Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Branżowy wątek dyskusyjny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i słusznie, różnica w cenie wkrętów dochodzi do 200% a to też jest "oszczędność" tak samo jak w ich ilości która powinna być 20-30 cm od siebie

itd...itd...a i tak wygrywa CCC ;)

Niestety cena jest ostatnio najmodniejszym wyznacznikiem zakupowym. Wy macie może jakieś "sposoby" aby przekonać, że czasem niewiele droższe jest znacznie lepsze? Nie mam na myśli porównania skrajnych półek cenowych i jakościowych, ale są produkty w podobnych cenach (+/- 300zł) które znacznie różnią się od siebie jakością.

• 1 month później...
Wpadł mi lukratywny kontrakt na drzwi wewnętrzne ale Klient zażyczył sobie klamek na długim szyldzie (nowoczesny wzór) w kolorze czarnym lub antracyt. Pomoże ktoś? Gamet ma ale na dzielonym szyldzie więc odpada całkowicie, choć klamka ładna i mogłaby być w tym wzorze na długim kiju.

Wpadł mi lukratywny kontrakt na drzwi wewnętrzne ale Klient zażyczył sobie klamek na długim szyldzie (nowoczesny wzór) w kolorze czarnym lub antracyt. Pomoże ktoś? Gamet ma ale na dzielonym szyldzie więc odpada całkowicie, choć klamka ładna i mogłaby być w tym wzorze na długim kiju.

Theme

Daj na PW numer do siebie to ci wytłumaczę jak to zrobic

Tylko nie skuś się na ecostile (czy jakoś tak). Powłoka - mosiądz postarzany na czarno. Kolorystycznie fajnie. Ale pierwszy zonk - rozetka WC kompletnie inna barwa. A trwałość? Do d..! W łazience powycierało się do złotego. To nic że to uszkodzenia mechaniczne - ale u tego samego klienta inna, malowana na czarno klamka wejściowa jest bez zarzutu.

JarekKos - nie wchodzą w grę żadne przeróbki (utrata gwarancji). Też myślałem o szybkim piaskowaniu + napyleniu farby proszkowej ale rozwiązanie to odpada. Z zagranicy nie opłaca mi się ściągać takich klamek i z resztą nie widziałem takowych.

Theme

To sie da zrobic bez utraty gwarancji. Tylko troche zachodu jest z tym

Podaj markę, model i kolor jaki ma byc.

http://www.gamet.eu/pl/oferta/klamki.php#offset=12;categories=3387------;product=801

DH-12-22-011M-KW ... coś takiego - najlepiej na długim szyldzie taki właśnie model w tym kolorze.

Powoli przekonuję Klienta na szyld dzielony ale łatwo nie jest ;).

A druga sprawa. Klient kupił u mnie X czasu temu drzwi wewnętrzne (standardowe). Nie mieszka jeszcze ale wpadło mu do głowy aby zmienić zamki na rolki i dodać pochwyt. Robi ktoś w PL w ogóle jakieś "zaślepki" aby ładnie zamaskować otwór na klamkę i zamek? Myślałem szczerze o płaskowniku z 2mm aluminium + pochwyt 45* zgodnie z tym co chciał Klient uskutecznić u siebie. Płaskownik z otworem pod pochwyt długości 90cm (tylko rozstaw montażu jak najmniejszy aby nie szpeciło). Oczywiście płaskownik musiałby być przyklejony dodatkowo do powierzchni skrzydła. Tu lekko boję się o możliwość odparzenia laminatu, choć nie wchodziłbym klejem na powierzchnię łączenia laminat-skrzydło.

• 3 weeks później...

No tak. Taka mała piła stołowa za 2-3 setki daje radę. Pewnie taka za kilkaset byłaby lepsza (na pewno cięższa) ale na potrzeby montaży wystarczy.

Nawet drobna tarcza może poszarpać okleinę (zależy jaka ona będzie) więc krawędź szlifuje się pilnikiem, papierem ściernym lub kątówką z tarczą ścierną. A jak słabo pójdzie ;) lub ściana mocno krzywa, to zawsze można zaakrylować:)