AgnesK 11.05.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Mam pytanie w imieniu znajomego:ma on zamiar zamiast baterii słonecznych zamontować pod dachem z blachy wężownicę miedzianą w celu uzyskania latem ciepłej wody. Słyszał on jednak, że istnieje niebezpieczeństwo szybkiej korozji ze względu na to, iż wężownica bedzie właśnie z miedzi a dach z blachy.Czy ktoś z Was może potwierdzić albo zaprzeczyć.?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 13.05.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Zgadzam się z przedmówcami. Zasobnik do kolektorów 100 l to zdecydowanie zbyt mało. Ja na 4 osobową rodzinę postanowiłem założyć 3 kolektory i zasobnik 400 l. Gdy termometr u gory zasobnika pokazuje 50 - 55 st ciepłej wody przy rozsądnym korzystaniu wystarcza na 2 dni. Podstawa to dobre zaizolowanie rur. I tu dobrze M@M napisał. Podstawa to zaizolowanie rur. Ja nie mam wogóle zizolowanych rur. U mnie też jest raczej prymitywna instalacja. Woda wyziębia się gdzieś koło 20.00, potem nie można z niej korzystać. Jak bym miał izolację, to mógłbym korzytsać o takiej godzinie jak 21. Jeśli nie masz zaizolowanych rur, to powinnaśo tym pomyśleć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesiek5 04.11.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Do zbiornika 300L powinniście mieć 3 kolektory o powierzchni ok2mkw.Piszesz, że instalator mówił Tobie, że kolektor podgrzewa tylko 100L - mam nadzieję, że podłączył kolektory do dolnej a nie górnej wężownicy.Zwróć również uwagę na przepływ na rotametrze. W Waszym przypadku przy pow. płyt ok 4mkw przepływ przy max obrotach pompy powinien być na poziomie 2- 4l/min.Można to ustawić na sterowniku lub dławiąc przepływ w grupie pompowej.Ja użytkuję kolektory firmy Galmet 3szt ze zbiornikiem 300L i uzyskuje latem do 90st.C. Przepływ ustawiam na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.11.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Myślisz że po ponad 10 latach temat nadal jest aktualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.11.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Może ci ludzie już dawno nie żyją... (żart oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts