pestka56 23.09.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nadal nie rozumiem problemu ze schodami. Wg mnie to po prostu sprawa precyzyjnego dobrania desek i starannego łączenia. Na wątku schodowym bywa LasekD. To jest wykonawca schodów. Ma świetne opinie w moich okolicach. Poza tym jes bardzo życzliwy i udziela dobrych popartych doświadczeniem rad. Może zapytaj go. Myślę, że przyda Ci się taka konsultacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 23.09.2013 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nadal nie rozumiem problemu ze schodami. Wg mnie to po prostu sprawa precyzyjnego dobrania desek i starannego łączenia. Na wątku schodowym bywa LasekD. To jest wykonawca schodów. Ma świetne opinie w moich okolicach. Poza tym jes bardzo życzliwy i udziela dobrych popartych doświadczeniem rad. Może zapytaj go. Myślę, że przyda Ci się taka konsultacja. chyba problem polaga na zbyt dużej ingerencji w tynki/destrukcji przy dopasowaniu tego dolnego biegu. Pestko własnie p. Dariusz bedzie robił u mnie schody Nie pisałam wczesniej bo jeszcze nic do tej pory nie robiliśmy wspólnie i chciałabym zobaczyć efekt, chociaz jestem przy tym wyborze dość spokojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 23.09.2013 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nadal nie rozumiem problemu ze schodami. Wg mnie to po prostu sprawa precyzyjnego dobrania desek i starannego łączenia. Na wątku schodowym bywa LasekD. To jest wykonawca schodów. Ma świetne opinie w moich okolicach. Poza tym jes bardzo życzliwy i udziela dobrych popartych doświadczeniem rad. Może zapytaj go. Myślę, że przyda Ci się taka konsultacja. chyba problem polaga na zbyt dużej ingerencji w tynki/destrukcji przy dopasowaniu tego dolnego biegu. Pestko własnie p. Dariusz bedzie robił u mnie schody Nie pisałam wczesniej bo jeszcze nic do tej pory nie robiliśmy wspólnie i chciałabym zobaczyć efekt, chociaz jestem przy tym wyborze dość spokojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Trzeba było tak od razu, nie wywalałaby swoich wątpliwości, bo masz gwarancję, że będzie znakomicie zrobione. Widziałam masę fotek schodów jego wykonania i nie mam uwag, o ile mogę tak oceniać jako tylko użytkowniczka schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 23.09.2013 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Trzeba było tak od razu, nie wywalałaby swoich wątpliwości, bo masz gwarancję, że będzie znakomicie zrobione. Widziałam masę fotek schodów jego wykonania i nie mam uwag, o ile mogę tak oceniać jako tylko użytkowniczka schodów. wątpliwości zawsze moga sie pojawić, miałam jakąs wizję wiec dlatego napisałam ze nie chciałam z cokolikami Tez widziałam realizcje na fotkach i opinie, liczę że bede miała fajne schody. Nie bedzie to jakiś nowatorski pomysł , bo domek zwykły ale juz wiem że bedą fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Ivy, tynków jeszcze nie położyłaś prawda? To może warto fajną poręcz zrobić? Mam coś w zanadrzu i myślę, że Lasek mógłby to też wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 23.09.