Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Branżowy wątek dyskusyjny

Recommended Posts

Znowu dyskusja na temat montażu przerodzila się w shitstorm. Prawda jest jedna, montaż na taśmach jest lepszy od piankowania, tutaj nie ma dyskusji. Kłopot polega jedynie na jego opłacalności. Już kiedyś podważalem naciągane kalkulacje oknotestu. Niestety na tym podforum każdy z innym zdaniem jest glebowany, poziom abstrakcji przekracza tu czasami wszelkie normy.

No niestety się przerodziła, ale przyczyna wynika z tego co opisałeś w Twoim podsumowaniu czyli właśnie opłacalności i sensu dążenia do idealnej szczelności połączenia okno - mur. Panownie z oknotestu to są takie dzieciaki które rajcują się wynikiem o 0,01 s lepszym do setki . Najgorsze jest, że się powołują na rozporządzenie, w którym jak byk jest napisane, że dla budynków niskich aby spełnić warunek szczelności okno mur musi mieć mniej niż 2,85 a okno test w swoim teście pokazuje, że montaż na piankę ma 0,85 czyli prawie 3 razy mniej niż dopuszczalna wartość. I na tym konczy sie cała dyskusja.

Dlatego u siebie skłaniam się na taśmy rozprężne, które jak rozumiem wypełniają cała przestrzeń na styku profil-mur jednorodną strukturą (góra i boki, bo dołem okno siedzi na ciepłym parapecie). System prostszy (a droższy), bo jedna taśma, więc mniej potencjalnych miejsc na fuszerkę, choć klejenie tej taśmy też ma swoje triki. A para pewnie i tak znajdzie jaką drogę i trafi na punkt rosy nie tam gdzie się ktokolwiek spodziewał.

Dokładnie, jest to jedna z możliwości, ale niestety taśmy są jednak jeszcze dość drogie. Moim zdaniem przy tych taśmach pomimo, że są rozprężne ważne jest aby otwór był wytynkowany tj dość dobrze wyrównany. Zresztą wytynkowanie czyli wyrównanie powinno być częściej stosowane, nie jest to aż takie drogie....

Edytowane przez jacentyy

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No niestety się przerodziła, ale przyczyna wynika z tego co opisałeś w Twoim podsumowaniu czyli właśnie opłacalności i sensu dążenia do idealnej szczelności połączenia okno - mur. Panownie z oknotestu to są takie dzieciaki które rajcują się wynikiem o 0,01 s lepszym do setki . Najgorsze jest, że się powołują na rozporządzenie, w którym jak byk jest napisane, że dla budynków niskich aby spełnić warunek szczelności okno mur musi mieć mniej niż 2,85 a okno test w swoim teście pokazuje, że montaż na piankę ma 0,85 czyli prawie 3 razy mniej niż dopuszczalna wartość. I na tym konczy sie cała dyskusja..

czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? połączenie okno mur tam jest tam opisane osobno, a to co cytujesz tyczy sie samych okien a nie połączeń okno-mur

^^

No fakt nie potrafię czytać ze zrozumieniem, ale ty to się pisze z dużej litery bo z małej to oznaka braku szacunku.

Prosiłem o paragrafy dotyczące połączenia okno mur zasugerowałem się tym, szybko przeskakujac do wartości , co nie zmienia faktu, że przepis bez podania wartości granicznych jest martwym przepisem z d... wyciągnietym.

Abstrahując od mojej pomyłki nie ma to znaczenia jak super szczelne jest połączenie w przypadku gdy okno takie nie jest i nie będzie, powietrze i tak znajdzie sobie droge łatwiejszą jeżeli nawet będzie huraganowy wiatr. Wynik 0,83 dla pianki dla połaczenia jest niewiele gorszy od granicznej wartości dla okna dla klasy 4 wynoszacy 0,75.

Oczywiście jestem jak za najszczelniejszym połączeniem okna mur, ale bez tego całego głupiego lobbingu na rzecz jednego słusznego rozwiązania .....

Edytowane przez jacentyy

T12345T - nie kumam w jakim celu dyskutujesz z ignorantem, co nie potrafi rozroznic przeplywow powietrza przez samo okno [ktore moze byc nieszczelne do 0,3] a osadzenie okna w murze.

