Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAJSTER OD SCHODÓW MNIE OSZUKAŁ....POMÓŻCIE !!!

Recommended Posts

Mam pewien problem, znajomy polecił mi stolarza od schodów, spotkałem się z facetem na początku stycznia, dałem zaliczkę na schody ( 50% wartości schodów ) , umówiliśmy termin na 10 marca, dzisiaj mamy maj , a schodów nie ma, dzwonię do stolarza, a on obiecuje, że jutro będą i tak już od marca, a ja nie mogę się przeprowadzić do mojego gotowego już domku, ponieważ mam 5 letnie dziecko i niechciałbym, żeby spadło mi z drabiny.

Z tego tytułu poniosłem koszty zwiazane z dojazdami do pracy ( bo z żoną pracujemy w miejscowości, w której mamy domek, a dojeżdżamy od teściów 20 km w jedną stronę )

Umowy ze stolarzem nie mam, ale dał mi pokwitowanie wpłacenia zaliczki, na którym napisał również termin wykonania schodów i ostateczną kwotę do zapłaty.

Co robić w takiej sytuacji, straciłem już nadzieję na te schody, planuję dogadać sie z innym stolarzem.

Jak odzyskać zaliczkę z odsetkami i poniesinymi kosztami ?

Szkoda że to zaliczka a nie zadatek. Skutkowałoby to tym, że w przypadku niespełnienia warunków można - pełnoprawnie domagać się zwrotu zadatkowanej kwoty i odszkodowania w równorzednej wysokości (a wiec w sumie 2x wpłacone pieniądze). Muszę przyznać że 50%$ to wysoka zaliczka. Ale w Twoim przypadku to dobrze. O wiekszą kwotę warto zabiegać , przy małej byłaby to tzw "skórka za wyprawkę". Myślę że w przedstawionej sytuacji należy skontaktować się i spokojnie, nie dopuszczając fachowca do słowa, krótko i stanowczo, nie wdając się w dyskusje, przedstawić ultimatum , ostateczny termin, z grożbą że jeśli do tej daty nie przywiezie wszystkich materiałów (byłby to zwrot mniej wiecej kwoty zaliczki pewnie), lub nie zwróci zaliczki, zaczynasz działać w tej sprawie. Możesz go poinformować że zlecasz robotę innemu fachowcowi - firmie, jak również zlecasz odzysk długu !firmie windykacyjnej! , i jeszcze zastanowisz się czy nie wystąpisz o odszkodowanie. Im wyższa kwota wchodzi w grę tym powyższe argumenty są bardziej wierygodne, stąd na początku moje słowa o zadatku.

Jednak moja uwaga: groźba jest groźbą dopóki jest zawieszona, wykonana przestaje istnieć (to z szachów).

Jeśli gośc się nie ugnie to bedziesz miał problem.....i wybór między ścieżką prawną z powództwa cywilnego -kłopotliwą i uciążliwą i długotrwałą i niepewną,...a rozwiązaniem o którym mówiłem- zleceniem odzysku długu, ale tu prowizja może przekroczyć jego wielkość jeśli się wogóle podejmą sprawy....

skontaktuj się z prawnikiem tak czy inaczej kwota o której mówisz to jakieś 2-3 k PLN nie znam dokładnie przepisów ale jest szansa na postępowanie upominawcze które trwa b. krótko i w ciągu jakiś 2 tygodni powinieneś uzyskać nakaz zapłaty potem klauzula natychmiastowej wykonalności i komornik.

Gościa olej z tego co mówisz nie można mu ufać i pewnie nie będziesz zadowolony z tych schodów.

Moja rada polecać można placek babci albo pierogi mamy a nie budowlańców. zobaczcie jak jest z developerami. Potrafią wystawić sprawnie dwa osiedla i nagle.... plajta i 30-40 rodzin plajtuje razem z nimi