Radar41 20.07.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Chciałbym wyciąć strop pod schody. Problem w tym, że strop jest zrobiony nie płaski, tylko jest to strop posiadający łuk. Ale żeby było ciekawiej to cegły na tym łuku są układane pod kątem w taką strzałę <<<<. Co ok 3m idzie 1 warstwa cegły ułożona prosto |||| Wygląda to mniej więcej tak, stojąc na dole (pod stropem) i patrząc oczyma do góry na strop: Na rysunku zaznaczyłem gdzie chciałem dać schody Jakie pomysły na zrobienie tej dziury, żeby mi się reszta nie zawaliła. Długość ok 10m całości stropu, szerokość ok 3m. Jak odkuje tynk do zrobie zdjęcie aparatem dla lepszego zobrazowania. Edytowane 24 Lipca 2013 przez Radar41 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181241-dziwna-konstrukcja-stropu-jak-wyci%C4%85%C4%87-pod-schody/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.07.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) 1. Zastanowiłbym się czy na 3 metrach zmieszczą się schody.... O ile dobrze wyrozumiałem z tego rysuneczka tam trzeba i miejsca żeby przed nimi stanąć, i spocznika na zakręcie i miejsce żeby stanąć po wejściu na górę, no i oczywiście miejsca na same stopnie... ?Nu chyba że one będą równolegle do dłuższej ściany, to OK, wszystko się zmieści... 2. A jak zrobić. Normalnie, Co prawda to robota na pozwolenie na budowę, ale jak cię bardzo to nie smuci to się bierze młot 5 kg i się wali po cegłach od szyny do szyny, co spadnie to spadnie mniej więcej, sugerowałbym od warstwy prostej do prostej, potem na końcach korzystając z tych szynwstawiasz jakiś kształtownik stalowy spory czy odlewasz beleczkę żelbetową na granicy schodów i do tego dolepiasz sklepienie... Edytowane 21 Lipca 2013 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181241-dziwna-konstrukcja-stropu-jak-wyci%C4%85%C4%87-pod-schody/#findComment-6017337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radar41 24.07.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) to się bierze młot 5 kg i się wali po cegłach od szyny do szyny, co spadnie to spadnie mniej więcej, sugerowałbym od warstwy prostej do prostej, potem na końcach korzystając z tych szyn wstawiasz jakiś kształtownik stalowy spory czy odlewasz beleczkę żelbetową na granicy schodów i do tego dolepiasz sklepienie... No w tym wypadku to raczej nie wypali. Jutro przyjeżdza ktoś kto się na tym zna i ma mi doradzić czy w ogóle warto te schody kuć i czy nie będzie to miało wpływu na bezpieczeństwo całej budowli. Generalnie chcąc wyciąć od szyny do szyny strop na szerokość 1,40 w tym przypadku naraże konstrukcje słupa podpierającego belkę od dachu. Odkułem do góry kawałek posadzki - zrobionej z jakiegoś ala gipsu? bynajmniej tak to wygląda i okazuje się że pod tym jest w newralgicznym miejscu pewnie ok metra ?? :O:O piachu, ale takiego jak na plaży w egipcie. Jak mąka. Szyna (dwuteownik między łukami jest bardzo wysoka podejrzewam że ma jakieś 50cm (na ryskunku zaznaczyłem dokąd mniej więcej sięga), ale i tak część piasku z sąsiedniego łuku spadnie po skuciu dziury w docelowym łuku na schody. Spowoduje to oberwanie i obsypanie piachu spod słupów - dwóch słupów bo na rysunku zaznaczyłem jeden na każdej szynie, a jest ich aż 2 w odległości 2,5m od siebie. Zatem ten piach mi się osypie i dach mi zleci na łeb....... Masakra. Muszę skonsultować to z projektantem i kilkoma murarzami, czy to w ogóle na ich rozum jest do zrobienia. Jak dla mnie niestety nie ;/ Jutro będę mądrzejszy. Na rysunku zaznaczyłem na niebiesko, czego się obawiam. Powtarzam narysowałem 1 słup, ale w linii stoi w odległości 2,5m od niego jeszcze jeden słup podpierający dach o takim samym działaniu. Masakra jakaś. Fotki też zamieszczam jak to wygląda od dołu. Dziękuję za zainteresowanie i rady. Edytowane 24 Lipca 2013 przez Radar41 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181241-dziwna-konstrukcja-stropu-jak-wyci%C4%85%C4%87-pod-schody/#findComment-6021756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radar41 24.07.