finlandia 26.05.2015 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Ja mam wrażenie, że są tylko same takie ściany, bo już nie pamiętam kiedy miałem "normalny" montaż drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.05.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 A każdy murarz jest największym ekspertem budowlanym: "Panie montaż okien to banał....". Klienci często się pytają: "I co ja mam teraz zrobić, przecież takie przycięte to będzie brzydko?". A ja im na to: "trzeba zgłosić reklamację do murarzy". Klient: "Panie coś Pan, przecież wszystko było załatwiane na gębę, nikt tu poprawiać tego nie przyjdzie, wyśmieją mnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.05.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 I tak właśnie wychodzą ustalenia na gębę. Kupując samochód czy psa spisuje się umowy aby później mieć podkładkę w razie "wu". Okna często kosztują znacznie więcej niż mały samochodzik a ludzie tak nonszalancko podchodzą do ich montażu przez osoby które są od wszystkiego na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 10.06.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Wiecie może jakie są aktualne wymagania na rynku niemieckim dotyczące okien aluminiowych zewnętrznych wstawianych w nowych budynkach? Jakie jest wymaganie Uf (jaka grupa materiałowa wg DIN 4108 ? Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Brass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 10.06.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 witam ma takie pytanie koledzy jaki montaż używacie przeważnie na kotwy , śruby typu e... , czy dyble co waszym zdaniem jest lepszym rozwiązaniem lub inaczej na którym popełnia się najmniej błędów montażowych (wiem ze każdy system ma swe wady i zalety i ze każdy jest zalecany) pytam ponieważ myślę o przejściu na śruby e... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.06.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 przechodź i sie nie zastanawiaj, zobaczysz różnicę in plus bardzo szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 10.06.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 przechodź i sie nie zastanawiaj, zobaczysz różnicę in plus bardzo szybko a teraz pytanie zasadnicze gdzie kupujesz śruby możesz zdradzić źródło żeby uzyskać dobra cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 10.06.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Witam witam ma takie pytanie koledzy jaki montaż używacie przeważnie na kotwy , śruby typu e... , czy dyble co waszym zdaniem jest lepszym rozwiązaniem lub inaczej na którym popełnia się najmniej błędów montażowych (wiem ze każdy system ma swe wady i zalety i ze każdy jest zalecany) pytam ponieważ myślę o przejściu na śruby e... Każdy sposób jest dobry i spełni swoje funkcje jeżeli zostanie dobrze wykonany. Nie można podać NAJLEPSZEGO ze względu na bardzo różne sytuacje montażowe a to one właśnie warunkują w głównej mierze JAK należy zamontować stolarkę. Chcesz przejść na śruby ramowe jak rozumiem - to zamontuj okno o ramie ok 70-80 mm zlicowane z zewnętrzną stroną muru, wykonanego z betonu komórkowego - NIE masz szansy wykonać tego dobrze, zgodnie z zaleceniami producentów tych śrub. Zalecenia co do odległości od krawędzi gdzie wolno cokolwiek wkręcić to min 60mm u jednych u innych 80mm a u kolejnych nawet 100mm więc .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.06.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Zalecenia producentów śrub mówią tylko o głębokości ich zamocowania w zależności od materiału w którym się mocuje. Przynajmniej ja się nie zetknąłem z innymi obostrzeniamimocując w licu 70 otwór wychodzi 3 cm od krawędzi otworu. Śruba nie rozpycha materiału jak dybel więc nie widzę żadnego problemu jaki tu MM podnosisz.Co innego dybel bądź kołek rozporowy - on może materiał rozsadzićZgadza się co do jednego - do danego materiału odpowiedni element mocujący co śruby do montażu ościeżnic nie wykluczaOd dawna przeszedłem na śruby i mam spokój z wtóre rozprężająca się pianą, beczkami i tym podobnymi przypadłościami. Ewentualne regulacje okien po sezonie zmalały prawie do zera, regulacje po dłuższym czasie - totalny brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 10.06.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Zalecenia producentów śrub mówią tylko o głębokości ich zamocowania w zależności od materiału w którym się mocuje. Przynajmniej ja się nie zetknąłem z innymi obostrzeniami mocując w licu 70 otwór wychodzi 3 cm od krawędzi otworu. Śruba nie rozpycha materiału jak dybel więc nie widzę żadnego problemu jaki tu MM podnosisz. Co innego dybel bądź kołek rozporowy - on może materiał rozsadzić Zgadza się co do jednego - do danego materiału odpowiedni element mocujący co śruby do montażu ościeżnic nie wyklucza Od dawna przeszedłem na śruby i mam spokój z wtóre rozprężająca się pianą, beczkami i tym podobnymi przypadłościami. Ewentualne regulacje okien po sezonie zmalały prawie do zera, regulacje po dłuższym czasie - totalny brak na własnie mi o to chodzi przeglądałem ulotki montażowe ejot i tam ani słowa o skrajnej odległości nie ma i chciałbym wykluczyć te błędy które opisałeś na sie montażu ciągłe uczę bo długo byłem sprzedawca teraz jestem samodzielny(czyli szef+montażysta sprzątaczka w jednej osobie) oczywiście mam montażystę ale to ja dyktuje jak mamy montować i ja ponoszę odpowiedzialność za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 10.06.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Witam Nie będę się rozwodził, wystarczy zerknąć do materiałów producentów - ja osobiście najwięcej czerpię z materiałów firmy Fischer ale to może zły przykład wszak Oni sporo kołków rozporowych produkują więc lepiej opierać się na samych śrubach - SFS intec, znany chyba zdecydowanej większości producent śrub, zaleca jako strefę bezpieczną 60 mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 10.06.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Zalecenia producentów śrub mówią tylko o głębokości ich zamocowania w zależności od materiału w którym się mocuje. Przynajmniej ja się nie zetknąłem z innymi obostrzeniami Zalecenia niemieckie RAL mowia o 60 mm od krawedzi otworu. Po to wlasnie SFS wymyslil JB-D/L co do reszty mam spokój z wtóre rozprężająca się pianą, beczkami i tym podobnymi przypadłościami. Ewentualne regulacje okien po sezonie zmalały prawie do zera, regulacje po dłuższym czasie - totalny brak 100% sie zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.06.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Powtórzę, nie zetknąłem sie w materiałach dotyczących ŚRUB a nie rysunków montażowych konsol żadnych wymagań co do odległości od krawędzi ścianyMoim daniem kolego MM nad interpretujesz rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.08.2015 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Może pamiętacie jaki miał tytuł temat, gdzie zamieszczaliśmy zdjęcia z okienno-drzwiowymi wadami ? Nie mogę odnaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 13.08.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam koledzy. Jak w świetle nowego prawa o zakupie konsumenckim, i rękojmi B2B wygląda sprawa pękających szyb? Zamontowałem dużego fiksa z pakietem 3-szybowym. Ze względu na wielkość szyby, nie demontowałem jej do montażu, Po kilku miesiącach pękła środkowa szyba, producent mam mnie w głębokim poważaniu, zwala winę na dostawce szyb (że nie daje gwarancji na pęknięcia po zamontowaniu szyb w oknach). Jakie mam szansę na wyegzekwowanie nowej szyby z tytułu wad ukrytych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzelowicz 13.08.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale producent daje gwarancje na okna, czyż nie ?U nas jest to załatwiane sprawnie - telefon do producenta szyb, przesłanie zdjęcia, zgoda na wymianę (czasem się zdarza że jakiś bałwan nie uznaje. np ostatnio swisspacer odstający) i tyle. Producent (szyb) przysyła szybę do producenta (okien), producent (okien) okna wymienia. Bezpłatnie. Domagaj się od producenta zgłoszenia tego incydentu do dostawcy szyb. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez gzelowicz merytoryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.08.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Pytanie czy producent okien musi się "wylegitymować" faktem zgłoszenia reklamacji do producenta szyb. Czy ten dokument będzie widział światło dzienne dla dalszych etapów sprzedażowego łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzelowicz 24.08.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Theme, musieć, to chyba nie musi, ale przecież to w interesie sprzedawców (żeby zgłaszać do producentów), producentów (żeby zgłaszać do poddostawców) i poddostawców (żeby zrobić to jeszcze raz, bo mało kosztuje, a należy dbać o dobrą markę), żeby tą jedną, głupią reklamację załatwić polubownie.Przecież koszt wymiany szyby, to jest ile ? stówa za materiał i stówa na serwisanta, a zadowolenie klienta bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.08.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 ... Przecież koszt wymiany szyby, to jest ile ? stówa za materiał i stówa na serwisanta, a zadowolenie klienta bezcenne. stówa za materiał ? Hmmm.... ostatnia z jaką miałem do czynienia ponad 7 tyś netto za sztukę Więc jak trzaśnie to nie jakieś tam chop siup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzelowicz 25.08.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 stówa za materiał ? Hmmm.... ostatnia z jaką miałem do czynienia ponad 7 tyś netto za sztukę Więc jak trzaśnie to nie jakieś tam chop siup. Ćśśśś Mówiłem o zwykłym oknie, jakie są w domu kowalskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts