Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Branżowy wątek dyskusyjny

Recommended Posts

A co ja tam takiego nawypisywałem? Nawet nie widzę abym coś pisał w tym wątku. W okach wypowiadam się sporadycznie jeśli już, bo to nie moja dziedzina i nie znam się na niej do końca.

Aaaa - teraz doczytałem o co chodzi :) ... no cóż, czyżbym miał się nie wypowiadać lub robić to bardziej systematycznie? Czy mi za to płacą abym siedział na forum od 8 do 16 ... od poniedziałku do piątku ;). Jak mam chwilę to wpadam i wtrącę swoje trzy grosze do rozmowy jeśli wiem jak pomóc. Teraz zrobiłem sobie przerwę świąteczną to mogę chwilę czasu dla odprężenia pogrzebać sobie w necie.

Ku ubolewaniu niektórych dodam, że całe allegro już przejrzałem a naszej klasy czy czegoś takiego nie mam więc czas spędzam na forach.

P.S. Fin - może rozpiszemy jakiś grafik kto kiedy może się wypowiadać, bo w końcu nas ocenzurują i z przydziału dostaniemy plan dzienny do wykonania w wysokości 3 postów i jak kilka lat wstecz trzeba będzie zrobić 150% normy :)

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

P.S. Fin - może rozpiszemy jakiś grafik kto kiedy może się wypowiadać, bo w końcu nas ocenzurują i z przydziału dostaniemy plan dzienny do wykonania w wysokości 3 postów i jak kilka lat wstecz trzeba będzie zrobić 150% normy :)

Dobre - PRZODOWNICY PRACY będziecie :D

a tak na poważnie to trzeba by ZWRÓCIĆ UWAGĘ, że wszelkie NASZE wypowiedzi są NASZE, poparte jakąś tam wiedzą, jakimś tam doświadczeniem ale w tematach związanych np. z poprawnością wykonania prac są one NICZYM w odniesieniu do zaleceń producentów danych rozwiązań.

Takie mam wrażenie ostatnimy czasy, że chcemy "poprawiać" czy wręcz zarzucać błędy patrząc na ... siebie a nie na gwaranta.

Pozdrawiam

Być może tak jest.

Abstrahując od tematu ja na przykład miałem przyjemność w tym roku wycofać się ze współpracy z 2 producentami ze względu na zaślepienie własną marką. Kiedyś to było COŚ i w sumie nie było za wiele innych (konkurencyjnych) rozwiązań czy produktów. Na dzień dzisiejszy producenci X i Y zachowują się jak "fachowiec" który mówi: tak robię od 30 lat i działa. Chęć pomocy i przekazywane opinie szły psu pod ogon, a konkurencja rozwijała się na podstawie podpowiedzi montażystów czy samych handlowców.

Liczę, że z roku na rok nasze umiejętności i wiedza będą się rozwijały i tak na prawdę będziemy mogli jeszcze poprawiać producentów, bo moim zdaniem to my (sprzedawcy i montażyści) mamy największe doświadczenie PRAKTYCZNE.

Witam

Być może tak jest.

Abstrahując od tematu ja na przykład miałem przyjemność w tym roku wycofać się ze współpracy z 2 producentami ze względu na zaślepienie własną marką. Kiedyś to było COŚ i w sumie nie było za wiele innych (konkurencyjnych) rozwiązań czy produktów. Na dzień dzisiejszy producenci X i Y zachowują się jak "fachowiec" który mówi: tak robię od 30 lat i działa. Chęć pomocy i przekazywane opinie szły psu pod ogon, a konkurencja rozwijała się na podstawie podpowiedzi montażystów czy samych handlowców.

Liczę, że z roku na rok nasze umiejętności i wiedza będą się rozwijały i tak na prawdę będziemy mogli jeszcze poprawiać producentów, bo moim zdaniem to my (sprzedawcy i montażyści) mamy największe doświadczenie PRAKTYCZNE.

Tak jest a rozsądny producent słucha, słucha, sprawdza, próbuje i ... wprowadza :)

a co do 1 części wypowiedzi to niestety jest tak nie tylko z producentami, montażyści również uważają się za "fachowców" bo od 20 lat tak montują albo znają 5 rozwiązań i na podstawie tego chcą rozwiązać wszystkie problemy - niestety nie tędy droga - chcąc być "na bieżąco" trzeba się uczyć, szkolić, rozwijać praktycznie non stop inaczej zostaje się w tyle a nasza wiedza sprzed roku jest już często nie aktualna lub co najmniej nie pełna.

pozdrawiam

Pół biedy jeśli "fachowiec" trafi na firmę, która trwa jak monolit od 20 lat. Oni nie wprowadzają nowości i fachowiec nie musi się rozwijać. Gorzej jak takowy osobnik próbuje swoich sił i bogatej wiedzy z produktami firmy, która cięgle się rozwija i przez 2 lata robi więcej jak inna firma przez te 20 lat.