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Drogie Panie,może wtrącę swoje 3gr;)Schody dywanowe na beton w wersji bez fazki robię następującoW stolarni u siebie kleję stopień z dolnym podstopniem a następnie taki element maluję na gotowoWtedy nie ma żadnej fazki na łączeniu stopnia z podstopniemNastępnie u klienta od spodu skręcam te elementy w jeden biegi taki cały element po jego wcześniejszym wypoziomowaniu montuję na pianęUwierzcie mi że nie ma możliwości aby tak duży elementdopasować idealnie do ścian gdzie są one po obydwu stronachOczywiście ewentualne szczeliny można potem zaszpachlowaćale nie na tym to chyba polegaStąd muszą być cokołyalbo fazka na łączeniu stopnia z podstopniemPrzy tym układzie stopień z podstopniem nie jest wcześniej klejonytylko na montażuSą to dwa oddzielne elementyWtedy można podkuć trochę tynku aby stopnie i podstopnie wchodziły po kilka mm w ścianęWtedy będzie bez szczelin i szpachli pomiędzy ścianą a schodamiFazka jest po to bo u klienta nie da się skleić tego idealniea taka fazka niweluje wszelkie minimalne niedociągnięciaDobitny przykład macie tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie&p=6115320&viewfull=1#post6115320u forumowicza/czki kfiatonDomyślam się że było to klejone u klienta gdzie nie ma możliwości aby to odpowiednio docisnąćstąd potem takie kwiatkiPrzy otwartym biegu gdzie ściana jest tylko z jednej stronynie byłoby takiego problemu bo cały bieg można dosunąć do ściany po ówczesnym podkuciu tynku aby schody trochę wchodziły w ścianęByć może są wykonawcy że zrobiliby te dywany pomiędzy ścianami bez cokołów i szczelinale ja nie znam takich technik albo się nie naumiałem;)Bywało że jak był długi bieg musiałem dzielić go na 2-3 elementyWówczas musiało być łączenie stopnia z podstopniem bez skręcaniaale było to nie na górze a u dołu podstopniagdzie ewentualna nieszczelność jest dużo mniej widocznaZ resztą człowiek całe życie się uczyi jeśli u jednego klienta wyniknie coś problematycznegoto u następnego już tego błędu nie popełnia:no: Uff ale się rozpisałem:) Edytowane 23 Września 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 23.09.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 własnie p. Dariusz bedzie robił u mnie schody Nie pisałam wczesniej bo jeszcze nic do tej pory nie robiliśmy wspólnie i chciałabym zobaczyć efekt, chociaz jestem przy tym wyborze dość spokojna Bądź spokojna Ivy pozdrawiam Panie Darku!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 23.09.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Pani Basiu jak tam postępy z wykończeniembo powiem z ręką na sercu że myślałem dzisiaj o Pani:yes:Zrobiona balustrada na schodach? bo cały czas czekam na fotki:) PS.Powiem szczerze że ten dział śledzę dopiero od kilku dnii widzę tu same znajome twarze:) Edytowane 23 Września 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 23.09.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 To się baby na Pana rzuciły:D - ale ja też o Panu myślę, Panie Darku - w kwestii wykonania schodów, oczywiście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 23.09.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Sharlotka robię obecnie podobne schody do tych które się Pani podobały tym razem z moją belką ale bez balustrady szklanej bo inwestorka nie życzy sobie żadnej balustrady oprócz poręczy przy ścianie Montaż chyba w listopadzie jeśli się nic nie opóźni więc jak zamontuję zapodam foty Belka i stopnie już leżą i czekają na montaż No ale nie róbmy tu off topa Pani Iwonie ivy17 mam pewną koncepcję na zrobienie tych schodów bez fazki i cokołów:yes: Być może porysują się trochę ściany na dolnym biegu ale zawsze można to chyba potem poprawić Edytowane 23 Września 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Lasek, a takie rozwiązanie ze szczeliną po bokach biegu? Co o tym sądzisz? Czy to np. u Ivy można by zastosować? Może to jest dobre lekarstwo na problem cokolików. Zapytam też o balustradę. Ivy nie ma jeszcze tynków zdaje się położonych. Co sądzisz o balustradzie zlicowanej ze ścianą. Pytam, ale nie wiem, czy Ivy taki pomysł by się podobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 23.09.