Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja w miedzi. Weryfikacja projektu.

leszektg

Recommended Posts

Witam

Jest to pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie wszystkich.

Jestem na etapie remontu kapitalnego domu z 1930 r, ściany cegła pełna 38cm, na razie nie ocieplony, wprzyszłości 15 cm styropianu.

Dom jest piętrowy, remont tylko na parterze.

W czasie remontu chciałbym jak najwięcej prac wykonać sam. Przymierzam się do instalacji ogrzewania.

Założenie jest takie:

- kocioł na ekogroszek i peletty w piwnicy (jeszcze nie wybrany)

- w piwnicy tez ogrzewacz cwu (prawdopodobnie 2 wężownice, bo chciałbym później tez solary)

- instalacja z miedzi twardej

- grzejniki panelowe PURMO

Zamieszczam projekt instalacji który sam zrobiłem. Rury w podłodze w warstwie styropianu.

Proszę o forumowych specjalistów o weryfikacje czy nie będzie jakiś problemów z grzaniem grzejników.

co.jpg

Grzejnik w spiżarce aby nie było za zimno i nie było wilgoci. Myślicie ze zbędny jest?
Jestem zdania że na klatce schodowej będzie chłodno, przy drzwiach bym coś dał. Ewentualnie zaraz za drzwiami podłogówka, w kuchni też zamiast grzejnika to podłogówka i to samo w łazience z tym że tam bym grzejnik zostawił + podłogówka.

Jeżeli dobrze dogrzejesz klatkę schodową to możesz zapomnieć o grzejniku w spiżarni.

Na parterze masz nad piwnicą prawdopodobnie strop Kleina czyli wystarczy zdjąć starą podłogę i już masz wszystko gotowe do podłogówki. Klatka schodowa, korytarz, salon ..... A co tam będę wyliczał, cały parter bym teraz zrobił w podłogówce. Może i to nie wiem czy bym nie pominął sypialni.

Też mam podobny dom z tym że o trzy lata młodszy.

Na temat solarów to jest oddzielny temat który tutaj poruszony zagłuszy resztę wpisów. Mam i wiem co potrafią. Teraz założyłbym ogniwa fotowoltaiczne...

Piszę jak jest i jak bym teraz to zrobił, co nie świadczy że tego nie przerobię.

Ale to jest moje zdanie i ty się nie musisz z tym zgadzać.

Założenia są dobre, a to że kładziesz rury w podłodze to pierwszy krok do podłogówki i połowa roboty za tobą.

Podłogówka tańsza w eksploatacji.

Dziękuję za konkretną odpowiedz.

Początkowo myślałem o podłogówce: kuchnia, salon, łazienka i p. pokój, czyli wszędzie tam gdzie będzie gres.

Jednak teść mnie postraszył ze z podłogówka to same problemy, szczególnie jeśli jest kocioł węglowy.

Wildze ze Ty zbigmaz01 masz takie rozwiązanie wiec poszukam Twoich postów na forum i poczytam później.

Dziękuję za konkretną odpowiedz.

Początkowo myślałem o podłogówce: kuchnia, salon, łazienka i p. pokój, czyli wszędzie tam gdzie będzie gres.

Jednak teść mnie postraszył ze z podłogówka to same problemy, szczególnie jeśli jest kocioł węglowy.

Wildze ze Ty zbigmaz01 masz takie rozwiązanie wiec poszukam Twoich postów na forum i poczytam później.

Podłogówka i kocioł węglowy nie stwarzają problemów, pojawiają się wtedy jak instalator jakiegoś babola popełni.

Teraz jak bym miał jeszcze raz robić remont to wszędzie podłogówka i kocioł taki jak mam - węglowy :)

PS

Jeżeli chciałbyś zobaczyć schemat instalacji jaki mam to znajdziesz tutaj :

Edytowane przez zbigmaz01