Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem, otóż chciałbym się dowiedzieć ile zużyję metrów sześciennych betonu b20/25 z gruszki na wylanie chodnika przy domu o wymiarach:

dł: 6 m

sz: 2,8 m

gr: 0,06 m

Dlaczego o to pytam, ponieważ nie wiem czy wyjdzie mi metr bo biorąc gęstość takiego betonu to powinno wyjść mi około 0,504 m3 betonu z gruszki.

Jednak dziś w jednej z firm powiedziano mi, że należy powierzchnię w metrach kwadratowych podzielić przez grubość i wyjdzie zużycie betonu. Co dla mnie jest dziwne, ponieważ z tego wychodzi, że zużyję 0,28 m3 betonu jak dobrze liczę (chyba, że 2,8 m3).

Proszę o szybką poradę.

Ręce opadają, to zadanie z podstawówki

V=a*b*c=6*2,8*0,06=1,008m3

raczej poleciłbym, aby grubość chodnika była nieco większa, 10-12cm, inaczej może pękać.

Takie obliczenia to ja znam i mnie osobiście tyle wychodzi ale jak mi gość mówi, że przez grubość to dzielić to już sam nie mam bladego pojęcia i jak się z kimś kto sprzedaje i produkuje taki beton kłócić ?

Beton nie powinien pęknąć raz, że dobrze podłoże zagruzowane i ubite, a dwa że jeszcze zbrojenie pójdzie lekkie.

Wszystko to rozpirzy się po kilku zimach... z prostego powodu - podbudowy nie masz na 1,2 m w głąb a na płycej a to oznacza, że ziemia będzie przemarzać i sam chodnik będzie pękać. Lepiej kup duże płytki chodnikowe - raz dwa ułożysz i nie popęka.

Wszystko to rozpirzy się po kilku zimach... z prostego powodu - podbudowy nie masz na 1,2 m w głąb a na płycej a to oznacza, że ziemia będzie przemarzać i sam chodnik będzie pękać. Lepiej kup duże płytki chodnikowe - raz dwa ułożysz i nie popęka.

http://tnij.org/x5m0 strona 67 tablica 9.5 wers 1 jak mi się wydaje.