OKNO dla klasy 4 NIE moze miec wspolczynika nfiltracji na poziomie 0,75 - juz o tym dyskutowalismy. Te 0,75 odnosi cie do roznicy ciśnien 600 Pa. Przy calym zakresie od 50 Pa do 600Pa bedzie to ok 0,21

wymieklem, WYMIEKLEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "Ilbruck to producent tak więc jego badania należy brać z lekkim dystansem .."

jacentyy - niestety bredzisz

Edytowane przez finlandia
automatcyzne scalanie postów

wymieklem, WYMIEKLEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "Ilbruck to producent tak więc jego badania należy brać z lekkim dystansem .."

Nie tylko TY Pchełku wymiękłeś

Nie dziw się że jakiekolwiek badania, wyniki, dane będą poddawane w wątpliwość i przegrają z "chłopskim rozumem"

Panowie, i panie.

Ostatnie 40 postów pochodzi z tematu

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?353780-Pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu

który na życzenia autora został zamknięty.

A że dyskusja - mimo temperatury jest ciekawa i dość pouczająca, to posty będące tam poza tematem znalazły się w naszym branżowym śmietniku.

A jaki ma cel ta dyskusja ? Pokazanie jakim to wzajemnym towarzystwem adoracji jesteście? Albo po to aby jakiś tam monter pisał bredzisz bo nałykał się bełkotu marketingowego na szkoleniach ? Albo własciciela strony internetowej na której zapewne nie za darmo wyświetlane i promowane są produkty ?

Do tematu powinien ktos podejść nie związany z branża okiniarską, bo niestety każdy kto tkwi w tym biznesie nigdy nie będzie obiektywny.

Nie ma do tej pory jakiegoś badania odnoszacego się do całości budynku, przedstawiajacego sens ekonomiczny i zarazem energooszczedny jak najlepszego uszczelniania styku okno mur, bo się może okazać, że przy całej złożoności budynku nie ważne jak super hiper uszczelnimy połączenie okno mur to i tak straty z tytułu inflitracji całego użytkowanego budynku bedą niewspółmierne do kosztów poniesionych na zaizolowanie styku okno mur. I tyle mam do do dania w tym temacie, gdyby mail kupe kasy wybudowałbym dwa takie same domy i zastosowałe różne uszczelnienia w jednym jak w drugim , a nawet 3 domy....

Ale jako, że nie siedze w tym biznesie to nie zalezy mi az tak na tym, ale nie podoba mi sie ten hurra optymizm nad tym uszczelnianiem do konca nie wiadomo po co ....

Kolego

W naturze każdego z nas jest poszukiwanie się spiskowych teorii na każdy temat

Mówisz że nie ma badań? Ależ już sa i to od dawna - test szczelności całej chałupy

Jest fizyka i wzory pozwalające obliczyć ile potrzeba energii na ogrzanie powietrza da założonej temperatury itd itd

Podnosisz brak wiarygodności testów szczelności połączenia okna z murem dokonanych przez T12345T a jednocześnie mylisz pojęcia szczelności samego okna z jego połączeniem z murem.

Nikt nie każe Ci wierzyć zarówno w te testy jak i parametry różnych materiałów podawanych przez ich producentów

Oblicz sobie na spokojnie o ile realnie rosną koszty montażu gdy zastosujesz folie by polaczenie to było szczelniejsze. To nie są jakieś makabryczne sumy by negowac sens ich stosowania.

Zgleb bardziej temat. Skorzystaj z OZC i podstaw odpowiednie współczynniki i porównaj.

I na koniec

Uwzglednij jeszcze jedna sprawe-piana kiedyś a pianą dziś to nie taki sam materiał wbrew pozorom.

Chcesz zanegowac sens?

Podejdź do sprawy jak T12345T i udowodnij obliczeniami że Ty masz rację a inni są w bledzie

• Like 1

A jaki ma cel ta dyskusja ? Pokazanie jakim to wzajemnym towarzystwem adoracji jesteście? Albo po to aby jakiś tam monter pisał bredzisz bo nałykał się bełkotu marketingowego na szkoleniach ? Albo własciciela strony internetowej na której zapewne nie za darmo wyświetlane i promowane są produkty ?

...

No jeśli tak wyszło, że znaczna część branży zgadza się w jakimś temacie to i można(?) ją obraźliwie nazwać "towarzystwem wzajemnej adoracji".

Jeśli też są szkolenia na których mówią rzeczy, których człowiek nie jest w stanie zweryfikować organoleptycznie, to pozostaje uwierzyć. Lub być niedowiarkiem. Ale żeby od razu snuć teorie o zmowie.. to chore.

....

Podnosisz brak wiarygodności testów szczelności połączenia okna z murem dokonanych przez T12345T a jednocześnie mylisz pojęcia szczelności samego okna z jego połączeniem z murem.

Ja nigdzie nie podnoszę wiarygodności testów szczelności ja tylko kwestionuje wnioski wyciągane na ich bazie dotyczące ilości powietrza które to trzeba ogrzać, a to taka lekka róznica. Co do mojej pomyłki to chyba napisałem dlaczego sie pomylilem a nie ze je myle.

Ty to sie bardziej "pomylileś" co do swojej firmy i jej płynność finansowej tak wiec nie wyjezdzaj mi tu z takim tekstami ....

Nikt nie każe Ci wierzyć zarówno w te testy jak i parametry różnych materiałów podawanych przez ich producentów

Oblicz sobie na spokojnie o ile realnie rosną koszty montażu gdy zastosujesz folie by polaczenie to było szczelniejsze. To nie są jakieś makabryczne sumy by negowac sens ich stosowania.

Ale ja wierzę że jak się zastosuje taśme z zewnątrz i wewnatrz i jeszcze rozprężna w srodku to bedzie zajebiscie szczelnie, ale wapie aby to mialo jakiś gigantyczny sens energooszczedny. A wyliczenia uzytkownika T12123 są z wielkiej czapy i to widać na pierwszy rzut oka, bo jak ktos zna sie troche na fizyce i jak ta fizyka funkcjone w naszym realnym swiecie to założenie takie jak w badaniu w którym wywoluje się nadcisnienie lub podcisnienie tylko na złaczu jest dalece oderwane od rzeczywistosci. parcie wiatru nigdy nie wywoła takiej samej sytuacji jak podczas badania.

Zgleb bardziej temat. Skorzystaj z OZC i podstaw odpowiednie współczynniki i porównaj.

I na koniec

Uwzglednij jeszcze jedna sprawe-piana kiedyś a pianą dziś to nie taki sam materiał wbrew pozorom.

Chcesz zanegowac sens?

Podejdź do sprawy jak T12345T i udowodnij obliczeniami że Ty masz rację a inni są w bledzie

Co Ci powie OZC w tej kwestii ano włąsciwie niewiele, a co do zgłebiania to ja czasu nto nie mam i nawet nie mam na to ochoty bo jestem przekonanny, że jest to dość marginalna sprawa. I dlatego uszczelniłem tylko tasmammi od zewnatrza i olalem temat zeby sie nad nim zanadto nie spuszczac jakto ma tu kilku uzytkowników w zwyczaju ....

tyle ode mnie i bez odbioru

Edytowane przez jacentyy

Kubson, to może odważ się przedstawić swoją alternatywną wizję świata. Może znajdzie się fizyk gotów z nią dyskutować. Chociaż o ile zechcą się kopać z poglądami nie mającymi oparcia w dorobku naukowym. Jeśli materiały producentów to takie bzdety to czemu nikt im jeszcze nie wytknął kłamstw? Bo może nie macie racji?

Teorie spiskowe zawsze w modzie.

Fizyka...A co to za wynalazek skoro ziemia jest płaska a wokoło wszyscy wciskają kit.

Tylko jakoś dziwnym trafem nikt merytorycznie nie podwazyl wyników testów kolegi T12345T

Ja mam co prawda zastrzeżenie do założenia 10letniego czasu degradacji piany ale sam jestem za stary by to przez najbliższe 10 lat sprawdzać a poza tym za 10 lat piany znow będą inne - tak jak dzisiejsze nie mają nic a nic wspólnego z tymi kiedy zaczynałem- tamte wogole nie chlonely wody a dzisiejsze piją je jak gąbka

Jacenty - daruj sobie wycieczki osobiste. Każdy kto tu jest zna moja sytuację a jak nie zna to może się zapoznać dzieki linkom w stopce.