Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przełamanie kolor ściana

kaman1990

Recommended Posts

Witam,

Zabrałem sie za malowanie - po raz pierwszy. O ile pomalowanie pokoju na biało gdzie wczesniej sciana była także na biało, poszło mi gładko i przyjemnie w 2 warstwach, o tyle już pokój z kolorem bardzo wyrazistymzgniło zielonym nie ciekawe. Położyłem drugą warstwe białej farby - jest już biało tak ale widać tę zieleń i nie moge tej zieleni w 100proc przełamać. Moim celem jest inny kolor - beż, czy moge go położyć już na tę sciane nie do końca w 100% białą czy musze najpierw osiągnąć idealną śnieżną biel? :)

Z zielonym kolorem może być problem - to dość intensywna barwa, więc jest to swoiste ryzyko. Może i ściana nie musi być śnieżnobiała, to warto w miarę możliwości zadbać by w jak największym stopniu zakryć biel. Edytowane przez kreatorka85

Zielony to zawsze problematyczny kolor. Ja przemalowywałam z jasnego niebieskiego, ale wiedziałam od razu że będzie przebijał, więc zdecydowałam się najpierw na podkład z białej farby rozcieńczonej do max 10% z wodą (w zależności od producenta farb). Po malowaniu kolorem właściwym osiągnęłam dokładnie taki kolor jaki chciałam.

• 2 weeks później...
Ja mam do pomalowania na biało ściany ciemno granatowe i jedną w pasy biało-granatowe. Ciekawy jestem ile warstw będę musiał położyć żeby to zakryć. Plan jest taki zagruntować i malować 3-4 warstwy a na jednej ze ścian potem będzie zielony więc tam pewnie pokryje. Gorzej, że ta granatowa farba to nie jest typowa wewnętrzna bo jak robiłem ten pokój to nie było takiego odcieniu wśród palet farb do wewnątrz i mam pomalowane zewnętrzną... No zobaczymy, malowanie niedługo więc dam znać jak poszło.

• 2 months później...
Ja bym najpierw zrobiła próbę, gdzieś najlepiej w mało eksponowanym miejscu. Można spróbować zmyć ścianę, najlepiej szczotką i zwykłą wodą. Potem odczekać aż wyschnie i wtedy zagruntować i położyć pierwszą warstwę farby. Jak to nie pomoże - to już tylko tynki maszynowe, gładź i malowanie. To musi załatwić temat.

Ja na farbę lateksową Beckersa (jeden pokój jasny wrzosowy a drugi szpitalna zieleń) dałem 2 warstwy białego podkładu wałkiem z krótkim włosiem. Na to po 2 dniach dałem kolor z Caparola (również lateks) w odcieniu jasnego beżu połączonego z ziemisto-szarym brązem. Koloru oczywiście 2 warstwy - jedna na wyschnięty podkład a druga na przesychający kolor.

P.S. aby podkład dobrze się trzymał zawsze polecam umyć ścianę aby odtłuścić + ewentualnie grunt.

Wszystko zależy od tego jaką masz ścianę oraz jaki rodzaj farby aktualnie.