Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne

ilona75

Recommended Posts

Mam pytanie w imieniu znajomego:

ma on zamiar zamiast baterii słonecznych zamontować pod dachem z blachy wężownicę miedzianą w celu uzyskania latem ciepłej wody. Słyszał on jednak, że istnieje niebezpieczeństwo szybkiej korozji ze względu na to, iż wężownica bedzie właśnie z miedzi a dach z blachy.

Czy ktoś z Was może potwierdzić albo zaprzeczyć.?..

Zgadzam się z przedmówcami. Zasobnik do kolektorów 100 l to zdecydowanie zbyt mało. Ja na 4 osobową rodzinę postanowiłem założyć 3 kolektory i zasobnik 400 l. Gdy termometr u gory zasobnika pokazuje 50 - 55 st ciepłej wody przy rozsądnym korzystaniu wystarcza na 2 dni. Podstawa to dobre zaizolowanie rur.

I tu dobrze M@M napisał. Podstawa to zaizolowanie rur. Ja nie mam wogóle zizolowanych rur. U mnie też jest raczej prymitywna instalacja. Woda wyziębia się gdzieś koło 20.00, potem nie można z niej korzystać. Jak bym miał izolację, to mógłbym korzytsać o takiej godzinie jak 21. Jeśli nie masz zaizolowanych rur, to powinnaśo tym pomyśleć.....

• 10 years później...

Do zbiornika 300L powinniście mieć 3 kolektory o powierzchni ok2mkw.

Piszesz, że instalator mówił Tobie, że kolektor podgrzewa tylko 100L - mam nadzieję, że podłączył kolektory do dolnej a nie górnej wężownicy.

Zwróć również uwagę na przepływ na rotametrze. W Waszym przypadku przy pow. płyt ok 4mkw przepływ przy max obrotach pompy powinien być na poziomie 2- 4l/min.

Można to ustawić na sterowniku lub dławiąc przepływ w grupie pompowej.

Ja użytkuję kolektory firmy Galmet 3szt ze zbiornikiem 300L i uzyskuje latem do 90st.C. Przepływ ustawiam na sterowniku.