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) pestka56 ja tam mogę zrobić i ze szczeliną przy ścianieale wydaję mi się że nie będzie to zbyt praktyczne ze względu na zbierający się tam kurz do którego będzie ciężki dostępTakie rzeczy wyglądają ładnie tylko na fotoW realu już jest trochę mniej przyjemnie;)Co do balustrady a właściwie poręczy którą zaprezentowałaśpomysł bardzo fajny i ładnie by to wyglądałoale niestety ivy17 ma już tynkia po drugie ścianka w której byłaby ta poręcz jest bardzo króciutkai nie wiem czy miałoby to sensLepiej doradź coś koleżance w kwestii górnej balustradybo ta którą wybrała nie bardzo mi się nie podoba;)ale z drugiej strony nie ja tam będę mieszkałi nie mnie ma się podobaćCo do cokołów to tak jak napisałem ostatnioPostaramy się to zrobić bez fazki i bez cokołówJak to presja ogółu może wpłynąć na człowieka;) Edytowane 23 Września 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 No, masz, mnie to mówisz ambicja i wyzwania rzecz święta, i działają. Co do balustrady, jeśli Ivy pokaże fotki to może coś mi przyjdzie do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 23.09.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Sharlotka robię obecnie podobne schody do tych które się Pani podobały tym razem z moją belką ale bez balustrady szklanej bo inwestorka nie życzy sobie żadnej balustrady oprócz poręczy przy ścianie Montaż chyba w listopadzie jeśli się nic nie opóźni więc jak zamontuję zapodam foty Belka i stopnie już leżą i czekają na montaż No ale nie róbmy tu off topa Pani Iwonie super, będę czekać na zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 23.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) A ja zmienię temat i wrócę do łazienki. Ivy, zrobiłam dla Ciebie prymitywne wizki z dwoma ułożeniami płytek, jedno Twoje, drugie proponowane przez Moorele. Edytowane 23 Września 2013 przez rere79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 23.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 A Ty Rere co myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 23.09.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Sama nie wiem , ale chyba przychylam się do Twojej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Obie bdb ale chyba wolę mozaikę w kabinie. Nie żeby ładniejsze, tylko generalnie mam taki ciąg w kierunku mozaik w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 24.09.2013 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ivy przetestuj sobie dokladnie ten gres Masto.Swoego czasu tez interesowalam sie tymi plytkami i trafilam na opinie ze dra rajstopy i nie sa zbyt łatwe w utrzymani czystosci.Mozliwe ze Vi inwetorzy trafili na jakas dziwna partie ale w sklepie w ktorym je ogladalam faktycznie nie byly idealnie gładkie. Poczytaj sobie tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174712-Parady%C5%BC-wszystkie-serie-aran%C5%BCacje-inspiracje-itd/page98 ) (str 97-98 i dalej ) Nie pisze tego aby Cie straszyc czy odradzac ale abys podjela swiadomy wybor Dziękuję bardzo za informacje. Płytki przymierzę i zobaczymy jak to wygląda. Jako ze kupiłam te 5m2 od kogoś komu zostały traktując je jako próbnik do ewentualnego wykorzystani na docinki posprawdzam czyszczenie i nierowności. Oczywiście wszytsko wyjdzie w użytkowaniu … Osoba od której kupowałam miała je ułożone u siebie w mieszkaniu, była nawet tak miła ze nam pokazała . Pytałam o utrzymanie czystości- podobno normalne wymagania Nie kupiłam jeszcze całosci wiec zawsze może być zmiana koncepcji… Ivy, tynków jeszcze nie położyłaś prawda? To może warto fajną poręcz zrobić? Mam coś w zanadrzu i myślę, że Lasek mógłby to też wykonać. Tynki już mamy Drogie Panie,może wtrącę swoje 3gr;) Schody dywanowe na beton w wersji bez fazki robię następująco W stolarni u siebie kleję stopień z dolnym podstopniem a następnie taki element maluję na gotowo Wtedy nie ma żadnej fazki na łączeniu stopnia z podstopniem Następnie u klienta od spodu skręcam te elementy w jeden bieg i taki cały element po jego wcześniejszym wypoziomowaniu montuję na pianę Uwierzcie mi że nie ma możliwości aby tak duży element dopasować idealnie do ścian gdzie są one po obydwu stronach Oczywiście ewentualne szczeliny można potem zaszpachlować ale nie na tym to chyba polega Stąd muszą być cokoły albo fazka na łączeniu stopnia z podstopniem Przy tym układzie stopień z podstopniem nie jest wcześniej klejony tylko na montażu Są to dwa oddzielne elementy Wtedy można podkuć trochę tynku aby stopnie i podstopnie wchodziły po kilka mm w ścianę Wtedy będzie bez szczelin i szpachli pomiędzy ścianą a schodami Fazka jest po to bo u klienta nie da się skleić tego idealnie a taka fazka niweluje wszelkie minimalne niedociągnięcia Dobitny przykład macie tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie&p=6115320&viewfull=1#post6115320 u forumowicza/czki kfiaton Domyślam się że było to klejone u klienta gdzie nie ma możliwości aby to odpowiednio docisnąć stąd potem takie kwiatki Przy otwartym biegu gdzie ściana jest tylko z jednej strony nie byłoby takiego problemu bo cały bieg można dosunąć do ściany po ówczesnym podkuciu tynku aby schody trochę wchodziły w ścianę Być może są wykonawcy że zrobiliby te dywany pomiędzy ścianami bez cokołów i szczelin ale ja nie znam takich technik albo się nie naumiałem;) Bywało że jak był długi bieg musiałem dzielić go na 2-3 elementy Wówczas musiało być łączenie stopnia z podstopniem bez skręcania ale było to nie na górze a u dołu podstopnia gdzie ewentualna nieszczelność jest dużo mniej widoczna Z resztą człowiek całe życie się uczy i jeśli u jednego klienta wyniknie coś problematycznego to u następnego już tego błędu nie popełnia:no: Uff ale się rozpisałem:) Panie Dariuszu bardzo dziękuję za odwiedziny. To samo chciałam przekazać moimi słowami, jednak co fachowiec to fachowiec i wszystko opisane co ja próbowałam wcześniej. Tak jak pisałam wcześniej ta fazka nie jest moim faworytem, kwestia rozklejania się to tego się nie boję , chciałam osiągnąć efekt schodów dywanowych i ona jakoś nie do końca wpisuje się w moją wersję. Jako ze dom kupiony i schody sa jakie każdy widzi, chciała bym bardzo,maksymalnie zbliżyc się do wyglądu „prawie jak” schody dywanowe samonośne. Tutaj mogę tylko „wizulanie” trochę spełnić swoje marzenie Bądź spokojna Ivy pozdrawiam Panie Darku!! Basiu jestem spokojna, wiem ze będzie super Pani Basiu jak tam postępy z wykończeniem bo powiem z ręką na sercu że myślałem dzisiaj o Pani:yes: Zrobiona balustrada na schodach? bo cały czas czekam na fotki:) PS. Powiem szczerze że ten dział śledzę dopiero od kilku dni i widzę tu same znajome twarze:) Panie Darku bardzo fajne sa te znajome twarze:wave: Bardzo mi jest miło ze do mnie zaglądacie To się baby na Pana rzuciły:D - ale ja też o Panu myślę, Panie Darku - w kwestii wykonania schodów, oczywiście! Aniu Twoje schody z tego co pamiętam z planów będą super Sharlotka robię obecnie podobne schody do tych które się Pani podobały tym razem z moją belką ale