ferdydurke 23.07.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Czy ktos moze korzystal z takiego dofinansowania i wie jak jest ono realizowane? Planuje zakup powietrznej pompy ciepla 14kw. Z tego co widze to zgodnie z regulaminem na stronie: http://www.wfosigw.lodz.pl/ajax,download,6.html?hash=34c2163d6b64e16ff2182b4911dd5955 koszt kwalifikowany nie moze byc wiekszy niz 2000 za kazdy kilowat. Dodatkowo do kosztow kwalifikowanych zaliczalo by sie (ale u mnie chyba nie moze sie zaliczac) 1) Odwierty (ktore odpadaja w moim przypadku) 2) Wykonanie wezla cieplnego oraz przylacza do miejskiej sieci cieplnej (nie przylaczam sie do miejsciej sieci wiec chyba tez odpada???) 3) Wykonanie instalacji gazowej (nie robie wiec tez odpada). Koszt samej pompy to kwota mniej wiecej 30K z montazem/zasobnikiem to moze byc nawet 40K. Z tego co widze to zgodnie z tym regulaminem nie mam absolutnie zadnej mozliwosci na przekroczenie 28K kosztow kwalifikowanych poniewaz w przypadku pompy powietrznej jedyny koszt kwalifikowany podpada pod punkt regulaminu ktory jasno stwierdza ze glowny limit to 2000xliczba_kilowatow. Z drugiej strony fundusz moze zwrocic do 20K kosztow (zeby tyle otrzymac musial bym miec 50K kosztow kwalifikowanych), a jak wiadomo kazdy grosz sie liczy . Czy ja tutaj zle cos wyczytalem w regulaminie czy jednak nie jestem w stanie przekroczyc kosztu kwalifikowanego 28K?? (czyli 11200 dotacji, czyli 8960 po podatku minus jeszcze oplaty bankowe) Kolejna sprawa - kredyt bankowy. Tak sie akurat sklada ze jeszcze troche pieniedzy mam zaoszczedzone i bym wlasciwie mogl wziasc ta pompe bez kredytu (pozniej i tak mi braknie na wykonczenie pewnie....). Ale oczywiscie kredyt byc musi bo takie sa wymogi. Wiec jak tu mozna zaoszczedzic? Jezeli mam lacznie do wydania 40K na pompe wraz z instalacja to czy musze brac kredyt na dokladnie tyle??? Jezeli mi wyjdzie ze dotacji bym otrzymal przypuscmy 11200 pln to moge na tyle wziasc kredyt (reszte place z wlasnych srodkow) i spodziewac sie ze fundusz splaci go w calosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts