Brass 26.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Sprawdzałem Uw dla referencyjnego w Softlinie 82 + Ug 0,5 ciepła ramka w dwóch programach (KNS i VETREX) i wychodzi tak samo Uw=0,77. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 26.03.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Sprawdzałem Uw dla referencyjnego w Softlinie 82 + Ug 0,5 ciepła ramka w dwóch programach (KNS i VETREX) i wychodzi tak samo Uw=0,77. I tu właśnie dochodzimy do tego tego o czym ja pisałem. Jeśli jeden i drugi podają ten sam współczynnik Uw, a jeden i drugi stosują inne wzocnienia, to według mojej wiedzy ktoś podaje zły współczynnik Uw. I teraz pytanie kto ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.03.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 mnie najbardziej śmieszy jak podają takie samo Uw dla okien z pakietem trzyszybowym oraz trzyszybowym ze szprosami wewnętrznymi Ani się nie zająkną choćby dodatkową informacją, że szpros międzyszybowy zmniejsza izolacyjność termiczną okna nawet do 30% A kto tak podaje? Bo na ile ja się dobrze orientuję program Vetrexu uwzględnia szprosy i podaje wyniki z odpowiednią korektą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.03.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 I tu właśnie dochodzimy do tego tego o czym ja pisałem. Jeśli jeden i drugi podają ten sam współczynnik Uw, a jeden i drugi stosują inne wzocnienia, to według mojej wiedzy ktoś podaje zły współczynnik Uw. I teraz pytanie kto ?? Nie dotarła do mnie informacja jakoby VETREX stosował jakieś inne wzmocnienia w oknach V82. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 26.03.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A kto tak podaje? Bo na ile ja się dobrze orientuję program Vetrexu uwzględnia szprosy i podaje wyniki z odpowiednią korektą. Fin, wbrew pozorom jest bardzo dużo firm które tak podają nie uwzględniając szprosów wewnątrzszybowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 26.03.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie dotarła do mnie informacja jakoby VETREX stosował jakieś inne wzmocnienia w oknach V82. To może podpytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.03.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 W oknach V82 standardowo montowane jest standardowe zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 26.03.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 W oknach V82 standardowo montowane jest standardowe zbrojenie. A teraz podpytaj w KNS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.03.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 W KNS jest identycznie. Nie wiem o co ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 26.03.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 W KNS jest identycznie. Nie wiem o co ci chodzi. A teraz kup sobie okno w KNSie i w Vetrexie. Rozetnij je i zobacz czy mają takie samo wzmocnienie. I wtedy będziesz wiedział o czym mówię. Bo jedna z tych dwóch firm cię robi w "bambuko". Albo podają ci zły współczynnik Uw, albo ci podają nie takie wzmocnienie jakie stosują. A która ?? To już sam dojdź. A ogólnie chodzi o to, że się firmy zaczeły ścigać, czy ich okno ma Uw 0,78 - 0,77 - 0,76 - 0,74 - itd. Jakby te setne miały jakieś realne wpływy na całe okno. Może nie każdy się ze mną zgodzi, ale osobiście wolę włożyć do okna grubszą stal i mieć realnie Uw o 0,04 gorsze, ale za to statykę dużo lepszą, niż walczyć o te 0,04. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.03.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 No jakbym słyszał PREZESA: "wiem, ale nie powiem co wiem i skąd wiem". Napisz konkretnie to podyskutujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.03.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 ...A ogólnie chodzi o to, że się firmy zaczeły ścigać, czy ich okno ma Uw 0,78 - 0,77 - 0,76 - 0,74 - itd. Jakby te setne miały jakieś realne wpływy na całe okno. Może nie każdy się ze mną zgodzi, ale osobiście wolę włożyć do okna grubszą stal i mieć realnie Uw o 0,04 gorsze, ale za to statykę dużo lepszą, niż walczyć o te 0,04... Niestety tego klientom nie wytłumaczysz. W pewnej części do takiej oceny jakości okien przyczyniło się to forum. Oceny jakże błędnej producenci je podchwycili i robią ludzi w balona. Podobnie jak z klasa profili. Veka podniosła larum, że ma klasę A i w podtekście że wszystko inne to badziew. Teraz modne są szyby Sunenergy ale nikt klientom nie mówi że coś kosztem czegoś. Niestety energia słońca w takim samym stopniu będzie nagrzewać dom zimą jak i latem. Jako że zimą jest to pożądane to latem powoduje zaskoczenie, że w chałupie gorąco jak w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 27.03.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Podobnie jak z klasa profili. Veka podniosła larum, że ma klasę A i w podtekście że wszystko inne to badziew. Zgadza się. Ale wystarczy pomierzyć i zważyć i już jakoś nie widać żeby to było takie super. Ale jakby to kolega T12345T ujął: Jest świetna reklama, to pewnie jest i świetny produkt . To tak żartem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 27.03.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 I w podtekście dewaluujecie profil VEKA (nieładnie). Przez 17 lat mojej kariery w oknach miałem do czynienia z dziesiątkami różnych systemów okiennych. Niektóre okna były kiepskie, inne dobre. Ale zarówno wśród tańszych jak i droższych; popularnych i niszowych, spotykałem okna porządne oraz buble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.03.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 dlatego D.. ma się tak dobrze I Wizir też choć biel ciągle taka sama lub nawet gorsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 27.03.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 I w podtekście dewaluujecie profil VEKA (nieładnie). Przez 17 lat mojej kariery w oknach miałem do czynienia z dziesiątkami różnych systemów okiennych. Niektóre okna były kiepskie, inne dobre. Ale zarówno wśród tańszych jak i droższych; popularnych i niszowych, spotykałem okna porządne oraz buble. Brass i o to właśnie chodzi. Że jakość okna w dużej mierze zależy od producenta. Od wszystkich elementów które użyje w produkcji tego okna. A nie tylko od profila. Poza tym, to nie ja/my zaczeliśmy ten temat. To VEKA się reklamuje jako coś "najlepszego". Ale niestety poza reklamą, to osobiście nie widzę w Vece nic co by miało charakter "najlepszego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.03.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 jak to nie ? Przecież prawie w każdym mieście widać odrapane reklamy na autobusach i tramwajach Podstawowy błąd rozumowania - profil Profil realnie nie ma nic do dobrego okna Nawet najlepszy spierniczyć można dosłownie wszystkim - zaczynając od jakości zgrzewu, przez zastosowaną stal po sposób okuwania. Liczy się producent tak jak piekarz, z tej samej mąki jeden upiecze chleb inny wyrób chlebopodobny. I jeszcze najważniejsze - montaż. Wbija sie to Wam tu chyba od samego początku istnienia forum ale jakoś po postach lamentujących na sprzedawców-montażystów nie widać by coś docierało. Podcina to nam skrzydła i chęć niesienie jakiejkolwiek pomocy bo trafia to jak kulą w płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 27.03.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Profil jest ważny dla okna. Profil daje termikę i ładne opakowanie dla stali do profila włożonej . Więc jest bardzo ważny w oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.03.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 gdyby nie to bym jeszcze uwierzył że ma aż takie znaczenie Oczywiście porównując profile o podobnej konstrukcji, ilości komór, głębokości zabudowy i ilości uszczelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 27.03.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Dla mnie dużo ważniejszym elementem w oknie jest stal i wkręty Grubość, kształt, gęstość, jaki ocynk itd. A wkręty tą całość muszą dobrze połączyć i utrzymać w "kupie" . Tyle na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts