Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład z boczną szybą: UNICO, KFD, ARYSTO, KRATKA - opinie posiadaczy

fatty_boy

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru kominka do domku o powierzchni ok 120m2. Dół to 63m z czego wydzielone jest 2m na wiatrołap i ok 6m łazienki. Pozostała powierzchnia jest otwarta (salon i kuchnia). Góra to 3 pokoje, niewielka łazienka i korytarz. Podłoga jest drewniana. Stanowi ona sufit dołu i zarazem podłogę górnego piętra. Z przenikaniem ciepła do góry nie powinno być problemu. Do tego będzie wykonane rozprowadzenie ciepła DGP do góry. Komin o średnicy 20cm, wykonany jest też w wylewce dolot powietrza z zewnątrz.

Obecnie kominek z założenia ma pełnić funkcję okazjonalnego palenia. W domku póki co nie będzie nikt mieszkał na stałe. Bardziej kilkudniowe lub weekendowe wyjazdy (nawet w zimę).

Może się to jednak w przyszłości zmienić. W domku nie ma prócz kominka żadnego innego ogrzewania prócz elektrycznego.

Wybrane zostały już modele.

z boczną szybą:

UNICO dragon 2b w cenie 4800zł

KFD Eco iILINE 5172R (dystrubutor ciepła 4x150, wbudowany stojak) w cenie 4650zł

ARYSTO10L „DJ” w cenie ok 4650zł

KRATKI Maja w cenie 3000z + dolot powietrza z zewnątrz 300zł

ewentualnie:

DOVRE 2175 CBS w cenie ok 4850zł

LECHMA PP-190 Lux w cenie ok 3400zł

Czy na forum znajdzie się osoba posiadająca, któryś z ww kominków z boczną szybą i podzieli się swoimi doświadczeniami?? Byłbym wdzięczny. Głównie chodzi o czystą szybę i prostotę korzystania z kominka z uwagi na rodziców, którzy też będą użytkowali domek.

No ale ta cena Dragona 2 B 4800 zł ... prawdopodobnie z Allegro, jakaś podejrzana dla producenta... przemyt czy cuś.......

Ciekawi mnie jak z realizacją.

No i jeszcze jeżeli doliczyć podwójną jednolitą i ewentualny fabryczny stojak...

to się zrobi lekko ponad, ponad 6000 zł...

tak więc nie są to tanie rzeczy.

Ale również polecam

W grę wchodzi jeszcze

HAJDUK VOLCANO 2PT/510 bez szprosa 14kW chociaż tu cena w Gdańsku jest 6200zł

czy podwójną jednolita szyba w Dragonie jest warta dopłaty tych pieniędzy??

Bohusz - ile by kosztował Dragon 2 u Ciebie? Info na priv poproszę.

Jaki jest czas oczekiwania na realizację zamówienia??

Edytowane przez fatty_boy

BAAARDZO długo wybieram kominek z boczną szybą, z zebranych informacji, opini sprzedawców i użytkowników wynika że Unico Dragon jest wart swojej ceny do ostatniego złocisza, natomiast hajduki, lechmy i arysto to szmelc nie wart uwagi, bynajmniej nie w przypadku świadomego klienta, przy tym dość wymagającego

Prawde mówiąc - uwaga do usera Bohusz - gdyby nie wygląd, chociaż ładniejsza klamka i otwieranie szyby typu gilotyna to brałbym Dragona w CIEMNO!

A może na dniach coś zmienicie i... kupie coś made in PL ?

W grę wchodzi jeszcze

HAJDUK VOLCANO 2PT/510 bez szprosa 14kW chociaż tu cena w Gdańsku jest 6200zł

czy podwójną jednolita szyba w Dragonie jest warta dopłaty tych pieniędzy??

Bohusz - ile by kosztował Dragon 2 u Ciebie? Info na priv poproszę.

Jaki jest czas oczekiwania na realizację zamówienia??

Mój e-mail: [email protected]

ROZOMAK

Wchodzi pare zmian, ale nie typu gilotyna.

No i powiem temu co w Unirolu wymyślił sobie klamki i ciągle coś z nimi kombinuje, a jest zachwycony swoimi pomyślunkami...

Powiem mu, że jest taki, a taki, co mu się klamka nie podoba...

No i będzie draka ;)

dragon_2_b.jpg

Do wyszukania w google:

[h=2]Akcja bezpieczny zakup UNICO[/h]

Edytowane przez bohusz

BAAARDZO długo wybieram kominek z boczną szybą, z zebranych informacji, opini sprzedawców i użytkowników wynika że Unico Dragon jest wart swojej ceny do ostatniego złocisza, natomiast hajduki, lechmy i arysto to szmelc nie wart uwagi, bynajmniej nie w przypadku świadomego klienta, przy tym dość wymagającego

Prawde mówiąc - uwaga do usera Bohusz - gdyby nie wygląd, chociaż ładniejsza klamka i otwieranie szyby typu gilotyna to brałbym Dragona w CIEMNO!

A może na dniach coś zmienicie i... kupie coś made in PL ?

Witaj Fatty_boy,z tak ostrą opinią rosomakxa się nie zgadzam. W rejonie Gdańska jest wiele firm kominkowych, które posiadają omawiane wyroby na ekspozycjach, warto zrobić rundkę i obejrzeć na żywo te produkty, łatwiej będzie wyrobić sobie opinię.

Witaj Fatty_boy,z tak ostrą opinią rosomakxa się nie zgadzam. W rejonie Gdańska jest wiele firm kominkowych, które posiadają omawiane wyroby na ekspozycjach, warto zrobić rundkę i obejrzeć na żywo te produkty, łatwiej będzie wyrobić sobie opinię.

na priv by nie robic tu na forum ewentualnej reklamy moglbys podeslac o jakie firmy masz na mysli. Poki co bylem na Kartuskiej i Trakcie sw Wojciecha.

Z opinią z Gliwic też się nie zgadzam. Założyciel wątku nie wymienił Hajduka, którego bym podał na pierwszym miejscu, gdyby był na liście. Oczywiście Hajduka z nowej kolekcji, a nie starocia, który zapewne zasłużył sobie na sporo negatywnych opinii...

• 2 weeks później...

Jeżeli jeszcze nie zakupiłeś wkładu z boczną szybą to wstrzymaj się!

LA NORDICA-EXTRAFLAME wypuściła na sezon 2013 nowy model właśnie z boczną szybą w tańszej wersji jak dotychczas.

Nie wiem gdzie znajdziesz ten model żeby go zobaczyć na żywo bo jest to nowość ale zobacz sobie na internecie.

Widziałem go na targach i robi wrażenie. Z tego co wiem to napewno cena cie nie przestraszy.

Ja posiadam piec wolnostojący tej firmy, model Fortuna i nie wyobrażam sobie mieć inny, jak narazie w tej klasie uważam, że to najlepszy dla mojego salonu piec biorąc wszytskie aspekty do jednego wora.

Wkład nazywa się Inserto 70 Crystal 3 Lati

Na temat wkładów mogę się wypowiedzieć ale nie za dużo, ponieważ nie użytkuje sam.

Natomiast gdyby ktoś z Was chciał piec wolnostojący pomogę w doborze bo nie jeden już stał w moich czterech kątach :)

Pozdrawiam

Bartłomiej Sirko

To raczej kaseta, nie wkład. Jeżeli kogoś interesuje oglądanie w kominku czarnych ram, zamiast ognia, to doskonała oferta. W przypadku pieca wolno stojącego, taki design jest uzasadniony.. Kominek to raczej wkład z maksymalną wizją ognia, a ozdabia się obudową. Choć nie wolno zapominać, że dyskusja o gustach to trudna sztuka.

• 1 year później...
Pozwoliłam sobie odświeżyć temat zeby nie zakładać nowego mianowicie poszukuję jakiegoś wkładu powietrznego z boczną szybą. Nie ma rekuperacji wkłąd do kwoty ok. 4 tyś zł. Co polecacie. Jakiś nieduży do 12 KW. Dom ma 120 m2 i do weekendowego grzania

Zdecydowałaś się już na jakiś konkretny wkład?