Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż opaskowy

Recommended Posts

Na pewno musisz mieć studzienkę zbiorczą. Warto mieć także studzienkę w najwyższym punkcie instalacji. Na rogach raczej nie potrzeba studni, rure karbowaną wygina sie dość dobrze. Mając te dwie studnie mozna od czasu do czasu przeczyścić instalację. Tyko po co, jak w zasadzie powinna się tam znaleźć wyłącznie czysta woda. Ja zamontowałem dwie studzienki

Jak wykonać drenaż opaskowy w przypadku tak nieregularnych kształtów fundamentów jak w projekcie domu GLX19 pracowni http://www.studioatrium.pl ?

Czy na każdym rogu musi być studzienka rewizyjna?

Dziękuję z góry za rady.

Oczywiście drenaż nie musi odpowiadać kształtom domu (nie znam tego projektu). Praktycznie każdy mozna by wykonać na planie prostokata. Ale przy gruntach nieprzepuszczalnych należałoby do takiej wielkości powiększac wykop. Nie bedzie błedem pociagniecie go ścinając niektóre załomy budynku, ale musi spełniać zadanie a więc ściagać wodę z trakiego "pozostawionego" placyku ( a więc warstwa grubego kruszywa lub żwiru między izolacją fundamentu i drenażem)

Nieregularny kształt rzutu domu nie jest problemem. Tak jak już wspominano wcześniej można cały dom zamknąć w pewnym prostokącie. Największy problem będziesz miał z częściowym podpiwniczeniem. Bo jak tu dobrze zrobić drenaż gdy różnica posadowienia fundamentów wynosi metr. Należało by drenaż zrobić w pewnej odległości od domu tak aby uniemożliwić podmywanie fundamentów. Może istnieje jakiś inny dobry patent? Sam jestem ciekaw.

Najlepiej przy domach tej wielkości wykonywać całkowite podpiwniczenie.

Nieregularny kształt rzutu domu nie jest problemem. Tak jak już wspominano wcześniej można cały dom zamknąć w pewnym prostokącie. Największy problem będziesz miał z częściowym podpiwniczeniem. Bo jak tu dobrze zrobić drenaż gdy różnica posadowienia fundamentów wynosi metr. Należało by drenaż zrobić w pewnej odległości od domu tak aby uniemożliwić podmywanie fundamentów. Może istnieje jakiś inny dobry patent? Sam jestem ciekaw.

Najlepiej przy domach tej wielkości wykonywać całkowite podpiwniczenie.

jak poprowadzic drenaz przy budynku czesciowo podpiwniczonym u mnie czesc niepodpiwniczona ma lawe na glebokosci 80 cm a podpiwniczona lawe na 2 m na jakiej glebokosci prowadzic drenaz?

Ja bym zrobił drenaż tylko dla części podpiwniczonej.

To nie jest dokładnie tak. Wszystko zależy jaką rolę ten drenaż ma spełniać, a więc od rodzaju gruntu (uwarstwienia), spadku terenu, występowaniu wód gruntowych, itd. itp. U mnie grunt gliniasty, wody gruntowe poniżej 4.5m, ale działka ze spadkiem. Więc mój drenaż służy do odprowadzania ewentualnych wód opadowych. I wykonany jest na róznych głębokościach: 2 ściany - poniżej 2m i 2 ściany dren odcinający na głebokości ok 1m cały wysypany kamieniem (aby woda nie spływała po ławie schodkowej). Budynek częściowo podpiwniczony. W przypadku wysokiego poziomu wód gruntowych nie mam pojęcia jakbym to zrobił.

Ja rowniez mam dom czesciowo podpiwniczony, do tego na stoku gory.

Wykonałem drenaz wokol calego domu. W miejscach, gdzie drenaz z czesci niepodpiwniczonej przechodzi w czesc podpiwniczoną wykonałem studzienki drenazowe. Studzienki dalem rowniez na dwoch naroznikach budynku.

Calosc dobrze funkcjonuje.

Ja rowniez mam dom czesciowo podpiwniczony, do tego na stoku gory.

Wykonałem drenaz wokol calego domu. W miejscach, gdzie drenaz z czesci niepodpiwniczonej przechodzi w czesc podpiwniczoną wykonałem studzienki drenazowe. Studzienki dalem rowniez na dwoch naroznikach budynku.

Calosc dobrze funkcjonuje.

nie bardzo rozumiem co z tymi studzienkami?