bez balustrady szklanej bo inwestorka nie życzy sobie żadnej balustrady oprócz poręczy przy ścianie Montaż chyba w listopadzie jeśli się nic nie opóźni więc jak zamontuję zapodam foty Belka i stopnie już leżą i czekają na montaż No ale nie róbmy tu off topa Pani Iwonie ivy17 mam pewną koncepcję na zrobienie tych schodów bez fazki i cokołów:yes: Być może porysują się trochę ściany na dolnym biegu ale zawsze można to chyba potem poprawić Panie Darku jeśli nie bedzie to straszna masakra to zawsze można podgipsować Lasek, a takie rozwiązanie ze szczeliną po bokach biegu? Co o tym sądzisz? Czy to np. u Ivy można by zastosować? [ATTACH=CONFIG]214154[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]214152[/ATTACH] Może to jest dobre lekarstwo na problem cokolików. Zapytam też o balustradę. Ivy nie ma jeszcze tynków zdaje się położonych. Co sądzisz o balustradzie zlicowanej ze ścianą. [ATTACH=CONFIG]214153[/ATTACH] Pytam, ale nie wiem, czy Ivy taki pomysł by się podobał Pestko , taka szczelina to nie jest chyba fajny pomysł. Ja nie bardzo lubię ledowe oświetlenie – chociaz pewnie gdzies będzie w:cool: Nie mam nawet tak zostawionego kableka do oświetlenia.Kwestia sprzatania tez chyba jest mniej fajna. Tynki już mam wiec niestety u mnie się nie da takiego rozwiązania zastosować. pestka56 ja tam mogę zrobić i ze szczeliną przy ścianie ale wydaję mi się że nie będzie to zbyt praktyczne ze względu na zbierający się tam kurz do którego będzie ciężki dostęp Takie rzeczy wyglądają ładnie tylko na foto W realu już jest trochę mniej przyjemnie;) Co do balustrady a właściwie poręczy którą zaprezentowałaś pomysł bardzo fajny i ładnie by to wyglądało ale niestety ivy17 ma już tynki a po drugie ścianka w której byłaby ta poręcz jest bardzo króciutka i nie wiem czy miałoby to sens Lepiej doradź coś koleżance w kwestii górnej balustrady bo ta którą wybrała nie bardzo mi się nie podoba;) ale z drugiej strony nie ja tam będę mieszkał i nie mnie ma się podobać Co do cokołów to tak jak napisałem ostatnio Postaramy się to zrobić bez fazki i bez cokołów Jak to presja ogółu może wpłynąć na człowieka;) Panie Dariuszu, jak pisałam wyżej czekam na Pana pomysł. Co do wykonania nie mam wątpliwości ze będzie super. Balustrada górna nadal mi się podoba , wiem że Panu mniej – oczywiście możemy nad nią jeszcze podyskutować , chętnie rozważę inne opcje. Niestety musi być to wersja raczej budżetowa , myśle ze np. szkło bardzo podniosło by jej koszt , prawda ? No, masz, mnie to mówisz ambicja i wyzwania rzecz święta, i działają. Co do balustrady, jeśli Ivy pokaże fotki to może coś mi przyjdzie do głowy. Pestko balustrady pokazywałam gdzies wcześniej TU A ja zmienię temat i wrócę do łazienki. Ivy, zrobiłam dla Ciebie prymitywne wizki z dwoma ułożeniami płytek, jedno Twoje, drugie proponowane przez Moorele. [ATTACH=CONFIG]214238[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]214241[/ATTACH] A Ty Rere co myślisz? Sama nie wiem , ale chyba przychylam się do Twojej wersji Obie bdb ale chyba wolę mozaikę w kabinie. Nie żeby ładniejsze, tylko generalnie mam taki ciąg w kierunku mozaik w kabinie. Dziękuję za wizki, musze pokazać P. Nie wiem tylko czy w samej kabinie będzie ta plytkę mozaikową widać- postaram się zrobić dzisiaj zdjęcie co widac po wejściu do łazienki. Kabina będzie „na koncu” łazienki . Będą to trzwi przesuwane , nie wersja walk-in. Nie wiem czy te poprzeczki od drzwi przesuwanych nie zabiora całego uroku mozaice , ze nie będzie jej widać P.S Rere sprawdz maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts