kamillo 21.07.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam,od pewnego czasu poszukuję domu do kupna. Znalazłem bardzo ciekawą ofertę, ale chciał bym się poradzić czy się nie wkopię w duże koszta.Dom który znalazłem ma 10 lat, od dwóch lat jest on nie zamieszkały, obecna właścicielka otrzymała ten dom w spadku po zmarłej ciotce. W domu jest piec dwufunkcyjny, na parterze w salonie, kuchni i przedpokoju jest podłogówka, a w całej reszcie czyli drugiej części parteru i poddaszu są grzejniki. Przed zimą kobieta twierdzi, że spuściła wodę z instalacji, ale w dwóch grzejnikach zostało trochę wody i je rozsadziło, a podłogówka nie działa z nieznanej przyczyny. Instalacja jest wykonana z rurek plastikowych i jest wpuszczona w mury. Pytanie brzmi czy jest możliwość sprawdzenia instalacji w kwestii szczelności czy nie popękały rury? Jeśli tak to w jaki sposób i jakie koszta, bo chciał bym to zrobić przed kupnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.07.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 test szczelności wykonuje się pompą probierczą każdy hydraulik powinien ją mieć, co do kosztów to wszystko zależy od konkretnej instalacji, ile trzeba rozłączyć elementów, ile punktów zakorkować i co okaże się dalej bo jak podczas testu coś rozerwie trzeba to naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piastun 22.07.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 najprostsze sprawdzenie szczelności pexa w murach to puszczenie wody w instalację + uruchomienie kotła a następnie przelecenie wszystkiego kamerą na podczerwień. Każdy wyciek będzie widoczny jak na dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamillo 22.07.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Tak by było najlepiej, ale problem polega na tym, że wcześniej był tam gaz z butli, po śmierci właścicielki spadkobierca zlikwidował tą butlę i obecnie trzeba dociągnąć gaz miejski, ale to już będzie należało do właściciela po zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.07.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Tak by było najlepiej, ale problem polega na tym, że wcześniej był tam gaz z butli, po śmierci właścicielki spadkobierca zlikwidował tą butlę i obecnie trzeba dociągnąć gaz miejski, ale to już będzie należało do właściciela po zakupie.Tak jak wcześnie pisali, zrób ciśnienie w układzie i obserwuj manometr i nie przez godz ale co najmniej dobę. Nie ważne czy zrobisz to wodą czy powietrzem. Jak będzie spadać ciśnienie to już masz problem i cena spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamillo 22.07.2013 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Tak zrobię, muszę tylko poszukać hydraulika który mi to ogarnie i od razu sprawdzi podłogówkę, bo też ponoć jest zepsuta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamillo 26.07.2013 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Powiedzcie mi czy za taką usługę 500-600 zł to jest normalna cena? Sprawdzenie ciśnieniowe instalacji CO i podłogówki. Taką kwotę zaproponował mi jeden ze speców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.07.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Trochę drogo. Jeżeli zrobi to na rachunek i z gwarancją i to nie tylko rozruchową a przynajmniej na rok to myślę że gra warta świeczki po małej negocjacji cenowej. Przez ten okres jesteś w stanie wszystko przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts