Mikolaus 21.07.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Mam problem z gniazdkami elektrycznymi. Planuje wymienić wszystkie gniazdka i włączniki w mieszkaniu. Pojawił się problem - jakie kupić. Konkretnie gniazdka z uziemieniem czy bez. Niby tak, gdzie są z uziemieniem to z uziemieniem i odwrotnie, prawda? Okazało się, że sprawa nie jest taka prosta. Odkręciłem dziś gniazdka i doznałem zawrotu głowy. Przewody łączone chyba na chybił trafił - raz niebieski kabel z lewej, raz z prawej. Czarny raz z lewej, raz z prawej. Do uziemienia podłączony niebieski.. Nie jestem elektrykiem a moja wiedza w tej dziedzinie jest raczej skąpa. Niemniej gniazdko potrafię podłączyć. Ale tutaj zgłupiałem zupełnie. Co ciekawe jak sprawdzałem próbnikiem czy jest prąd w gniazdkach to na kilkanaście lampeczka zaświeciła się tylko raz. Ale jak podłączam jakieś urządzenia to działają wszystkie. Poniżej fotki tego co zastałem. Jak ktoś potrafi coś inteligentnego o tym powiedzieć to będę wdzięczny. A gniazdko rtv to już zagadka zupełna. Nigdzie nie znalazłem takiego żeby je wymienić na nowsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.07.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Kupuj i montuj gniazdka z bolcem, te mostki to "zerowanie", musisz to połączyć tak samo.Jeśli masz problem z identyfikacją żył to najlepszym sposobem byłoby zatrudnienie fachowca, koszt montażu gniazdek to wydatek 5-10zł.Raczej nie masz dużo do roboty, a ktoś to zrobi porządnie i pomierzy przy okazji tą instalację. RTV wygląda na tzw. przelotowe, takie musiałbyś zakupić.Ale tutaj podobnie, zdaj się na elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaus 21.07.2013 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 A w przypadku tego gniazdka z bolcem, gdzie nie jest on podłączony? Też takie z bolcem kupić?Kurde, masakra jakaś. Chyba trzeba będzie zlecić dodatkową robotę ekipie remontowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 21.07.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Chyba trzeba będzie zlecić dodatkową robotę ekipie remontowej. To jest właśnie masakra. Zleć to osobie kompetentnej a nie przypadkowym ludziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaus 22.07.2013 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 To jest właśnie masakra. Zleć to osobie kompetentnej a nie przypadkowym ludziom. Ale dlaczego przypadkowym? Czemu z góry zakładasz, że moja ekipa remontowa nie zrobi tego tak jak trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 22.07.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Bo nigdy nie robią.Żaden z nich elektrykiem nie jest, bo gdyby był to pracowałby w zawodzie.A dla takich ludzi elektryka kończy się na tym aby żarówka świeciła a w gniazdku było napięcie.A to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaus 23.07.2013 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Bo nigdy nie robią. Tak się rodzą stereotypy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.07.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 To nie jest stereotyp.To samo życie.Kolego sam pisałeś, że elektryka nie jest Ci całkiem obca.Jednak gdy skonfrontowałeś ją z rzeczywistością ogarnęły Cie słuszne wątpliwości.Teraz sądzisz, że przypadkowa osoba nie będąca elektrykiem sobie z tym poradzi.Nie wiem co utwierdza Cię w przekonaniu, że tak będzie ale powinieneś wiedzieć iż taka wymiana gniazd powinna mieć finał w postaci protokołu ze sprawdzenia SWZ potwierdzający bezpieczeństwo Twoje i bliskich w trakcie użytkowaniaJesteś pewien, że budowlaniec Ci taki protokoł dostarczy?Ja wiem, że nie dostarczy. Usuń węża z kieszeni i zleć to kompetentnej osobie.Chyba iż wychodzisz z założenia że (możliwy) pogrzeb będzie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaus 25.07.2013 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Szczęśliwie ekipa remontowa wie o co chodzi w tych kablach i potrafili to nawet wytłumaczyć.Węża w kieszeni nie mam, bo ekipa za darmo tego nie zrobi. A jeśli zrobi dobrze to na cholerę szukać kogoś jeszcze? Ja wiem, że jak gniazdko, prąd to powinien być elektryk. Z drugiej strony widziałem już w wielu miejscach wymiany wielu gniazdek czy kontaktów przez panów elektryków a o tym protokole pierwsze w życiu słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 25.07.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Szczęśliwie ekipa remontowa wie o co chodzi w tych kablach i potrafili to nawet wytłumaczyć. Węża w kieszeni nie mam, bo ekipa za darmo tego nie zrobi. A jeśli zrobi dobrze to na cholerę szukać kogoś jeszcze?Ciekawe, że osoba która nie tak dawno tego nie ogarniała teraz potrafi ocenić to co "ekipa" głosi. A może Marcin Marcina uczy? A skoro wiesz, że ...jak gniazdko, prąd to powinien być elektryk. to po co powierzasz pracę elektryka przypadkowym osobom? I to co widziałeś nie ma żadnego znaczenia. Znaczenie ma to czego nie wiesz i z czego nie zdajesz sobie sprawy. Ale to Twój cyrk i małpy również Twoje. Nie wiem tylko w jakim celu zakładałeś ten wątek? Chyba tylko w celu "udowodnienia" iż każdy może robić w swoim domu co tylko zapragnie. Więc rób. P.S. Jakie błędy wskazała Ci "ekipa" w tym co widać nam na fotkach które przedstawiłeś? Jeśli mają połączyć gniazda w taki sam sposób to gratuluję wyboru "kompetentnego" wykonawcy przez równie "kompetentnego" inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts