Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie lampy zewnętrznej

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie z cyklu jak to zrobić.

Zamysł jest taki aby wyprowadzić prąd z włącznika które jest w pomieszczeniu, tak aby włączało lampę która znajduje się na zewnątrz.

Gniazdko w ścianie wygląda tak:

gniazdko_w_scianie1.jpg

gniazdko_w_scianie2.jpg

Działa ono jako drugi wyłącznik światła, naprzemiennie z innym które znajduje się przy wejściu.

Czyli jedną lampą sterują dwa kontakty, przy wejściu i wyjściu naprzemiennie.

Z lampy która jest na zewnątrz jest wyprowadzony kabel trzy-żyłowy, niebieski, brązowy i żółto zielony jako uziemienie.

Nowy kontakt wygląda tak jak poniżej:

nowe_gniazdko.jpg

Pytanie, w jaki sposób zamontować kable z lampy zewnętrznej i dotychczasowe kable?

Wynika działania, jeden przycisk wyłączą i włącza lampę na zewnątrz, drugi tak jak dotychczas działa naprzemiennie z drugim gniazdkiem w tym samym pomieszczeniu?

Czy w ogóle stosuje się takie rozwiązania czy muszę szukać puszki i montować dodatkowe włącznik?

PS: nie jestem elektrykiem tak więc proszę o wyrozumiałość jeśli piszę jakieś bzdury ;)

Pozdrawiam

Z Twojego opisu wynika że masz układ z wyłącznikiem schodowym. Niestety zmartwię Cię ta trzecia żyła w wyłączniku nie jest uziemieniem a normalną żyłą przewodzącą prąd. Czy da się podłączyć ten dodatkowy obwód - da ale nie z przewodów które masz na wyłączniku. Jeżeli masz instalację bezpuszkową to na pewno w puszcze z wyłącznikami masz dodatkowych kilka przewodów z stamtąd musisz wyciągnąć L1 i N ( fazę i zero) do następnego wyłącznika. Jeśli nie - to szukaj dodatkowej puszki do tej instalacji. Zastanów się też, czy nie prościej byłoby założyć np lampę halogenową z czujnikiem ruchu. Lampa z czujnikiem ruchu jest prostsza i wygodniejsza w działaniu ( no fakt że droższa ) ale w dłuższej eksploatacji się zwraca. Ja mam np tak zainstalowane w garażu - nie muszę po ciemku wychodzić z auta by zapalić światło - samo się zapala i gaśnie - a tym bardziej tak jak Ty chcesz lampę na zewnątrz - to tylko z czujnikiem ruchu ....