inte10 21.07.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam. Nie mam pomysłu na zakotwienie miecza podpierającego płatew. Rozpiętość płatwi od słupa do lica ściany szczytowej wynosi 460 cm. W projekcie mam zastosowane dwa miecze dla tej długości, jeden na słupie a drugi na ścianie szczytowej (zdjęcie). Problem polega na tym, iż jest tam pustka nad salonem i niema możliwości postawienia słupa. Może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma na to patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 21.07.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam. Nie mam pomysłu na zakotwienie miecza podpierającego płatew. Rozpiętość płatwi od słupa do lica ściany szczytowej wynosi 460 cm. W projekcie mam zastosowane dwa miecze dla tej długości, jeden na słupie a drugi na ścianie szczytowej (zdjęcie). Problem polega na tym, iż jest tam pustka nad salonem i niema możliwości postawienia słupa. [ATTACH=CONFIG]201886[/ATTACH] Może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma na to patent. Genialne. Architekt czy konstruktor przespał projekt? Rozwiązaniem może być okucie płatwi stalą i pozbycie się nic nie dającego miecza. Miecz w skrajnym prześle powinien być zastrzałem od podstawy słupa. Jednostronny miecz powoduje zginanie słupa w miejscu styku. Jeśli są na słupie pośrednim i są symetryczne to jest ok. A jeśli jest to skrajny słup to albo słup powinien być przeliczony na rekcję z miecza albo należy zastosować zastrzał. Proponuję wezwać projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.07.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Do zamocowania w ścianie konieczny stalowy "but". W projekcie taki szczegół powinien być rozrysowany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 22.07.2013 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 W ścianie szczytowej powinien być wylany slup żelbetowy ,o którego można by było oprzeć miecz. Teraz należałoby rozkuć ścianę taki slup wylać, lub podwiesić słup drewniany lub stalowy, od płatwi do wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inte10 22.07.2013 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 ]Niestety w projekcie nic niema na temat tegoż zamocowania. Poniżej załączam zdjęcia fragmentu więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 23.07.2013 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Niestety w projekcie nic niema na temat tegoż zamocowania. Niema dlatego bo w projekcie jest niedoróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 23.07.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Poszukaj rysunku:- schemat konstrukcji poddasza gdzie są rozrysowane trzpienie w ściankach kolankowych na rzucie dachu i schemacie konstrukcji więźby tego nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inte10 23.07.2013 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Niestety, na konstrukcji poddasza też nic nie ma. Są tylko słupki ścianki kolankowej i ich konstrukcja. Jeden ze słupków można było przesunąć i wyciągnąć do góry pod płatew, ale tak nie zrobiono i jest "kicha" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 23.07.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Faktycznie Konstruktor dał D****Y Opieranie na gazobetonie takiej płatwi nie jest dobrym rozwiązanie. Cos dostawić do ściany też odpada bo dziura w stropie ... A nawet jeśli to teżnie bardzo belke jest na czym oprzeć bo z jednej strony komin (chyba systemowy). Najtańsze chyba rozwiązanie - porządna gumówa i wyciąć trzpienie w gazobetonie.... A jeszcze uwaga do konstrukcji dachu to nie dawaj tej krokwi na styk do ściany szczytowej bo nie zachowasz ciągłośći izolacji ściany szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inte10 24.07.2013 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Witam! Chyba tak zrobię. Wetnę rowy i wstawię ceowniki zespawane na krzyż - gdzie w centrum, na odpowiedniej stopie, będzie oparty miecz.Co do krokwi to rzecz jasna i oczywista, tak samo jak wysokość podmurówki - do dołu krokwi. Sąsiada o tym uświadomiłem to główkował dwa dni jak swój szczyt wyrżnąć pomiędzy krokwiami! Mam jeszcze jedno pytanie. Na jaki łącznik przytwierdzać krokwie do deski kalenicowej: wkręty, gwoździe, "blachuny" ? Edytowane 24 Lipca 2013 przez inte10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts