Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W poniedziałek montowane okna prawie białą pianką

http://www.soudal.pl/pianki-profi/item/419-soudafoam-gun-click-fix-pianka-pistoletowa

a dziś już zrobiło się jasnożółte.

Napiszę do ich działu technicznego- jak toto zabezpieczyć -może do wiosny.

W innym wątku piszesz, że montaż OK i że zgodny z zaleceniami producenta a tutaj ... ? to co to za producent ? przeczytałem ostatnio kilkanaście różnych gwarancji i instrukcji czy też zaleceń producentów i w każdym była mowa o wykończeniu/zabezpieczeniu warstwy termicznej jakim jest piana.

To jak z tym Twoim montażem w końcu ?? zgodny ?? jeśli tak to chętnie zapoznam się z instrukcją montażu producenta Twoich okien.

Pozdrawiam

Witam

W innym wątku piszesz, że montaż OK i że zgodny z zaleceniami producenta a tutaj ... ? to co to za producent ? przeczytałem ostatnio kilkanaście różnych gwarancji i instrukcji czy też zaleceń producentów i w każdym była mowa o wykończeniu/zabezpieczeniu warstwy termicznej jakim jest piana.

To jak z tym Twoim montażem w końcu ?? zgodny ?? jeśli tak to chętnie zapoznam się z instrukcją montażu producenta Twoich okien.

Pozdrawiam

Montaż został wykonany zgodnie z warunkami producenta okien, piana została zastosowana także zgodnie z jej specyfikacją.

Niestety, ja nie spełnię warunków piany soudal (napisałam do nich wczoraj, dzisiaj rano elegancko oddzwonili i przekazali mi warunki)-w ciągu 7 dni pianka musi być zabezpieczona przed UV ociepleniem, tynkiem albo w najgorszym razie malowana farbą EMULSYJNĄ ELEWACYJNĄ. Niestety, nie prowadzą badań nad wpływem takich farb na żywotność ich pianek :bash:

Witam

Michałowi bardziej chodzilo o to, że nie masz montażu z zastosowaniem taśm..

blisko, blisko ale taśmy to nie jedyny sposób, a więc dokładniej :

masz od swojego producenta okien coś takiego jak GWARANCJA i ZALECENIE czy też INSTRUKCJĘ MONTAŻU - i teraz pytanie czy masz montaż zgodny z tymi dokumentami ??

Pozdrawiam

Witam

blisko, blisko ale taśmy to nie jedyny sposób, a więc dokładniej :

masz od swojego producenta okien coś takiego jak GWARANCJA i ZALECENIE czy też INSTRUKCJĘ MONTAŻU - i teraz pytanie czy masz montaż zgodny z tymi dokumentami ??

Pozdrawiam

Poszukiwanie okien zaczęłam od porównywaniu producentów wg warunków gwarancji, montażu, użytkowania. Sprzedawca podjął się montażu na warunkach producenta i zostało to wykonane[vidok]

Nie.. mocowanie mechaniczne to jedno, ale od dawna daleko idaca interpretacja przepisow mowi o montazu maksymalnie szczelnym (czyli z zalozenia piana tego nie gwarantuje). Stad mowi sie o koniecznosci stosowania warstw ktore zabezpiecza piane przed przenikaniem powietrza i przy okazji przed wilgocia. A to ze te prawidlowe montaze robi sie pewnie w mniej niz kilku procentach inwestycji to inna sprawa.

Czytalem Instrukcje montazu Twojego Producenta i nie rzucilo mi sie w oczy mowa o tym fakcie. Ale moze przez to ze nie zwrocilem na to uwagi? a moze dlatego, ze to byl dokument z 2009r kiedy to jeszcze nie byla tak szeroko rozpowszechniona technologia?