Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża strunobetonowe a keramzytobetonowe

Recommended Posts

Witam.

Z takim pytaniem, ponieważ mam dylemat. Według projektu mam nadproża strunobetonowe a moja hurtownia, w której zaopatróję się w materiał budowlany proponuje mi nadporoża keramzytobetonowe. Jaka jest różnica między nimi, które lepsze, które wybrać. Pomóżcie bo nie wiem, które wybrać.

Różnica cenowa wynosi około 300 zł

ja u siebie stosowałem strunobetonowe, o keramzytobetonowych pierwszy raz słyszę, ale jeśli chodzi o strunobetony to mogę z ręką na sercu polecić, murarze w jeden dzień zamontowali wszystkie nadproże, w projekcie miałem wylewane, murarz stwierdził że w jeden dzień to by nawet szalunków nie porobili, moje nadproża kosztowały 1300 zł, sama stal na zbrojenie kosztowała by z 1000 zł, a gdzie deski, gwoździe, beton, robocizna? największy otwór okienny ma 2,70m miałem wątpliwości czy te struny się tam nadają, producent przysłał mi gwarancje, zapewnił że wytrzyma, nad tym oknem ma być ściana szczytowa, kierownik budowy stwierdził że nie takie rzeczy robił już ze strunami, strunobeton polecam.

Szanowny Panie,

nadproża strunobetonowe posiadają wyższą nośność od nadproży keramzytowych. Keramzytowe cechować się będą trochę lepszymi parametrami termoizolacyjnymi, jednak nie są to istotne różnice, a co więcej - oba typy nadproży wymagają dociepleń z zewnątrz.

Nadproża strunobetonowe pozwalają na przekrycie większych otworów, a ich przekrój dużo łatwiej adoptować. Ponadto nie wymagają dozbrajania i zalewania betonem, przy małych rozpiętościach można zrezygnować również z stemplowania.

Możliwe że oferują Panu po prostu kształtkę szalunkową keramzytobetonową, w której należy umieścić zbrojenie oraz wypełnić je betonem - dopiero po takim zabiegu będzie ona tworzyć rzeczywiste nadproże.

Pozdrawiam