Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
A to co znaczą te różne bzdurne znaczki na cemencie: http://www.bialycement.pl

Dzięki Ci dobry człowieku za tę stronę :-) Kompedium wiedzy o cemencie, to ja już mam wybraną konkretną rzecz: cement Górażdże, według info na ich stronie: (cement wieloskładnikowy CEM V/A (S-V) 32,5R-LH), będzie się nadawał na baeton pod kilka - 4 słupki na działce?

edit: działka = ogródek działkowy, słupki pod zwykłą siatkę o wysokości 1,2 m.

Edytowane przez misia_wroc

מרכבה: ilość wody zależy od tego jaki jest skład betonu, ale to detal...

misia: nadawał się będzie, wytrzymałość będzie mieć, tylko rzuć okiem na pogodę, bo wytrzymałość to on będzie nabierał metodą "langsam aber sicher"...

Tylko sobie zrób przyzwoitej klasy beton i na cemencie nie oszczędzaj.

מרכבה: w przypadku słupka beton klasy C60 będzie oznaczał, że jest to najporządniej wykonana część domu. Btw ja znam osóbkę która kiedyś wylewkę podłogową robiła na składzie na beton klasy C40 minimum: cement o wytrzymałości realnej ponad 70 MPa (400 kg/m3) do tego odpowiednio ok 900 kg piasku 0 -2 i 900 kg żwiru 2-8...

A beton C60 - hmmm cement o MPa 70, do tego zbrojenie rozproszone plastyfikator, piasek i nieco twardego żwiru do 5-6 mm... powinno się udać..

Gwarantowana - to jedno, realna - to drugie. Przy okazji jeśli: doda się środki wspomagające wiązanie i wpływające na wytrzymałość, dorzuci do tego zbrojenie rozproszone, zastosuje odpowiedniej grubości wypełniacz, wcale nie kamień i użyje porządnego 32,5 (realna circa 40-42) to coś się powinno fajnego uzyskać,....

• 4 months później...
Cement popiołowy - oznacza to, że ma klinkier podmieniony popiołami, zaś 42,5 - wytrzymałość normową po 28 dniach. Cement ten sądząc po producencie i marce nadaje się bez problemów. Beton klasy (d.) B-40 powinieneś uzyskać bez problemu.

Przyłączę się do tematu, bo mam podobny problem. Otóż chcę na wiosnę wybudować altankę w ogrodzie, jednak mam problem, ponieważ nie wiem jaki cement wybrać na fundament. Nie bardzo znam się na cementach, ale wyczytałam na stronie internetowej - http://www.wartasa.com.pl/ , że cement portlandzki popiołowy 42,5 stosowany jest do fundamentów. Czy taki cement byłby odpowiedni? Czy polecacie jakiś inny?

do fundamentów stosuje się cement I 42,5 R

lukasz: cement typu Cem I - oznacza, że nie ma dodatków w postaci popiołów (przy okazji konieczne jest dalsze oznaczenie typu cementu). Jeżeli chodzi o zalanie fundamentów i uzyskanie wytrzymałości to i popiołowy się nada. Najwyżej trzeba będzie czekać aby uzyskać pełną wytrzymałość deczko dłużej, lub nie bedzie można od razu wejść na fundamenty by murować.

Z opisu tego cementu (Warta SA)

Zastosowanie:

beton towarowy klasy C8/10 - C35/45

beton konstrukcyjny

beton na fundamenty

beton na podbudowy

beton narażony na agresję chemiczną

budownictwo hydrotechniczne i hydroenergetyczne

konstrukcje betonowe w instalacjach kominowych

elementy prefabrykowane drobnowymiarowe i wielkowymiarowe dojrzewające w warunkach naturalnych i podwyższonej temperatury

zaprawy murarskie

galanteria betonowa

stabilizacja gruntów

stabilizacja i podsypki pod nawierzchnie z kostki i płyt chodnikowych

Jak rozumiem fundamenty mają być pod schronisko przeciwatomowe, które będzie zatopione w kwasie żrącym a wokół będzie gonił się prąd z naprzemiennymi ładunkami a do tego lądowały i startowały Herkulesy? ;D

Balto: jak na czym ale na cemencie to ja szczególnie się znam:)

na fundament, strop tylko i wyłącznie cement I dlaczego? ma tylko 5% dodatków a inne cementy II, III, IV, V mają dodatki które wpływają na korozję drutu, a nie możesz zagwarantować klientowi że na cemencie II nie będzie tej korozji nie wiesz co się sypie dlatego wybierajmy na fundamenty cement I 42,5 R i kupujmy cement z cementowni a nie z przesypowni

lub kupujmy ze znaczkiem PC zawsze tego typu cementy są "badane" i % dodatków i ich substancje powinny się zgadzać

kułem strop gdzie stal była tak skorodowana ze z 12 drutu był 8 więc ja nikomu nie polece innego cementu niż I (w pierwszej klasie)