P.S. widzę Fin, że przeniosłeś nasz "przodowniczy" zlepek do innego tematu. Szkoda, bo chciałem pogadać o zawiasach do stodoły.

• 3 weeks później...

czytam i nie wierze drutex wypuscil swój system hs ciekawe co z tego wyjdzie

"...Dodatkowo system wyposażony jest w ramie i skrzydle w niespotykane u innych producentów stolarki specjalne uszczelki welurowe, które popularne są wśród światowych koncernów samochodowych. Wpływają one na poprawę parametrów systemu w zakresie energooszczędności czy dźwiękoszczelności oraz nieprzywieranie uszczelek w niskich temperaturach..."

i co z tego ? Jeśli ta firma nie zmieni swego podejścia do własnych produktów, jeśli nie zmieni swego stosunku do reklamacji, jeśli dalej będzie okłamywać klientów co do właściwości i parametrów swoich wyrobów dalej będzie postrzegana jako badziewiarze.

Mają potencjał ogromny a g.... produkują

i co z tego ? Jeśli ta firma nie zmieni swego podejścia do własnych produktów, jeśli nie zmieni swego stosunku do reklamacji, jeśli dalej będzie okłamywać klientów co do właściwości i parametrów swoich wyrobów dalej będzie postrzegana jako badziewiarze.

Mają potencjał ogromny a g.... produkują

Dopóki mają zbyt i rynek to kupuje to nic nie zmienią;)

Ha ha ha uśmiałem się. Poruszamy tu tematy - właściwości, na co klient ma zwrócić uwagę, jakie parametry okien są istotne itd.

Walczymy ze sobą a dziś miałem kolejny przykład kryterium wyboru okien ( godzina z maili)

zapytanie godz. 09.38

wysłana oferta - godzina 23:02

odpowiedz klienta - godzina 23.05

Trzy minuty na dotarcie maila, zapoznanie się z ofertę, odpowiedź

Oczywiście odpowiedź - Pana oferta nie jest konkurencyjna

Jak sądzę, nawet nie przeczytał o wyposażeniu w standardzie, nie sprawdził ilości i funkcji okien, wogóle nic nie zrobił poza spojrzeniem na cenę końcową, nie zapoznał się z innymi załącznikami jakie zawsze przesyłam

I o czym my mówimy ?

Nikt ważny - wiesz co Klient zrozumiał z Twojego maila?

bla bla bla ... cena 15000zł ... bla bla bla

z wyrazami szacunku

Niestety żyjemy w takich czasach, gdzie Klient uważa, że można dobrze i tanio. Zgodzę się z tym, że są firmy droższe i tańsze z założenia (przy tej samej jakości produktu), ale bez przesady. Ta cena nie bierze się z powietrza. Od ceny produktu odejmując marketing, logistykę i zdzierstwo niektórych firm mamy realną cenę użytych materiałów.

Ha ha ha uśmiałem się. Poruszamy tu tematy - właściwości, na co klient ma zwrócić uwagę, jakie parametry okien są istotne itd.

Walczymy ze sobą a dziś miałem kolejny przykład kryterium wyboru okien ( godzina z maili)

zapytanie godz. 09.38

wysłana oferta - godzina 23:02

odpowiedz klienta - godzina 23.05

Trzy minuty na dotarcie maila, zapoznanie się z ofertę, odpowiedź

Oczywiście odpowiedź - Pana oferta nie jest konkurencyjna

Jak sądzę, nawet nie przeczytał o wyposażeniu w standardzie, nie sprawdził ilości i funkcji okien, wogóle nic nie zrobił poza spojrzeniem na cenę końcową, nie zapoznał się z innymi załącznikami jakie zawsze przesyłam

I o czym my mówimy ?

A rozeznałeś potrzeby Klienta? Może szukał tanich okien i napracowałeś się nad wyceną niepotrzebnie;) skoro takich nie oferujesz.

A rozeznałeś potrzeby Klienta? Może szukał tanich okien i napracowałeś się nad wyceną niepotrzebnie;) skoro takich nie oferujesz.

Ha ha ha gdybyś ty znał moją korespondencję z nimi, ile pytań i jakich zadaję i najważniejsze - poznał na nie odpowiedzi, dopiero byś się załamał :)