volder1 23.07.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Jaki kupić do wykonania podmurówki pod siatkę. Czy 42,5, 32,5, I klasa czy II klasa, popiołowy czy bezpopiołowy.Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.07.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 volder: a po cóż robić podmurówki pod siatkę - zrób pływającą podmurówkę. Przy okazjji - do takich wynalazków wystarczy zwykłe 32,5 II AV lub 32,5 II BV... A to co znaczą te różne bzdurne znaczki na cemencie: http://www.bialycement.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 23.07.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Jeśli się bawić to zawsze na 42,5 bezpopiołowym i na dobrym płukanym piasku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.07.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 blechert: - jak na takim "czystym" zrobi to tego nic nie ruszy... i będzie mocniejsze niż stawiam, spore pieniądze, stropy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 29.07.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Cement kupiony 42,5, czerwony.Czy do płukanego piasku można dodać żwiru sianego / pól na pól / frakcji 8 -16, 16 - 32 mm. Zostało mi tego sporo. Beton na fundament ogrodzeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.07.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 8-16 na pewno, i tego grubszego też, ale na tyle mało by po zalaniu to ładnie wyglądało. Przy okazji na tym poziomie roboty im grubszy kamień tym mocniejszy beton. Przy okazji co to za żwir? Jaki kamień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6mastroiani 07.08.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Gruby kamień yes yes yes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misia_wroc 25.09.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) A to co znaczą te różne bzdurne znaczki na cemencie: http://www.bialycement.pl Dzięki Ci dobry człowieku za tę stronę Kompedium wiedzy o cemencie, to ja już mam wybraną konkretną rzecz: cement Górażdże, według info na ich stronie: (cement wieloskładnikowy CEM V/A (S-V) 32,5R-LH), będzie się nadawał na baeton pod kilka - 4 słupki na działce? edit: działka = ogródek działkowy, słupki pod zwykłą siatkę o wysokości 1,2 m. Edytowane 25 Września 2013 przez misia_wroc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Co tam cement ... jak nie utrzymacie ilości wody do cementu na max 0,4 ilości ... to nawet najlepszy cement nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 מרכבה: ilość wody zależy od tego jaki jest skład betonu, ale to detal...misia: nadawał się będzie, wytrzymałość będzie mieć, tylko rzuć okiem na pogodę, bo wytrzymałość to on będzie nabierał metodą "langsam aber sicher"...Tylko sobie zrób przyzwoitej klasy beton i na cemencie nie oszczędzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 ilość wody zależy od tego jaki jest skład betonu, ale to detal to jest bardzo istotny detal. a zresztą ... co Ci będę pisał jak w domu zrobić C60 wójek google ... może będzie bardziej łaskaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 מרכבה: w przypadku słupka beton klasy C60 będzie oznaczał, że jest to najporządniej wykonana część domu. Btw ja znam osóbkę która kiedyś wylewkę podłogową robiła na składzie na beton klasy C40 minimum: cement o wytrzymałości realnej ponad 70 MPa (400 kg/m3) do tego odpowiednio ok 900 kg piasku 0 -2 i 900 kg żwiru 2-8...A beton C60 - hmmm cement o MPa 70, do tego zbrojenie rozproszone plastyfikator, piasek i nieco twardego żwiru do 5-6 mm... powinno się udać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 cement ... masz bratku gwarantowany ... i powszechnie dostępny klasy 52,5 ... czyli nie mniej ... jak 52,5 MPa.. ja mnie chodziło ... C50/60 ... próbka walcowa 50MPa... kompresja ... próbka sześcienna 16x16x16 cm... 60MPa... z cementu ... 32,5 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Gwarantowana - to jedno, realna - to drugie. Przy okazji jeśli: doda się środki wspomagające wiązanie i wpływające na wytrzymałość, dorzuci do tego zbrojenie rozproszone, zastosuje odpowiedniej grubości wypełniacz, wcale nie kamień i użyje porządnego 32,5 (realna circa 40-42) to coś się powinno fajnego uzyskać,.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.09.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 wcale nie kamień i użyje porządnego 32,5 (realna circa 40-42) to coś się powinno no tak ... kolega chce robić BW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.02.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Cement popiołowy - oznacza to, że ma klinkier podmieniony popiołami, zaś 42,5 - wytrzymałość normową po 28 dniach. Cement ten sądząc po producencie i marce nadaje się bez problemów. Beton klasy (d.) B-40 powinieneś uzyskać bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 09.02.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Przyłączę się do tematu, bo mam podobny problem. Otóż chcę na wiosnę wybudować altankę w ogrodzie, jednak mam problem, ponieważ nie wiem jaki cement wybrać na fundament. Nie bardzo znam się na cementach, ale wyczytałam na stronie internetowej - http://www.wartasa.com.pl/ , że cement portlandzki popiołowy 42,5 stosowany jest do fundamentów. Czy taki cement byłby odpowiedni? Czy polecacie jakiś inny? do fundamentów stosuje się cement I 42,5 R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.02.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 lukasz: cement typu Cem I - oznacza, że nie ma dodatków w postaci popiołów (przy okazji konieczne jest dalsze oznaczenie typu cementu). Jeżeli chodzi o zalanie fundamentów i uzyskanie wytrzymałości to i popiołowy się nada. Najwyżej trzeba będzie czekać aby uzyskać pełną wytrzymałość deczko dłużej, lub nie bedzie można od razu wejść na fundamenty by murować.Z opisu tego cementu (Warta SA)Zastosowanie: beton towarowy klasy C8/10 - C35/45 beton konstrukcyjny beton na fundamenty beton na podbudowy beton narażony na agresję chemiczną budownictwo hydrotechniczne i hydroenergetyczne konstrukcje betonowe w instalacjach kominowych elementy prefabrykowane drobnowymiarowe i wielkowymiarowe dojrzewające w warunkach naturalnych i podwyższonej temperatury zaprawy murarskie galanteria betonowa stabilizacja gruntów stabilizacja i podsypki pod nawierzchnie z kostki i płyt chodnikowychJak rozumiem fundamenty mają być pod schronisko przeciwatomowe, które będzie zatopione w kwasie żrącym a wokół będzie gonił się prąd z naprzemiennymi ładunkami a do tego lądowały i startowały Herkulesy? ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 10.02.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Balto: jak na czym ale na cemencie to ja szczególnie się znam:) na fundament, strop tylko i wyłącznie cement I dlaczego? ma tylko 5% dodatków a inne cementy II, III, IV, V mają dodatki które wpływają na korozję drutu, a nie możesz zagwarantować klientowi że na cemencie II nie będzie tej korozji nie wiesz co się sypie dlatego wybierajmy na fundamenty cement I 42,5 R i kupujmy cement z cementowni a nie z przesypowni lub kupujmy ze znaczkiem PC zawsze tego typu cementy są "badane" i % dodatków i ich substancje powinny się zgadzać kułem strop gdzie stal była tak skorodowana ze z 12 drutu był 8 więc ja nikomu nie polece innego cementu niż I (w pierwszej klasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 12.02.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 heh nawet nie wiecie, że nawet największe betoniarnie robią beton z cementu popiołowego. Z czym zresztą się nie kryją, i wykazują to w protokołach. A przyczyn korozji, proszę szukać gdzie indziej. I co to było, że z fi12 zrobiło się fi8. Kwas? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts