ivy17 28.04.2015 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Hmm. może faktycznie zatrudnić dzieciaki do pracy na działce? Za lody lub czekoladę moja córcia zgodzi się zapewne na przekopanie działki wzdłuż i wszerz dobry pomysł, dzieciaków w koło sporo ... jak widziałeś u bas teraz pustyni, zryta w trakcie prac. Jak bym teraz złapała budowlańców to :mad: mamy tyle syfu i kamieni, ze nie mogę sobie poradzić z tematem a przed domem juz kupa śmieci do wywiezienia :bash: Może kiedyś sie z tym uporamy i będzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 28.04.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Iwonko my też mamy masę kamieni i śmieci kupiłam dziewczynom wiaderka by mi pomagały zbierać - od dziś popołudniu zaczynamy Łukasz glebogryzarką jeździ a my wybieramy kamolce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 28.04.2015 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Iwonko my też mamy masę kamieni i śmieci kupiłam dziewczynom wiaderka by mi pomagały zbierać - od dziś popołudniu zaczynamy Łukasz glebogryzarką jeździ a my wybieramy kamolce Dzieciaki lubią zbierac kamienie, szybko Wam pójdzie a jaki plan trawnikowy, zakładacie w tym roku ? ja juz co większe okazy mam wyzbierane ostała mi masa żwiru u mnie do budowy chyba uzywali samych kamieni bo mam normalnie na dużym kawałku działki żwirowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 28.04.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 nie, trawnik w tym roku nie ma szans raczej chyba że ten z rolki, bo po nim w miarę od razu można chodzić z tego co kojarzę... bo siana trawa to trzeba poczekać aż się ukorzeni by placków nie było... a jak ja dzieci upilnuję? można na kawałku tylko się zrobi z rolki - tu gdzie grasują maluchy - a resztę obsieje... ciężko powiedzieć, bo mojemu Ł się co i rusz zmienia zdanie i koncepcja ja już sama nie wiem czy posadzimy te tujki, bo już coś mu niapasuje... ehhhh ja to muszę kupować od razu jak on tylko się godzi, bo po dwóch dniach mu się odmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.04.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Kopanie to dla dzieci za ciężka praca. Natomiast zbieranie kamieni może być nawet zabawą. I... nie pozbywajcie się tych rodzimych kamulców. można je użyć na rabatach. U nas tona gnejsu (piękne kamulce) kosztuje 420 zł, Sjenity są o 100 tańsze, a zwykłe granity lub kwarcyty o połowę. Kamień w ogrodzie pięknie wygląda, a taniej tylko jako uzupełnienie dokupić. Będą wtedy różne, kolorem, kształtem - będzie ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 28.04.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Hmm. może faktycznie zatrudnić dzieciaki do pracy na działce? Za lody lub czekoladę moja córcia zgodzi się zapewne na przekopanie działki wzdłuż i wszerz A czy to przypadkiem w Polsce jest nielegalne? ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 29.04.2015 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 nie, trawnik w tym roku nie ma szans raczej chyba że ten z rolki, bo po nim w miarę od razu można chodzić z tego co kojarzę... bo siana trawa to trzeba poczekać aż się ukorzeni by placków nie było... a jak ja dzieci upilnuję? można na kawałku tylko się zrobi z rolki - tu gdzie grasują maluchy - a resztę obsieje... ciężko powiedzieć, bo mojemu Ł się co i rusz zmienia zdanie i koncepcja ja już sama nie wiem czy posadzimy te tujki, bo już coś mu niapasuje... ehhhh ja to muszę kupować od razu jak on tylko się godzi, bo po dwóch dniach mu się odmienia czyli wszystko sie może zdarzyć Dla maluchów tata na pewno coś wymyśli Kopanie to dla dzieci za ciężka praca. Natomiast zbieranie kamieni może być nawet zabawą. I... nie pozbywajcie się tych rodzimych kamulców. można je użyć na rabatach. U nas tona gnejsu (piękne kamulce) kosztuje 420 zł, Sjenity są o 100 tańsze, a zwykłe granity lub kwarcyty o połowę. Kamień w ogrodzie pięknie wygląda, a taniej tylko jako uzupełnienie dokupić. Będą wtedy różne, kolorem, kształtem - będzie ciekawiej. U mnie to nie sa rodzime kamulce o wyjatkowej urodzie tylko jakieś otoczaki czy inne taniości uzywane przez budowlańcow do wylewek/fundamentow chyba nieprzebrana ilość A czy to przypadkiem w Polsce jest nielegalne? ;P Raczej tak dlatego zostaje nam praca samodzielna, i zbieranie tej hurtowej ilości po działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.04.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 A popatrz na moje Czy one są wyjątkowej urody? Wszystkie są z naszej ziemi Tzw. polne kamienie, czyli granity. Kilkanaście jest przełupanych, bo potrzebne były płaskie. niektóre same pękły jak ten na zdjęciu z makami. Tona takich kosztuje od 80 do 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 01.05.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Pestko, przepiękny ogród. Kamienie super.Masz może zdjęcie tej ścieżki ukończonej. Walczę z moim mężem żeby wybić mu z głowy polbruk (blee) tylko co w zamian jak nie stać mnie na granitową kostkę. Ostatnio wkręciłam sobie cegłę ułożoną w jodełkę.Marzą mi się trawy w ogrodzie tylko wszystko co mi się podoba nie bardzo chce współpracować z moją gliną :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.05.2015 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Nie dostaję od 3 dni powiadomień dopiero wpadłam. Napiszę rano o ścieżkach. Mam trochę na pinterescie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.05.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Specjalnie zapisałam sobie te fotki, żeby pokazać u Ciebie. To są zwyczajne granity łupnięte na pół, albo w plastry. Układa się z tego świetne ścieżki i nie tylko. U mnie jest przy garażu podobnie, ale miałam za mało dużych, więc będę to zmieniać. Kamienie są ciężkie, ale nawet ja daję radę. Można potem pomiędzy nimi wysypać piaskiem, zacementować, albo wsypać ziemię i zasadzić np. karmnik ościsty. Link do firmy, która to sprzedaje kamień łupany i można u nich zamówić także z wykonaniem http://allegro.pl/kamien-lupany-ciosany-elewacyjny-podjazd-tarasy-i5299862000.html Można zamówić różnej grubości i wielkości. Sortują pod zamówienie. Cena się nie zmienia – 35 zł/m2, a z ułożeniem 140. Ta cena za metr kwadratowy jest świetna. Pytałam, bo zastanawiam się nad zmianą tarasu wejściowego i wtedy zrobiłabym cała podmurówkę tym samym. Będę do nich pisała o kalkulację w wersji tylko dowóz i w wersji z położeniem. Doriko, moja ścieżka jest pociągnięta w tej chwili do połowy szerokości garażu. Reszta rozebrana, bo robimy bordery wzdłuż dojazdówki. Strasznie się bez nich żwir rozlazł na boki Zmieniło się nachylenie podjazdu, a poza tym było tam zbyt dużo małych kamieni. Reszta poprzerastała chwastami, bo nie zadbałam, przewidując rozbiórkę, ale jutro uporządkuję to co zostało i zrobię zdjęcia. Dziękuję za pochwały dla ogrodu dziś wreszcie rozpoczęłam poważne prace nad zmniejszeniem ilości trawnika. Będzie ciekawiej i ogród dostanie duuu...użą rabatę różaną, Kawał łąki bylinowo trawiastej i.... pracy tyle, że pewnie skończę główne zmiany dopiero jesienią UPS ;( i zapomniałam wkleić linki do mojego pinteresta ogrodowego. Mam sporo różnych ścieżek w obu tablicach, ale pod pierwszym linkiem więcej. https://www.pinterest.com/pestka56/gardening-landscaping-tips/ https://www.pinterest.com/pestka56/gardeners-joy/ Edytowane 3 Maja 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 04.05.2015 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Pestko, przepiękny ogród. Kamienie super. Masz może zdjęcie tej ścieżki ukończonej. Walczę z moim mężem żeby wybić mu z głowy polbruk (blee) tylko co w zamian jak nie stać mnie na granitową kostkę. Ostatnio wkręciłam sobie cegłę ułożoną w jodełkę. Marzą mi się trawy w ogrodzie tylko wszystko co mi się podoba nie bardzo chce współpracować z moją gliną :/ My też planujemy cegłę - może niekoniecznie w jodełkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.05.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Doriko, glina w ogrodzie to mniejszy problem niż piach. Pewnie, że potrafi zastygnąć na kamień, ale też znacznie lepiej zatrzymuje składniki organiczne, wszelkie nawozy. Nie wypłukuje się z niej tak szybko jak z innych struktur glebowych. Wiele roślin świetnie się czuje w glinie. Elfir podczepiła dawno temu na ogrodowym, wątek jakie rośliny na jakie gleby. Sięgnij tam A trawy... hm... najczęściej wystarczy do tej gliny dosypać piasku rzecznego, wymieszać i większość traw będzie rosła. One nie lubią mocnego dożywiania, bo wykładają się. Podobnie wiele bylin. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-ro%C5%9Blin-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-typu-gleby-wilgotno%C5%9Bci-i-odczynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olalee 11.05.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Iwonko jak czyścisz swój blat? bo u mnie jakieś tłuste plamy zostają- np. jak przycisnę palcem, boję się go użytkować...czy jak robisz herbate to stawiasz szklanki kubki na podkładce czy bezpośrednio na blacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 11.05.2015 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 A popatrz na moje Czy one są wyjątkowej urody? [ATTACH=CONFIG]314952[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314954[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314956[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314957[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314958[/ATTACH] Wszystkie są z naszej ziemi Tzw. polne kamienie, czyli granity. Kilkanaście jest przełupanych, bo potrzebne były płaskie. niektóre same pękły jak ten na zdjęciu z makami. Tona takich kosztuje od 80 do 150 zł. Pestko fajnie u Ciebie Moje to zwykłe otoczaki i żwir Ile kosztuje kamień to wiem bo chcce troche kupić do roznych rabat, opaski wokoł domu itp i ceny mnie zabijaja Pestko, przepiękny ogród. Kamienie super. Masz może zdjęcie tej ścieżki ukończonej. Walczę z moim mężem żeby wybić mu z głowy polbruk (blee) tylko co w zamian jak nie stać mnie na granitową kostkę. Ostatnio wkręciłam sobie cegłę ułożoną w jodełkę. Marzą mi się trawy w ogrodzie tylko wszystko co mi się podoba nie bardzo chce współpracować z moją gliną :/ Poszukajcie jeszcze kostek, poza zwyklakami czasem można cos fajne znaleźć w dobrej cenie Specjalnie zapisałam sobie te fotki, żeby pokazać u Ciebie. To są zwyczajne granity łupnięte na pół, albo w plastry. Układa się z tego świetne ścieżki i nie tylko. U mnie jest przy garażu podobnie, ale miałam za mało dużych, więc będę to zmieniać. Kamienie są ciężkie, ale nawet ja daję radę. Można potem pomiędzy nimi wysypać piaskiem, zacementować, albo wsypać ziemię i zasadzić np. karmnik ościsty. [ATTACH=CONFIG]315624[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]315625[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]315627[/ATTACH] Link do firmy, która to sprzedaje kamień łupany i można u nich zamówić także z wykonaniem http://allegro.pl/kamien-lupany-ciosany-elewacyjny-podjazd-tarasy-i5299862000.html Można zamówić różnej grubości i wielkości. Sortują pod zamówienie. Cena się nie zmienia – 35 zł/m2, a z ułożeniem 140. Ta cena za metr kwadratowy jest świetna. Pytałam, bo zastanawiam się nad zmianą tarasu wejściowego i wtedy zrobiłabym cała podmurówkę tym samym. Będę do nich pisała o kalkulację w wersji tylko dowóz i w wersji z położeniem. Doriko, moja ścieżka jest pociągnięta w tej chwili do połowy szerokości garażu. Reszta rozebrana, bo robimy bordery wzdłuż dojazdówki. Strasznie się bez nich żwir rozlazł na boki Zmieniło się nachylenie podjazdu, a poza tym było tam zbyt dużo małych kamieni. Reszta poprzerastała chwastami, bo nie zadbałam, przewidując rozbiórkę, ale jutro uporządkuję to co zostało i zrobię zdjęcia. Dziękuję za pochwały dla ogrodu dziś wreszcie rozpoczęłam poważne prace nad zmniejszeniem ilości trawnika. Będzie ciekawiej i ogród dostanie duuu...użą rabatę różaną, Kawał łąki bylinowo trawiastej i.... pracy tyle, że pewnie skończę główne zmiany dopiero jesienią UPS ;( i zapomniałam wkleić linki do mojego pinteresta ogrodowego. Mam sporo różnych ścieżek w obu tablicach, ale pod pierwszym linkiem więcej. https://www.pinterest.com/pestka56/gardening-landscaping-tips/ https://www.pinterest.com/pestka56/gardeners-joy/ super linki, u mni eraczej scieżek specjalnie nie będzi ebo na tej powierzchni nie ma do czego, ale podobaja mi sie róznego typu płyty w ogrodzie My też planujemy cegłę - może niekoniecznie w jodełkę Ciekawa jestem jak wyjdzie Doriko, glina w ogrodzie to mniejszy problem niż piach. Pewnie, że potrafi zastygnąć na kamień, ale też znacznie lepiej zatrzymuje składniki organiczne, wszelkie nawozy. Nie wypłukuje się z niej tak szybko jak z innych struktur glebowych. Wiele roślin świetnie się czuje w glinie. Elfir podczepiła dawno temu na ogrodowym, wątek jakie rośliny na jakie gleby. Sięgnij tam A trawy... hm... najczęściej wystarczy do tej gliny dosypać piasku rzecznego, wymieszać i większość traw będzie rosła. One nie lubią mocnego dożywiania, bo wykładają się. Podobnie wiele bylin. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-ro%C5%9Blin-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-typu-gleby-wilgotno%C5%9Bci-i-odczynu u mnie tez glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 11.05.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Iwonko jak czyścisz swój blat? bo u mnie jakieś tłuste plamy zostają- np. jak przycisnę palcem, boję się go użytkować...czy jak robisz herbate to stawiasz szklanki kubki na podkładce czy bezpośrednio na blacie? Wszytsko stawiam bezpośrednio na blacie:rolleyes: Czyszczę go albo samą ściereczką z mikrofibry wypłukana w ciepłej wodzie, ale pryszkam jakimś tam sprawyem do kuchni - Ajax czy coś albo cleanem. Na początku tez wydaje mi sie ze gorzej sie czyścił, nie wiem czy to nie powłoka z kleju od tej folii zabezpieczajecej. Umyj parę razy i zobaczysz. u mnie poza okruchami które jak pisalam widac na każdym czarnym blacie nie widzę jakis plam strasznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 11.05.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Hellooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olalee 12.05.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Dzięki za odpowiedz:) czyli od gorącego na pewno się nie odparzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 12.05.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Hellooo hejaaaa co tam ?? u mnie nuda, walczę z chwastami i jest żołto i ponuro jak na horrorze Dzięki za odpowiedz:) czyli od gorącego na pewno się nie odparzy:) nie, nic mie sie do tej pory nie odparzyło , bardzo gorace patelnie stawiam na podkładce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 12.05.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 hejaaaa co tam ?? u mnie nuda, walczę z chwastami i jest żołto i ponuro jak na horrorze zaraz Tobie wysle foteczke jak jest u mnie swieze swiezutenkie dostalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts