matty_23 22.07.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam, w najbliższym czasie rozpoczynam remont połowy domu (cały wysoki parter jest nasz), dom z cegły, ale już kilkudziesięcioletni, nie ocieplony, pod całą powierzchnią piwnica. 55 m2 przy wysokości 2,5 m. Nowe okna plastik. Zbieranie informacji rozpocząłem od ogrzewania i szybko zorientowałem się, że nie tędy droga... . Mam kilka kluczowych dla mnie pytań, jako, że chcę ograniczyć koszty ogrzewania do minimum. Nie chcę wydać na remont fortuny bo gdybym ją miał to postawiłbym nowy dom, ale chcę zrobić to dobrze na lata i w miarę tanio 1. Ocieplenie sufitu: (Nad naszym mieszkanie jest identyczne ogrzewane od lat i w żaden sposób nieocieplone). Chciałbym ocieplić sufit i dodatkowo bardzo zależy mi na wygłuszeniu odgłosów, na piętrze na podłodze są deski i niosą odgłosy chodzenia, a i ja czasami lubi poczuć się jak w dobrym kinie . Myślałem o podwieszanym suficie, tylko powiedzcie co tam dać i ile cm . i czy dawać standardową płytę GK czy są jakieś specjalne do wygłuszenia i ocieplenia? 2. Ocieplenie podłogi. (Podłoga drewniana) I tutaj kluczowe pytanie co należy ocieplić ? Podłogę w mieszkaniu czy sufit w piwnicy? Jeśli wchodzimy w temat w piwnicy to jest sucha strop jest ponad poziomem gruntu i są okienka. Oczywiście napiszcie jak polecacie to ocieplić, styropian czy wełna itp. 3. Ocieplenie ścian. Tutaj największy problem, bo aby ocieplić z zewnątrz to trzeba dogadać się z sąsiadem i wykombinować coś z dachem bo za mało go wystaje (dosłownie około 5 cm od ścian szczytowych trochę więcej na pozostałych dwóch ), na pewno wiecie o co chodzi. Ogólnie duże koszta. Chyba, że macie jakieś sposoby na takie zabezpieczenie ocieplenia bez przerabiania dachu. Ewentualnie ocieplenie od środka, widziałem już płyty KG z folią i ociepleniem w jednym, bloczki ytong, ale nie wiem jak się to ma do klasycznego ocieplenia 10-15 cm styropianu, czy ocieplenie będzie równie dobre pod względem strat ciepła. Dochodzi jeszcze sprawa wentylacji, ale to chyba pytania do innego działu. Pomóżcie proszę bo powoli przestaję ogarniać to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 24.07.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Tak na początek. 1. Odgłosy chodzenia nie wytłumi sufit podwieszany na szkielecie stalowym z poszyciem g-k, a brak wełny na suficie spowoduje dodatkowe wzmocnienie dźwięków dochodzących z góry. Jako materiał dźwiękochłonny warto zastosować płyty ROCKTON.2. Najlepiej ocieplić od dołu i od góry. Izolacja cieplna z twardej wełny mineralnej na podłodze pod podkłady betonowe np. STEPROCK HD zatrzyma ciepło przed nagrzewaniem stropu, a od dołu płyty FASROCK LG1 przyklejone do stropu przed przemarzaniem i ucieczką ciepła.3. Rozwiązania różnych materiałów ociepleniowych najlepiej porównywać na podstawie ich oporów cieplnych. Wartość ta uwzględnia już daną grubość i jest prosta w porównaniu. Im większe R tym skuteczniejsze ocieplenie i bardziej energooszczędny dom. Jakby co, pytaj dalej. Chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matty_23 26.07.2013 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Dziękuję za odpowiedź Tomek, mam jeszcze kilka pytań i nadzieję, że i inni użytkownicy się wypowiedzą 1, Jak zamontować te płyty na suficie ? Nie zrozumiałem do końca Twojej intencji. Odradzasz sufit podwieszany w każdej postaci, czy gdy przestrzeń będzie wypełniona tą płytą to będzie spełniała moje wymagania? 2. Czy trzeba zrywać całą starą podłogę drewnianą i układać wszystko bezpośrednio na stropie czy można ją wykorzystać i ułożyć na niej? Na zdjęciu poglądowym pokazującym jak ocieplenie powinno wyglądać jest jeszcze "pokład betonowy" czyli po prostu dodatkowa wylewka? Jeśli ta wylewka jest konieczna to sam sobie odpowiedziałem na pytanie o zrywanie starej podłogi, widziałem też gdzieś że dają na STEPROCK HD płyty drewniane. 3, Co ogólnie sądzisz o ocieplaniu od wewnątrz ? Czy jeśli ocieplę od wewnątrz to będzie można za 1 - 2 lata położyć jeszcze ocieplenie na elewacji? Porównam dziś sobie to pod względem R. Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.08.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 1. Sufit podwieszany z płyt g-k da możliwość ułożenia dodatkowego ocieplenia, ale nie przeceniałbym jego możliwości wytłumienia hałasu uderzeniowego np. kroków.2. Starej podłogi nie trzeba zrywać, chyba że istniejące deski nie przeniosą dodatkowego obciążenia od wełny i wylewki. Na płyty z wełny STEPROCK HD można ułożyć 2 x płyty OSB-3 gr.15mm, pióro-wpust czterostronny.3. Jeżeli przegroda od zewnątrz ma ocieplenie o oporze minimum R=2 [m2K/W] co zapobiega przemarzaniu ściany, to można dołożyć ocieplenie od wewnątrz, aczkolwiek osobiście nie zalecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts