stam222 22.07.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witajcie,Zakładam nowy temat bo jestem ciekawy czy macie/mieliście z tym już do czynienia.Chodzi mi mianowicie o płyty z pianki poliuretanowej. wiedza moja puki co jest czysto teoretyczną bo dach zakładał będę dopiero za kilka dni a ocieplać pewnie w przyszłym roku, nie mniej jednak już interesuję mnie i planuję co i czym zrobię. Planuję dom (w sumie już zacząłem) energooszczędny i tak się zastanawiałem na ociepleniu poddasza warstwą prawie 40-to centymetrową (18cm pod krokwiami i 20 nad). Wiadomo, że kiedy położę 20 cm pod krokwie+ płyta KG to odejdzie trochę powierzchni, więc zacząłem szukać jakiejś alternatywy i padło na PIR. Problem i zarazem pytanie jak by tu zamontować te płyty do krokwi i tutaj pewnie jeszcze nie było by pewnie problemów ale jak do tej płyty gdzie powierzchnia jest powlekana folią aluminiową zamontować KG?Widzieliście może co i jak? jakieś pomysły, rady?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.07.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Skoro planujesz dom energooszczędny to zastosuj na dachu ocieplenie nakrokwiowe z płyt PIR np. grubości 16 cm i po problemie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 24.07.2013 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 na tym etapie to już chyba za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.07.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nigdy nie jest za późno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.07.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Wiedziałem,że mi tak łatwo nie przejdzie i , że mi nie odpuścisz. Ja to mam chyba hopla na punkcie mostków termicznych i rozwiązanie z ociepleniem na-krokwiowym nie bardzo mi leży. Nie zamierzam robić podbitki pod krokwiami (boazerii) a pozostawienie gołych krokwi od spodu takie mostki będzie tworzyć. No i niestety cały misterny plan poszedł .... Więc nie pozostaje mi nic innego jak znaleźć rozwiązanie jakby tu zamontować PIR z odblaskiem a do tego płyty G-K .Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.07.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 A co ma podbitka do mostków. Czy będzie podbitka czy nie to mostek na krokwi o ile 35 cm drewna można nazwać mostkiem. Mostki będą również w drzwiach wejściowych np. zamek. Szyby w oknach to też mostki. Nie ma perpetum mobile a ogrzewanie domu to pokonywanie strat. Niema lepszego rozwiązania jak izolacja nakrokwiowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.07.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Trzeba to wszystko głęboko przemyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.07.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 W tej kwestii całkowicie się z Tobą zgadzam. Pozwolę sobie dołączyć kilka zdjęć z moich realizacji. Remont dachu zabytkowej kamienicy i nowoczesny budynek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts