kaman1990 20.07.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Witam, Zabrałem sie za malowanie - po raz pierwszy. O ile pomalowanie pokoju na biało gdzie wczesniej sciana była także na biało, poszło mi gładko i przyjemnie w 2 warstwach, o tyle już pokój z kolorem bardzo wyrazistymzgniło zielonym nie ciekawe. Położyłem drugą warstwe białej farby - jest już biało tak ale widać tę zieleń i nie moge tej zieleni w 100proc przełamać. Moim celem jest inny kolor - beż, czy moge go położyć już na tę sciane nie do końca w 100% białą czy musze najpierw osiągnąć idealną śnieżną biel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreatorka85 22.07.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) Z zielonym kolorem może być problem - to dość intensywna barwa, więc jest to swoiste ryzyko. Może i ściana nie musi być śnieżnobiała, to warto w miarę możliwości zadbać by w jak największym stopniu zakryć biel. Edytowane 23 Lipca 2013 przez kreatorka85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.nowakowska 23.07.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Zielony to zawsze problematyczny kolor. Ja przemalowywałam z jasnego niebieskiego, ale wiedziałam od razu że będzie przebijał, więc zdecydowałam się najpierw na podkład z białej farby rozcieńczonej do max 10% z wodą (w zależności od producenta farb). Po malowaniu kolorem właściwym osiągnęłam dokładnie taki kolor jaki chciałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly john 31.07.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Ja mam do pomalowania na biało ściany ciemno granatowe i jedną w pasy biało-granatowe. Ciekawy jestem ile warstw będę musiał położyć żeby to zakryć. Plan jest taki zagruntować i malować 3-4 warstwy a na jednej ze ścian potem będzie zielony więc tam pewnie pokryje. Gorzej, że ta granatowa farba to nie jest typowa wewnętrzna bo jak robiłem ten pokój to nie było takiego odcieniu wśród palet farb do wewnątrz i mam pomalowane zewnętrzną... No zobaczymy, malowanie niedługo więc dam znać jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreatorka85 08.10.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Ja bym najpierw zrobiła próbę, gdzieś najlepiej w mało eksponowanym miejscu. Można spróbować zmyć ścianę, najlepiej szczotką i zwykłą wodą. Potem odczekać aż wyschnie i wtedy zagruntować i położyć pierwszą warstwę farby. Jak to nie pomoże - to już tylko tynki maszynowe, gładź i malowanie. To musi załatwić temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.10.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Jest tańszy sposób niż tynki maszynowe, gładź. Kupić dobre farby -> KABE, STO, BECKERS, TIKKURILA, CAPAROL (kolejność producentów przypadkowa) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klarion 09.10.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 ja malowałam na beżowo z koloru jasno pomarańczowego i też przebijało, dopiero 2 warstwa pokryła tamten kolor- ale nawet nie myślałam o rozcieńczaniu farby wodą, bo wtedy to faktycznie ze 4 razy musiałabym malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BUTER 14.10.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ja na farbę lateksową Beckersa (jeden pokój jasny wrzosowy a drugi szpitalna zieleń) dałem 2 warstwy białego podkładu wałkiem z krótkim włosiem. Na to po 2 dniach dałem kolor z Caparola (również lateks) w odcieniu jasnego beżu połączonego z ziemisto-szarym brązem. Koloru oczywiście 2 warstwy - jedna na wyschnięty podkład a druga na przesychający kolor.P.S. aby podkład dobrze się trzymał zawsze polecam umyć ścianę aby odtłuścić + ewentualnie grunt.Wszystko zależy od tego jaką masz ścianę oraz jaki rodzaj farby aktualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts