Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domeczek.......

Recommended Posts

U nas wychodzi ok. 350 zimą. 2 komputery chodzą prawie cały czas, a w porywach 3 i do tego okazyjnie TV. Sprzęty kuchenne na prąd. Oświetlenie w większości LED, także zewnętrzne. W pomieszczeniach strategicznych i na zewnątrz pali się od zmroku do świtu. Bojler 150 l.

Myślimy o fotovoltaice. To działa bdb i nawet gdyby nie cena akumulatorów, byłoby całkiem rozsądne.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My z tego właśnie powodu myślimy o fotovoltaice. Nie robimy się młodsi i kasy przybywać nie będzie. Prądu mniej zużywać już nie możemy. Robiliśmy pomiary na poszczególnych urządzeniach i nie da się już obniżyć. Musimy pomyśleć jak obniżyć ilość tego co kupuje się z elektrowni.

No nie, jak czytam, ile Wy płacicie miesięcznie, to ja jestem jakimś rekordowcem koszmarnym :bash: Nie pamiętam, kiedy przez ostatnie kilka lat mój rachunek zszedł poniżej 350 zł. Ale, niestety, wszystko u mnie jest na prąd. Z wyjątkiem ogrzewania, ale piec bez prądu też nie pracuje ;) Podczas remontu zlikwidowaliśmy przepływowy ogrzewacz wody. Czekam teraz na wskazania licznika po tej operacji i wymianie niemal wszystkich żarówek na ledowe. Ciekawe, jaki wynik przyśle mi PGE ;)

Hmm strasznie wysokie macie te rachunki... owszem u mnie kuchenka gazowa ale nawet te 200 zł mies. które wyżej podałem to raczej z mocnym zaokrągleniem w górę. Generalnie rachunki są na 130-140 zł i raz lub dwa razy w roku wyrównanie ok. 300 zł więc faktycznie średniomiesięcznie jest ok. 200 zł. U mnie również jest piec na prąd a w dodatku ledów bardzo mało - przeważnie zwykłe żarówy bo światełka są bardzo nisko na liście priorytetów :)

Hej Ivy :)

Kopę lat, co?

Podglądam czasami FM z sentymentu i dziś trafiłam do Ciebie.

Włączę się w takim razie w dyskusję nt rach za prąd.

U nas kształtuje się to w granicach 380-400 zł /2 mies.

Przy czym ja zdecydowałam się na prąd 2taryfowy.

Na prąd mam (24h/dobę) - piec c.o., pompa do pieca, rekuperator, lodówka.

Poza tym jak wszyscy: indukcja, mikrofala, piekarnik, TV (sporo), komputer szt2 (niemal non stop), pralka (ok 4x tyg) , prasowanie no i normalne "świecenie". Żarówki w większości ledowe lub energooszczędne.

Wg mnie rachunki nie są duże jak na 4 osobową rodzinę. My w każdym razie jesteśmy zadowoleni.

Przy okazji życzę przede wszystkim POGODNYCH świąt :hug:

Pozdrawiam :)