc będzie jeszcze czas aby coś z tym zrobić. na razie ten chudziak jest po to żeby murarze mieli na czym rozstawiać rusztowanie:) jak będzie dalej siadać to lepiej że teraz niż jak byś miał już np. podłogę wykończoną.

Bywa różnie raz winni są budowlańcy raz materiał czy inne losowe.

Materiał ma duże znaczenie dlatego należy "lać wodę" w sensie dosłownym, wtedy załatwiasz okres samoczynnego siadania nawet zagęszczonego gruntu pod wpływem wody.

Na razie to zostaw, przed zalewaniem stropu zrób odkrywki w kilku miejscach aby upewnić się że chudziak nie wisi w powietrzu (możesz to teraz także zrobić, ale wątpię aby coś było po takim czasie..

Jak zadaszysz dom to przed posadzkami też to sprawdź, jak nie będzie już woda z nieba lała się na chudziak to nic się nie stanie więcej

Miałem podobnie. Zagęszczony piach i po zimie jeszcze osiadło 5 cm. Zasypywane były pomieszczenia 1,5m. Koparkowy doradził zostawić i nie wylewać chudziaka ale przesezonować to jeszcze siądzie. Przy ścianach nie było tak dobrze zagęszczane aby nie uszkodzić izolacji przeciwwodnej no i widać było po deszczach że rogi i 3 cm od ściany piach nie był dobrze zagęszczony. Teraz jest naprawdę twardo. :)