Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Branżowy wątek dyskusyjny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprawdzałem Uw dla referencyjnego w Softlinie 82 + Ug 0,5 ciepła ramka w dwóch programach (KNS i VETREX) i wychodzi tak samo Uw=0,77.

I tu właśnie dochodzimy do tego tego o czym ja pisałem.

Jeśli jeden i drugi podają ten sam współczynnik Uw, a jeden i drugi stosują inne wzocnienia, to według mojej wiedzy ktoś podaje zły współczynnik Uw.

I teraz pytanie kto ??

mnie najbardziej śmieszy jak podają takie samo Uw dla okien z pakietem trzyszybowym oraz trzyszybowym ze szprosami wewnętrznymi

Ani się nie zająkną choćby dodatkową informacją, że szpros międzyszybowy zmniejsza izolacyjność termiczną okna nawet do 30%

A kto tak podaje? Bo na ile ja się dobrze orientuję program Vetrexu uwzględnia szprosy i podaje wyniki z odpowiednią korektą.

I tu właśnie dochodzimy do tego tego o czym ja pisałem.

Jeśli jeden i drugi podają ten sam współczynnik Uw, a jeden i drugi stosują inne wzocnienia, to według mojej wiedzy ktoś podaje zły współczynnik Uw.

I teraz pytanie kto ??

Nie dotarła do mnie informacja jakoby VETREX stosował jakieś inne wzmocnienia w oknach V82.

W KNS jest identycznie. Nie wiem o co ci chodzi.

A teraz kup sobie okno w KNSie i w Vetrexie. Rozetnij je i zobacz czy mają takie samo wzmocnienie.

I wtedy będziesz wiedział o czym mówię.

Bo jedna z tych dwóch firm cię robi w "bambuko". Albo podają ci zły współczynnik Uw, albo ci podają nie takie wzmocnienie jakie stosują. A która ?? To już sam dojdź.

A ogólnie chodzi o to, że się firmy zaczeły ścigać, czy ich okno ma Uw 0,78 - 0,77 - 0,76 - 0,74 - itd. Jakby te setne miały jakieś realne wpływy na całe okno.

Może nie każdy się ze mną zgodzi, ale osobiście wolę włożyć do okna grubszą stal i mieć realnie Uw o 0,04 gorsze, ale za to statykę dużo lepszą, niż walczyć o te 0,04.

Pozdrawiam

...A ogólnie chodzi o to, że się firmy zaczeły ścigać, czy ich okno ma Uw 0,78 - 0,77 - 0,76 - 0,74 - itd. Jakby te setne miały jakieś realne wpływy na całe okno.

Może nie każdy się ze mną zgodzi, ale osobiście wolę włożyć do okna grubszą stal i mieć realnie Uw o 0,04 gorsze, ale za to statykę dużo lepszą, niż walczyć o te 0,04...

Niestety tego klientom nie wytłumaczysz.

W pewnej części do takiej oceny jakości okien przyczyniło się to forum. Oceny jakże błędnej producenci je podchwycili i robią ludzi w balona.

Podobnie jak z klasa profili. Veka podniosła larum, że ma klasę A i w podtekście że wszystko inne to badziew.

Teraz modne są szyby Sunenergy ale nikt klientom nie mówi że coś kosztem czegoś. Niestety energia słońca w takim samym stopniu będzie nagrzewać dom zimą jak i latem. Jako że zimą jest to pożądane to latem powoduje zaskoczenie, że w chałupie gorąco jak w piekarniku

Podobnie jak z klasa profili. Veka podniosła larum, że ma klasę A i w podtekście że wszystko inne to badziew.

Zgadza się.

Ale wystarczy pomierzyć i zważyć i już jakoś nie widać żeby to było takie super. Ale jakby to kolega T12345T ujął: Jest świetna reklama, to pewnie jest i świetny produkt ;). To tak żartem

I w podtekście dewaluujecie profil VEKA (nieładnie). Przez 17 lat mojej kariery w oknach miałem do czynienia z dziesiątkami różnych systemów okiennych. Niektóre okna były kiepskie, inne dobre. Ale zarówno wśród tańszych jak i droższych; popularnych i niszowych, spotykałem okna porządne oraz buble.

I w podtekście dewaluujecie profil VEKA (nieładnie). Przez 17 lat mojej kariery w oknach miałem do czynienia z dziesiątkami różnych systemów okiennych. Niektóre okna były kiepskie, inne dobre. Ale zarówno wśród tańszych jak i droższych; popularnych i niszowych, spotykałem okna porządne oraz buble.

Brass

i o to właśnie chodzi. Że jakość okna w dużej mierze zależy od producenta. Od wszystkich elementów które użyje w produkcji tego okna. A nie tylko od profila.

Poza tym, to nie ja/my zaczeliśmy ten temat. To VEKA się reklamuje jako coś "najlepszego". Ale niestety poza reklamą, to osobiście nie widzę w Vece nic co by miało charakter "najlepszego".

jak to nie ? Przecież prawie w każdym mieście widać odrapane reklamy na autobusach i tramwajach ;)

Podstawowy błąd rozumowania - profil

Profil realnie nie ma nic do dobrego okna

Nawet najlepszy spierniczyć można dosłownie wszystkim - zaczynając od jakości zgrzewu, przez zastosowaną stal po sposób okuwania.

Liczy się producent tak jak piekarz, z tej samej mąki jeden upiecze chleb inny wyrób chlebopodobny.

I jeszcze najważniejsze - montaż.

Wbija sie to Wam tu chyba od samego początku istnienia forum ale jakoś po postach lamentujących na sprzedawców-montażystów nie widać by coś docierało. Podcina to nam skrzydła i chęć niesienie jakiejkolwiek pomocy bo trafia to jak kulą w płot