leszektg 22.07.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam Jest to pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie wszystkich. Jestem na etapie remontu kapitalnego domu z 1930 r, ściany cegła pełna 38cm, na razie nie ocieplony, wprzyszłości 15 cm styropianu. Dom jest piętrowy, remont tylko na parterze. W czasie remontu chciałbym jak najwięcej prac wykonać sam. Przymierzam się do instalacji ogrzewania. Założenie jest takie: - kocioł na ekogroszek i peletty w piwnicy (jeszcze nie wybrany) - w piwnicy tez ogrzewacz cwu (prawdopodobnie 2 wężownice, bo chciałbym później tez solary) - instalacja z miedzi twardej - grzejniki panelowe PURMO Zamieszczam projekt instalacji który sam zrobiłem. Rury w podłodze w warstwie styropianu. Proszę o forumowych specjalistów o weryfikacje czy nie będzie jakiś problemów z grzaniem grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 22.07.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Pierwsze banalne pytanie, po co ci grzejnik w spiżarce !!!Tam to raczej dobrę wentylację i wyciąg,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszektg 22.07.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Grzejnik w spiżarce aby nie było za zimno i nie było wilgoci. Myślicie ze zbędny jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.07.2013 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Grzejnik w spiżarce aby nie było za zimno i nie było wilgoci. Myślicie ze zbędny jest?Jestem zdania że na klatce schodowej będzie chłodno, przy drzwiach bym coś dał. Ewentualnie zaraz za drzwiami podłogówka, w kuchni też zamiast grzejnika to podłogówka i to samo w łazience z tym że tam bym grzejnik zostawił + podłogówka. Jeżeli dobrze dogrzejesz klatkę schodową to możesz zapomnieć o grzejniku w spiżarni. Na parterze masz nad piwnicą prawdopodobnie strop Kleina czyli wystarczy zdjąć starą podłogę i już masz wszystko gotowe do podłogówki. Klatka schodowa, korytarz, salon ..... A co tam będę wyliczał, cały parter bym teraz zrobił w podłogówce. Może i to nie wiem czy bym nie pominął sypialni. Też mam podobny dom z tym że o trzy lata młodszy. Na temat solarów to jest oddzielny temat który tutaj poruszony zagłuszy resztę wpisów. Mam i wiem co potrafią. Teraz założyłbym ogniwa fotowoltaiczne... Piszę jak jest i jak bym teraz to zrobił, co nie świadczy że tego nie przerobię. Ale to jest moje zdanie i ty się nie musisz z tym zgadzać. Założenia są dobre, a to że kładziesz rury w podłodze to pierwszy krok do podłogówki i połowa roboty za tobą. Podłogówka tańsza w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszektg 23.07.2013 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Dziękuję za konkretną odpowiedz. Początkowo myślałem o podłogówce: kuchnia, salon, łazienka i p. pokój, czyli wszędzie tam gdzie będzie gres.Jednak teść mnie postraszył ze z podłogówka to same problemy, szczególnie jeśli jest kocioł węglowy.Wildze ze Ty zbigmaz01 masz takie rozwiązanie wiec poszukam Twoich postów na forum i poczytam później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.07.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Dziękuję za konkretną odpowiedz. Początkowo myślałem o podłogówce: kuchnia, salon, łazienka i p. pokój, czyli wszędzie tam gdzie będzie gres. Jednak teść mnie postraszył ze z podłogówka to same problemy, szczególnie jeśli jest kocioł węglowy. Wildze ze Ty zbigmaz01 masz takie rozwiązanie wiec poszukam Twoich postów na forum i poczytam później.Podłogówka i kocioł węglowy nie stwarzają problemów, pojawiają się wtedy jak instalator jakiegoś babola popełni. Teraz jak bym miał jeszcze raz robić remont to wszędzie podłogówka i kocioł taki jak mam - węglowy PS Jeżeli chciałbyś zobaczyć schemat instalacji jaki mam to znajdziesz tutaj :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6006696#post6006696 Edytowane 23 Lipca 2013 przez zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts