Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena wykonania schodów zewnętrznych

Gość 80mariusz80

Recommended Posts

Gość 80mariusz80
Deski zastosowane do szałunku to były płyty OSB użyte do szałowania stropów. Poprzednia ekipa szałując stropy obiła płyty folią budowlaną, użyłem je później do innych celów, m.in. właśnie tutaj do szałunku schodów. Oczywiście nie były idealnie proste, stąd ten efekt. Schody nie są zakotwione do muru, opierają się jedynie na tej płycie no i na stopie ~1m głębokiej. Nie wiem co mam robić - machnąć na to ręką czy żądąć od ekipy poprawki (chyba będzie kawał pracy). Od strony estetycznej, pod kątem kafelkowania nie razi mnie to - boję się tylko czy za mojej kadencji coś tam nie pęknie...

Zależy jak są zbrojone. .Niech wykonawca Ci to rozrysuje, jeżeli pręty ze schodów są nad prętami ze spocznika, to będą wisiały i nic się nie stanie, jeżeli są zakotwione nad prętami ale gdzieś tam 40 cm od feralnego połączenia to może beton się wykruszyć na styku tymże, jeżeli są odgięte w "zetki" i zakotwione w górnej części spocznika ponad prętami spocznika, to będą wisiały (najwyżej jakaś drobna rysa)

Płyta schodowa powinna mieć podobną grubość na całej długości - min 10cm, u ciebie ma tak na oko ze 14cm a w miejscu połączenia ze spocznikiem może z 5. Nie wiem jak zamierzasz wykończyć te schody ale jak się nie dowiesz jak było to pozbrojone (tu sobie najlepiej pstrykać fotki przed zalewaniem bo wykonawca jak takie szopki odwala to i może ci taką prawdę zaserwować żebyś mu dał spokój) najpewniej by było podbudować ostatni stopień ścianką.