Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kable elektryczne do ogrodu/bramy

Recommended Posts

Witam,

Czy ktos z Was instalowal oswietlenie w ogrodzie i zasilanie do bramy automatycznej? Jakich kabli uzywaliscie, gdzie mozna je kupic? Jakie rodzje sie stosuje? Mam nadzieje ze znajdzie sie jakis spec ktory podpowie jaki kabelek zastosowac.

Pozdrawiam.

Rzoglądając się wokół zauważyłem, że większość ludzi kładzie w ziemi zwykłe kable (YDY - podtynkowe), co najwyżej w peszlu. Jest to nieprawidłowe, ale (domyslam się) tańsze.

Czym to tak naprawdę grozi ?

PS. Mam do zrobienia dzwonek przy furtce - akurat została mi resztka YDY taka jak potrzeba i zastanawiam się kłaść czy nie kłaść ?

Jasiu - grozi jedynie tym ze kabel po czasie straci parametry i np. woda i kwas go zniszcza za 10 lat i bedziesz musial rozkopywac dzialke zeby go wymienic. Poniewaz jednak wiekszosci zostaja resztki kabli z budowy i peszele to wykorzystuja to do kladzenia kabli w ziemi co sadze nie jest niczym strasznym - sam tak tez zrobie - bo peszel to jednak dodatkowa oslona i za 10 lat chyba nie bedzie koniecznosci wymiany (a jeszcze lepiej rurki pcv oslonowe). Wazne zeby zaznaczyc kabel w ziemi folia zeby ktos sie w przyszlosci nie nacial. A w ogole to najprosciej zrobic dzwonek bezprzewodowy zasilany ze skrzynki w ulicy.

D.

Hello

A jak jesli musze połączyć kable w ziemii? Wiem, że nie można, ale może sa jakies sposoby gwarantujące bezpieczeństwo takiego rozwiązania ...

Są specjalne puszki do łączenia kabli w ziemi.

PS. Z tym YDY w ziemi w zasadzie zadałem głupie pytanie :(

Teoretycznie YDY w peszlu - bez dostępu wilgoci (o ile peszel nie uszkodzony) powinien się zachowywać tak samo jak w ścianie - czyli powinno być wszystko OK.

Witam

Chciałbym uściślić informacje o przewodach. Do zasilania napędu bramy wystarczy 3*1,5, natomiast można dodatkowo polożyć przewód 6*0,5, daje to możliwość otwierania bramy z unfonu domofonowego ( bardzo prosto i tanio). Nie wiem czy pytacz tylko o przewód do zasilania czy też o resztę ponieważ do napędu bramy ( zależnie czy uchylnej cz przesuwnej) należy do uchylnej np dołożyć przewód do silników i do fotokomórek oraz lampy i anteny. Pozwoli to uniknąć sytuacji kiedy po ułożeniu nawierzchnu wymurowaniu słupków trzeba przewody "puszczać" wierzchem i rozbierać nawierzchnię podjazdu.

Witam

Chciałbym uściślić informacje o przewodach. Do zasilania napędu bramy wystarczy 3*1,5, natomiast można dodatkowo polożyć przewód 6*0,5,

Najbardziej popularne systemy do otwierania bram np. Nice wymagają zasilania siłowników kablem 4x1mm2 (trudno kupić, więc zwykle stosuje się 4x1,5mm2).

Do zasilania centrali 3x1,5mm2

Do zasilania fotokomórek 4x0,5mm2 i 2x0,mm2 (na ogół daje się 6x0,5mm2)

Wszystkie kable powinny być kablami przystosowanymi do układania bezpośrednio w gruncie.

Polecam dodatkowo umieszczenie ich w rurkach PVC (nie w peszlach). Koszt minimalnie większy a bezpieczeństwo nieumyślnego przecięcia przy kopaniu znacznie zwiększone.

Jeżeli garaż nie jest zbyt daleko od bramy można zastanowić się nad umieszczeniem centrali w garażu, co uniemożliwi jej ukradzenie (w każdym razie skutecznie zniechęci złodziei).

Chcialbym nieco uscislic moje pytanie. Mianowicie brama jest oddalona o ok 60-70 m. Bedzie to brama uchylna, dodatkowo instalacjia domofonu + oswietlenie wzdluz drogi. Czyli ile tych kabli - zasilanie + sterowanie + domofon + oswietlenie. Prosze podajcie konkretny symbol kabli jakich uzyc. Pozdrawiam Maro

w zasadzie otrzymałeś wszystkie informacje, mogę jedynie

trochę dopowiedzieć. Przewody układane bezpośrednio do

ziemi powinny mieć izolację o napięciu 1000v, czyli o symbolu

YKY lub YKSY odpowiednio 3x1.5, 4x1.5, 5x1.5, 7x1.5.

Stosuje się oczywiście przewody o słabszej izolacji czyli 750v

tj YDY lub YTKSY i w różny sposób je zabezpiecza np. układając w rurkach PCV lub peszlu, metoda trochę tańsza, bardziej pracochłonna

lecz daje większe możliwości w przypadku późniejszych zmian.

Gdy będą jakieś konkretne dane służę radą

w zasadzie otrzymałeś wszystkie informacje, mogę jedynie

trochę dopowiedzieć. Przewody układane bezpośrednio do

ziemi powinny mieć izolację o napięciu 1000v, czyli o symbolu

YKY lub YKSY odpowiednio 3x1.5, 4x1.5, 5x1.5, 7x1.5.

Stosuje się oczywiście przewody o słabszej izolacji czyli 750v

tj YDY lub YTKSY i w różny sposób je zabezpiecza np. układając w rurkach PCV lub peszlu, metoda trochę tańsza, bardziej pracochłonna

lecz daje większe możliwości w przypadku późniejszych zmian.

Gdy będą jakieś konkretne dane służę radą

• 2 weeks później...
Pozwole sobie podlaczyc sie z krotkim pytaniem.. Ile orientacyjnie kosztuje metr kabla doziemnego? I jaka jest roznica w cenie, gdyby klasc przewody o slabszej izolacji w rurkach PCV lub peszlu?

pozdrawiam

Skrętka doziemna (4x2x0,5) żelowana, bez ekranu kosztuje około 1,5 zł/mb. Nadaje się i do domofonu (video domofonu) i do sterowania bramą i innych zastosowań.

Rurki i peszle nie zabezpieczają przed wilgocią, tylko chronią przewody przed uszkodzeniami mechanicznymi!