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Jeszcze raz wklejam mój rysunek bo coś nie wyszło wcześniej a poprawić nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181241-dziwna-konstrukcja-stropu-jak-wyci%C4%85%C4%87-pod-schody/#findComment-6021782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.07.2013 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nu sytuacja się rozjaśnia po kolejnych obrazkach. Z jednej strony strop nie jest oparty na ścianie, tylko na podciągu. Czyli odpada problem z pkt1 - tam się schody po prostu zmieszczą. Co do tego słupa, to trochę nie wierzę że go postawili na posadzce. Ale trzeba sprawdzić - czyli odkuć koło niego, i jak wisi w powietrzu to go podeprzeć bezpośrednio na "szynie" - żaden problem.Wtedy twoje obawy o jego spadnięcie spadnąć powinny. Obsunięcia piasku w żaden sposób nie wpłyną na stabilność sklepienia, tylko na posadzkę na piętrze, tak że się nie zawali. Tak jak pisałem na początku jest to robota na pozwolenie na budowę /z projektem/.Nie jest skomplikowana. Każdy absolwent komunistycznego technikum budowlanego z tzw. uprawnieniami wykonawczymi/kierownik budowy/ sobie z tym poradzi. Oczywiście nie poradzi sobie z tym bez nadzoru standardowa brygada "Krusowców"która stawia ściany i kładzie stropy gęstożebrowe tudzież monolityczne, bo to nie ta liga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181241-dziwna-konstrukcja-stropu-jak-wyci%C4%85%C4%87-pod-schody/#findComment-6021955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radar41 25.07.2013 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Co do tego słupa, to trochę nie wierzę że go postawili na posadzce. Ale trzeba sprawdzić - czyli odkuć koło niego, i jak wisi w powietrzu to go podeprzeć bezpośrednio na "szynie" - żaden problem. No niestety odkułem troszke posadzki i ten słup stoi niestety na tej posadzce i tym piachu. Na "oko" brakuje mu jakiś 30cm - 40cm do szyny.Stoi tak dlatego, bo kiedyś ta chata była przerabiana. Po jednej stronie była częśc mieszkalna po drugiej spichrz. Zachciało się komuś zrobić tam pokoje i powycinali niektóre belki i wzmocniki to tymi słupami. Problem w tym, jak taką robotę jak podmurowanie słupa od spodu wykonać ? To się w ogóle da zrobic? Przecież trzeba by wydłubać piach spod niego, a to spowoduje, że się ten słup - ciężki z M-ek i cegły sitówki układany na zmiane się zawali - on ma 2m wysokości. Jedyne jak dla mnie logiczne podmurowanie tego słupa od dołu to : 1. podważenie dachu z dwóch stron między słupami. 2. rozebranie słupa 3. wybranie piachu aż do stópki szyny 4. oparcie murku na szynie i troszke na sklepieniu (bo ta stópka może mieć z 10 -12cm to troche mało jak na taki słup) 5.Zalanie betonem dookoła słupa co by to wzmocnić 6. Wymurowanie słupa od nowa 7. Opuszczenie dachu aby spoczywał na słupie. i tak dla obu słupów bo schody chce wyciąć pomiędzy nimi. Dzięki za rady i wsparcie, dziś zrobie fotkę jak to wygląda przy tych słupach. Pozdrawiam Edytowane 25 Lipca 2013 przez Radar41 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181241-dziwna-konstrukcja-stropu-jak-wyci%C4%85%C4%87-pod-schody/#findComment-6022100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts