Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego wykonać drzwi?

marcin8

Recommended Posts

Witam,

chcę samodzielnie wykonać szafkę zabudowującą gazomierz w przedpokoju. mam dokładny projekt i wiem jak powinno to wyglądać, a mianowicie:

- 2 pionowe ścianki boczne przykręcone do ściany kątownikami. wysokość od podłogi do sufitu (ok. 255cm), głębokosć szafki: ok 25cm, szerokość szafki (a więc rozstaw między ściankami) ok 60cm

- ścianki boczne połączone będą półkami i będzie to stanowiło sztywny szkielet całej szafki

- z przodu szafki po obu jej stronach będą dodatkowe ścianki o szerokości ok 10cm. będą one przykręcone do ścianek bocznych i półek. pomiędzy nimi zostanie szpara na drzwi o szerokości ok 40cm.

te 4 ścianki (na boczne i 2 przednie) planuję obkleić "głądzią rolkową" i pomalować na biało, żeby wyglądało to jak ściana

i dochodzimy do drzwi, które są moim największym problemem... drzwi będą w kolorze olchy i myślałem, żeby wykonać je ze zwykłej płyty paździerzowej. nie będzie na nich żadnego uchwytu (całość ma wyglądać jak kawałek ściany z "wklejonym" panelem ozdobnym) - otwierane będą na zasadzie tego systemu, w którym naciskamy na drzwi w odpowiednim miejscu i odskakują one na kilka cm, co daje lukę za którą można je otworzyć dalej (nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale chyba jasno opisałem o co chodzi;>).

zasadniczym problemem jest tu waga drzwi (podnosiłem w sklepie płyty podobnej wielkości i wydają mi się strasznie ciężkie). nie wiem czy do takich drzwi wystarczyłyby 3 zawiasy? może warto by wstawić 4? z kolei duża liczba zawiasów może być problemem dla tego mechanizmu odpychającego drzwi - zawiasy, które oglądałem dość mocno dociskają drzwi i mam obawy, czy siłownik będzie na tyle mocny, aby je odepchnąć...

generalnie szukam pomysłu na te drzwi... może wykonać je z innego (lżejszego) materiału? może zastosować jakiś inny system mocowania, niż tradycyjne zawiasy szafkowe? a może po prostu martwię się niepotrzebnie i wszystko powinno działać, tak jak opisałem?:)

dodatkowe pytania:

1. jakich materiałów użyć. Nie do końca rozumiem różnicę pomiędzy płytami wiórowymi, a MDF - które będą lepsze?

2. część półek w szafce będzie przykręcona na sztywno, co stanowić będzie szkielet konstrukcji, a część półek będzie "luźnych" - myślę o 4 półkach sztywnych (przy podłodze, przy suficie i 2 w środku) - tyle chyba wystarczy?

Witam,

zasadniczym problemem jest tu waga drzwi (podnosiłem w sklepie płyty podobnej wielkości i wydają mi się strasznie ciężkie). nie wiem czy do takich drzwi wystarczyłyby 3 zawiasy? może warto by wstawić 4? z kolei duża liczba zawiasów może być problemem dla tego mechanizmu odpychającego drzwi - zawiasy, które oglądałem dość mocno dociskają drzwi i mam obawy, czy siłownik będzie na tyle mocny, aby je odepchnąć...

Musisz kupić zawiasy dedykowane do tego systemu otwierania. Wyglądają tak samo ale są bez sprężyny dociskającej drzwi. Próżno ich szukać w baumarketach, szukaj w hurtowniach płyt meblowych / sklepach z akcesoriami meblowymi / internet (np. na allegro wpisz frazę blum tip-on)

generalnie szukam pomysłu na te drzwi... może wykonać je z innego (lżejszego) materiału? może zastosować jakiś inny system mocowania, niż tradycyjne zawiasy szafkowe? a może po prostu martwię się niepotrzebnie i wszystko powinno działać, tak jak opisałem?:)

dodatkowe pytania:

1. jakich materiałów użyć. Nie do końca rozumiem różnicę pomiędzy płytami wiórowymi, a MDF - które będą lepsze?

2. część półek w szafce będzie przykręcona na sztywno, co stanowić będzie szkielet konstrukcji, a część półek będzie "luźnych" - myślę o 4 półkach sztywnych (przy podłodze, przy suficie i 2 w środku) - tyle chyba wystarczy?

MDF i HDF to płyty pilśniowe (Medium / High Density Fiber Board). Surowy MDF - jednorodny w przekroju (przypomina grubaśną tekturę), gładki, można malować / lakierować i uzyskać gładką powierzchnię.

Surowa płyta wiórowa - jak sama nazwa wskazuje to płyta ze sprasowanych wiórów drzewnych. Jest niejednorodna w przekroju, powierzchnia nie jest gładka.

Oczywiście obie płyty można kupić w wersji laminowanej, przy czym wiórowe mają więcej dostępnych dekorów. Płyta wiórowa to podstawowy materiał na korpusy meblowe.

W Twoim przypadku, jeżeli chcesz uzyskać efekt ściany, rób z MDF. Pomalujesz to zwykłą farbą akrylową do ścian i będzie efekt taki sam jak zabudowa z płyty GK. Drzwiczki zrób z laminowanej płyty wiórowej, tak jak pisałem występuje w wielu dekorach, łatwo będzie dobrać coś ciekawego.

Musisz jedynie przemyśleć sposób montażu zawiasu do korpusu - zazwyczaj montuje się go do ścianki bocznej a u Ciebie będą te paski po 10 cm. Podjedź do jakiejś hurtowni płyt meblowych i pogadaj z pracownikami czy mają odpowiednie rozwiązanie w wersji TIP-ON (albo przeanalizuj katalog mp. BLUM'a, tylko tam jest skrajnie dużo informacji i nie łatwo się połapać). Ewentualnie do tych pasków na froncie dodaj po kawałku kantówki aby było do czego przykręcić "standardowy" zawias.

4 zawiasy dla szerokości 40 cm powinny moim zdaniem "styknąć". Jak by co pytaj tutaj, coś się doradzi.

dzięki za bardzo konkretną odpowiedź.

szczerze mówiąc zastanawiałem się właśnie, jak "poprawić" standardowe zawiasy w taki sposób, aby uszkodzić sprężynę. bałem się tylko, ze jednocześnie osłabię cały zawias. nie wiedziałem, że istnieją też takie bez tych docisków (oglądałem zawiasy oczywiście w dużym markecie i wszystkie były z jakimś systemem dociskowym, więc pomyślałem, że innych po prostu nie ma). teraz wiem, czego szukać;)

jeśli chodzi o montaż zawiasu, to również spodziewałem się problemów, bo zdaję sobie sprawę, że jest trochę nietypowy. jako alternatywa myślałem również o wkręceniu za tą przednią ściankę jakiegoś klocka i przykręcenie zawiasu do niego, więc dokładnie to samo, co sugerujesz.

na ten moment mam jeszcze jedno pytanie: jakiej grubości płyt użyłbyś do stworzenia tej szafki? planuję zrobić ją z 18mm, bo takich płyt jest po prostu najwięcej i chyba najłatwiej będzie dobrać wzór (do drzwiczek) i zakupić - czy taka grubość będzie ok?