Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej frakcji żwir?

Recommended Posts

Podepnę się pod temat.

Chcę wysypać 35 metrów tarasu nad garażem żwirem i chciałabym żeby to była powierzchnia faktycznie użytkowa,a nie tylko "do patrzenia".

Jakiego konkretnie żwiru/kamienia użyć(na pewno nie może być ostry,to wiem)?jakiej frakcji?Czy jest możliwe żeby po takiej nawierzchni chodzić boso?

Ma ktoś taki taras?

Na podjazd musi być tzw grys- czyli żwir o ostrych kantach. taki rzeczny się nie zakleszczy, będzie się w nim brodziło. Nie powinien być ten najdrobniejszy, tylko średnia frakcja, albo mieszanka tego z drobnym. Im większa róznorodność wielkości, tym lepiej się zakleszcza.

Boso to pewnie niezbyt wygodnie na nim jest, ale nie żeby nie dało się przejść.

Żeby spełnił swoja rolę jego warstwa powinna być gruba na kilkanaście cm. ładnie jest kiedy daje się mu ramy, np z krawężników chodnikowych. nie rozlezie się na boku.

Jeśli go nie ubijesz skoczkiem to zakleszczy się lepiej zimą przy zamrażaniu i rozmarzaniu

Witam!

Zamierzam zakupić żwir do zrobienia kilku rzeczy w ogrodzie np. do uzupełnienia gazonów, które służą za schody, do uzupełnienia opaski w okół domu. Żwir już kupowałem do drenażu, jednak nie pamiętam jego frakcji. Jaki będzie lepszy 8-16 czy 16-32?

Pozdrawiam!

mam 16-32 i sprawdza sie idealnie w roli opaski. Natomiast chce tez wysypac droge i powiedziano mi, zebym jak najbardziej wymieszal wtedy rozne wielkosc kamieni zagesci i ustali warstwe.

mam 16-32 i sprawdza sie idealnie w roli opaski. Natomiast chce tez wysypac droge i powiedziano mi, zebym jak najbardziej wymieszal wtedy rozne wielkosc kamieni zagesci i ustali warstwe.

mcc byłbyś tak miły i zrobił fotki tego 16-32 (z kilku kroków i bliska)? Podaj od razu nr konta przeleję za fatygę. ;)