marcij 22.07.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Cześć, Mam pewnie dość błahy problem, jednak nie mogę nigdzie znaleźć sensownej porady w internecie. Mam w mieszkaniu dość stare, drewniane okna. W wielu miejscach odchodzi farba, w innych jest jej tyle warstw, że ciężko się domykają. Mam zamiar wszytko ładnie wyczyścić, w niektórych miejscach - zwłaszcza zewnętrznych do surowego drewna, potem czymś zabezpieczyć, poszpachlować i pomalować farbą na biało. I tutaj moje pytanie - czym to zabezpieczyć ? Zwyczajnym podkładem do drewna, czy może jakimś impregnatem ? I w którym momencie wyrównywać nierówności szpachlówką - na surowe drewno, czy może już po podkładzie/szpachli ? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.07.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Cześć, Mam pewnie dość błahy problem, jednak nie mogę nigdzie znaleźć sensownej porady w internecie. Mam w mieszkaniu dość stare, drewniane okna. W wielu miejscach odchodzi farba, w innych jest jej tyle warstw, że ciężko się domykają. Mam zamiar wszytko ładnie wyczyścić, w niektórych miejscach - zwłaszcza zewnętrznych do surowego drewna, potem czymś zabezpieczyć, poszpachlować i pomalować farbą na biało. I tutaj moje pytanie - czym to zabezpieczyć ? Zwyczajnym podkładem do drewna, czy może jakimś impregnatem ? I w którym momencie wyrównywać nierówności szpachlówką - na surowe drewno, czy może już po podkładzie/szpachli ? Z góry dziękuję za pomoc - impregnat trzeba dobrać do farby nawierzchniowej. Na puszce z farbą zazwyczaj jest krótka instrukcja jak i na co aplikować, warto się tego trzymać. Warto też poczytać karty katalogowe produktów, jest tam często proponowana kolejność i ilość warstw. - szpachlówka na surowe drewno - okna zapewne były dawno dawno temu czymś impregnowane, z tego co wiem w dawnych latach stosowało się w tym celu pokost lniany. Ten impregnat może "się gryźć" z nowoczesnymi farbami, więc albo trzeba się go pozbyć albo dostosować pozostałe komponenty do impregnatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts