Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać dwufunkcyjny piec C.O i grzejniki na poddasze 90m2?

Dymatize

Recommended Posts

Witam.

Jestem tu nowy i mam pytanie do znawców i tylko ludzi którzy znają się na rzeczy, a mianowicie planuję adaptację poddasza o powierzchni 92 m2, o kubaturze 200m3. Moje pytania brzmią następująco:

1. Jaki piec do C.O wybrać, tzn. z jakiej firmy i o jakiej mocy? Dodam, że ma to być dobry piec dwufunkcyjny i oczywiście z jakieś renomowanej firmy. Mam na razie na uwadze piec Vaillant ecotec, ale chciałbym to skonfrontować z osobami o większej wiedzy ode mnie.

2. Jakie grzejniki wybrać do tego pomieszczenia, mając na uwadze, że będzie to przestrzeń prawie w pełni otwarta z antresolą, tzn. zabudowana tylko ubikacja i łazienka, a kuchnia z jadalnią i salon nie odgradzany żadnymi ścianami? Co do liczby grzejników to na razie nie mam pojęcia, liczę również na jakąś pomoc.

Pozdrawiam.

Jest to stare budownictwo, na poddaszu tym, skosy występują z trzech stron, które będą docieplone min. 20-tką wełny. Pozostała jedna strona to ściana dzieląca poddasze częściowo z klatką schodową i sąsiadem. Jest to trzecie piętro, a grzejniki mają być ścienne.

Podbijam temat, mając nadzieję, że ktoś doradzi z tym piecem... Może ma ktoś podobny metraż i jest zadowolony z jakiegoś pieca godnego uwagi? Nie koniecznie interesują mnie znane zagraniczne marki, ja po prostu szukam pieca dobrego w użytkowaniu, który nie będzie zbytnio pożerał gazu.

Pozdrawiam.