Dymatize 20.07.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Witam. Jestem tu nowy i mam pytanie do znawców i tylko ludzi którzy znają się na rzeczy, a mianowicie planuję adaptację poddasza o powierzchni 92 m2, o kubaturze 200m3. Moje pytania brzmią następująco:1. Jaki piec do C.O wybrać, tzn. z jakiej firmy i o jakiej mocy? Dodam, że ma to być dobry piec dwufunkcyjny i oczywiście z jakieś renomowanej firmy. Mam na razie na uwadze piec Vaillant ecotec, ale chciałbym to skonfrontować z osobami o większej wiedzy ode mnie.2. Jakie grzejniki wybrać do tego pomieszczenia, mając na uwadze, że będzie to przestrzeń prawie w pełni otwarta z antresolą, tzn. zabudowana tylko ubikacja i łazienka, a kuchnia z jadalnią i salon nie odgradzany żadnymi ścianami? Co do liczby grzejników to na razie nie mam pojęcia, liczę również na jakąś pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.07.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 To jeszcze podaj grubość ocieplenia dachu, ścian, podłogi, nowe/stare budownictwo, ogrzewanie grzejnikami/podłogówką?To wszystko ma ogromne znaczenie.Inaczej dobiera się grzejniki do "dziurawego" domu a inaczej do pasywnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymatize 21.07.2013 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Jest to stare budownictwo, na poddaszu tym, skosy występują z trzech stron, które będą docieplone min. 20-tką wełny. Pozostała jedna strona to ściana dzieląca poddasze częściowo z klatką schodową i sąsiadem. Jest to trzecie piętro, a grzejniki mają być ścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymatize 22.07.2013 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Podbijam temat, mając nadzieję, że ktoś doradzi z tym piecem... Może ma ktoś podobny metraż i jest zadowolony z jakiegoś pieca godnego uwagi? Nie koniecznie interesują mnie znane zagraniczne marki, ja po prostu szukam pieca dobrego w użytkowaniu, który nie będzie zbytnio pożerał gazu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts