Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie poddasza

grinch

Recommended Posts

Witam

z braku gotowki chcialem sam zabrac sie za ocieplanie oddasza alemam kilka małych pytań ilicze na konkretne porady :)

1. czy jesli mam nad pokojem bardzo małą przestrzen rzędu h=0,7 m od jętki do kalenicy to lepiej ciągnac ocieplenie welną mineralną do samej kalenicy (I wariant czerwony) czy do jętek i na drugą stronę dachu bez dojezdzania do kalenicy (II wariant zólty)?. Wiem ze nie bedzie tam wejscia bo po co mi.

michal dom copy.jpg

2. czy ucinac sruby mocujące murlaty wystające na 30 cm (zaznaczone niebieskim) nad nią w strone membrany bo bedzie zimno ciągnąc czy zostawić? czy welne ktora bede wciskac miedzy krokwie, zabezpieczam od strony zewnetrznej dworu (zanaczone na czerwono) np deską miedzy krokwiami czy i tak przylegnie do tego styropian z zewnetrznego ocieplenia murow i nie wstawiam nic..

P6270102.jpg

3. moja krokiew ma 17cm wysokosci, kupilem za poradą toprocka 15 cm i 10 cm. Nie wiem czy to 15 cm nie jest za malo przy dachu z membraną. Dobijam 15 cm do membrany i zostaje mi 2cm do konca krokwi którą bede musial jakos przykryc tym 10 cm czyli co robic naciecie w drugiej warstwie 10 cm zeby dopasowac tam krokiew. Czy moze nie dopychac 15cm do membrany tak zeby równo z krokwią sie konczyla wełna ? czy moze 10cm dopasuje sie na wcisk i wtedy 8cm od krokwi zostanie zamontowac profile?

4. ile dac ocieplenia nad czescia uzytkową domu w stropie miedzy jętkami, bedzie jeszcze wylaz na strych dla kominiarzy itp, jesli planuję dojechać wełna do samej kalenicy?

5. Na sciane kolankową przyjdzie plyta KG łącząca sie z podwieszonym KG z dachu. Czym łączymy KG do tej sciany jaki klej, jakies wkręty sruby tez ?

BARDZO PROSZĘ O PORADĘ

michal dom.jpg

Edytowane przez grinch

1. Proponuję ocieplać jak w wariancie I bo mniejsza powierzchnia do izolowania, łatwiej układa się wełnę między jętkami, później mniejsza przestrzeń do ogrzewania.

2. Pewnie, że uciąć śruby tylko nie szlifierką, bo iskry przepalą wiatroizolację. Pozostaje ręcznie piłką do metalu. Ocieplenie miedzy krokwiami powinno stykać się z ociepleniem na ścianach. Im dokładniejsze jest to połączenie tym mniejszy mostek termiczny.

3. Wełnę TOPROCK SUPER (zastąpił TOPROCKa) zamocować tak, aby tworzyła równą powierzchnie od dołu krokwi. Wówczas pozostanie 2cm przestrzeń między wiatroizolacją. Później zamocować wieszaki i drugą warstwę, aby przykryć krokwie i łączenia w pierwszej warstwie.

4. Ocieplenie w poziomie powinno mieć taką samą grubość jak w skosach. Gdy nie ma izolacji termicznej w szczycie to warto dobrze ocieplić właz dla kominiarza.

5. Najlepiej zamocować profil metalowy (np. kapeluszowy) do ściany kolankowej, a do niego płyty g-k.

Dzieki wielkie za odp. Teraz a propo's szczeliny między membraną a pierwszą warstwą wełny 15cm w krokwiach. Juz zdurniałem od tych wszystkich artykułow i filmików. Przy pelnym deskowaniu dachu obowiązkowo zostawia sie przestrzen 2-3cm miedzy deskowaniem a welna oddzielając sznurkiem lub drutem, zaś przy membranie paroprzepuszczalnej (mam ivt aqua control XL o sd=0,02) piszecie zeby też ją zostawiać. Czy nie jest to tak ze wentylacja odbywa się między membraną, a dachówką opartą na łatach poprzez wlot wróblówki przy rynnach? Gdzies widziałem ze nie moze byc wolnej przestrzeni miedzy dachowka i mebrana oraz miedzy welną i membraną tylko trzeba dosunąć welne do membrany.

Po pierwsze nie "trzeba" a ewentualnie można.

Po drugie lepszym rozwiązaniem gwarantującym szczelność krycia wstępnego jest pozostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy izolacją cieplną a folią.

Po trzecie skoro już zdecydowałeś o zastosowaniu folii na krycie wstępne to powinna ona być montowana z lekkim zwisem pomiędzy krokwiami a nie "nasztramowana" i stąd konieczność tego odsunięcia. Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam

mam pytanie

1. a propos pktu 5 z pierwszego postu. Czy jak mocuję płytę KG do stelażu na ścianie kolankowej (mam nieotynkowane ściany kolankowe) to miedzy płytą KG a ścianą kolankową zostanie wolne miejsce. Trzeba je wypełnić wełną czy zostawić puste (bo i tak mur od strony zewnętrznej i tak będzie ocieplony styropianem)? Czy płytę KG opartą na stropie pionowo oddzielam jakimś izolatorem jeszcze?

2. jak wywijam folie zółta paroizolacyjną na ściany (chodzi mi o miejsce łączenia ze ściana) to najlepiej na jaki rodzaj taśmy połączyć folię z murem?

Edytowane przez grinch

• 1 month później...

Witam

kolejne pytanie. Kuzyn doradza by na strychu układać plytę KG dwoma warstwami, na zakladke tak jak welne tylko ze tutaj ma to za zadanie zniwelowac pęknięcia KG przy "pracowaniu dachu". Czy robic jednak jedną wrstwą KG a szczeliny poprostu zaklejac gipsem i fizeliną i nie popęka? Prosze o porade :)

mowimy o strychu, poddasze uzytkowe to 1piętro w domu, a nad nim strych na ktory wchodzic sie bedzie przez takie schody rozkladane z sufitu na 1piętrze. Wydaje mi sie skoro tam nic nie bedzie (magazyn na niepotrzebne rzeczy) to nawet jesli peknie gdzies cos na laczeniu plyt to niebedzie problemu zbytnio bo kto tam bedzie zagladac.

No i to jest rozsądne podejście do tematu. Natomiast jest jeszcze inna kwestia: w związku z niewielką przestrzenią dość ławo tą płytę gipsową uszkodzić. Warto zatem rozważyć zastosowanie innego materiału np. płyty pilśniowej, sklejki lub płyty OSB. Odpada szpachlowanie, malowanie itp. Pamiętaj aby płyty wrzucić przed zrobieniem sufitu na poddaszu. Pozdrawiam.

mowimy o strychu, poddasze uzytkowe to 1piętro w domu, a nad nim strych na ktory wchodzic sie bedzie przez takie schody rozkladane z sufitu na 1piętrze. Wydaje mi sie skoro tam nic nie bedzie (magazyn na niepotrzebne rzeczy) to nawet jesli peknie gdzies cos na laczeniu plyt to niebedzie problemu zbytnio bo kto tam bedzie zagladac.

A moje pytanie z innej beczki. A po co chcesz to płytować, skoro wszyscy Ci doradzili, że z ociepleniem masz iść tylko do jętek a nie do kalenicy ?

Czyli i tak zrobiłeś do kalenicy ? Za dużo pieniędzy ?

Wydaje mi sie skoro tam nic nie bedzie (magazyn na niepotrzebne rzeczy) to nawet jesli peknie gdzies cos na laczeniu plyt to niebedzie problemu zbytnio bo kto tam bedzie zagladac.

Jest to totalnie zbędny wydatek "skoro tam nic nie będzie"

Trzeba było zainwestować w większą ilość ocieplenia na poddaszu użytkowym a nie pchać się w ocieplenie czegoś co nigdy nie będzie używane - może raz na rok. W szczególności, że zdecydowałeś się na absolutne minimum przy poddaszu użytkowym.

Edytowane przez zeusrulez