Daniel__ 23.07.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Mam projekt prostego domu z dachem dwuspadowym. Chciałem doprojektować do niego garaż.Spodobało mi się rozwiązanie garażu i zadaszenia wejścia takie jak w projekcie ZEO.http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-zeo.phphttp://www.domywstylu.pl/image_mid.php?prefix=zeo&txt=&flip=0&ver= Chciałbym aby wizualnie zrobić coś podobnego. Zanim pójdę do architekta może coś poradzicie.Drewno na budowę będę brał z własnego lasu więc chcę aby dach/strop nad garażem miał drewnianą konstrukcję. Jak to lepiej rozwiązać? 1. Dach jednospadowy o kącie około 5-7stopni. Nad wejściem spad w dugą stronę. Z przodu i z tyłu ścianki attykowe. Z boku rynny Ocieplenie od spodu. Ale co położyć na taki dach? Na główny dach wołałbym jakąś dachówkę. A tu by pasowało jakąś blachę pewnie. Pomimo że nie będzie zbytnio widać tego dachu to nie bardzo widzi mi się na garaż blachę a na dach dachówkę. 2. Zrobić płaski strop drewniany a na to styropian i papę (styropapę lub coś podobnego) ściankę attykową również z boków tylko gdzieś oczywiście odpływy. Czyli tak jak robi się normalnie dachy płaskie. Można by od razu zrobić spadki przy konstrukcji a styropian dać o stałej grubości. Jaką papą czy czymś podobnym to się pokrywa? Nad dachem w szczycie będzie okno. Czy latem jak nagrzeje się papa to nie będzie mi śmierdziała pod oknem? Jak najlepiej zrobić aby było dobrze ale i w stosunkowo ekonomicznie? Garaż będzie nieogrzewany, odizolowany od domu. Edytowane 23 Lipca 2013 przez Daniel__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.07.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Skoro garaż nie ocieplany to po co chcesz ocieplać jego dach? Spadek w stronę wejścia to złe rozwiązanie zarówno architektoniczne jak i od strony praktycznej. Attyka z trzech stron a najlepiej z czterech stron. Skoro masz własny las to drewno możesz sprzedać a nad garażem zrób tradycyjny strop naklej papę i zasyp warstwą żwiru. Możesz też zamiast okna w szczycie zrobić drzwi z wyjściem na ten taras. Można na nim ustawić donice z roślinami a na żwirze ułożyć specjalne płytki tarasowe bez spoinowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 25.07.2013 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Garaż nieogrzewany to nie znaczy, że nie ocieplony. Będzie delikatnie ocieplony.Taras jest mi zbędny. Handlem drewnem też nie zamierzam się zajmować.Ze spadkiem też się nie zrozumieliśmy.Proponowałem zrobić dach ze spadkiem od ściany szczytowej domu i rynnę tak jak na zdjęciu. W części zadaszenia nad drzwiami wejściowymi spadek w drugą stronę i też rynnę. Attykę zrobić z przodu i z tyłu budynku.Aby dach schował się za attyką musiałby mieś spadek maksymalnie 5stopni. Można tak to zrobić?A co na taki dach można by wtedy położyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.07.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 No przecież Ci wszystko napisałem. To że masz masz las to nie znaczy, że wszystkie stropy muszą być drewniane bo idąc tym tropem powinieneś budować dom szkieletowy. Napisałem jak ja bym to zrobił gdybym robił dla siebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 26.07.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Może moje rozwiązanie jest gorsze ale pytanie czy jest poprawne i czy można tak zrobić? Można zrobić "tradycyjny" dach o spadku 5 stopni?Jakieś pokrycie nadawałoby się na taki dach? Chodzi o praktykę bo w teori to większość pokryć pewnie ma podany większy minimalny kąt. Edytowane 26 Lipca 2013 przez Daniel__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.07.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Przy takim spadku praktycznie tylko papa lub specjalna membrana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1200 30.07.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 witam jeżeli chodzi o garaż to można konstrukcje drewnianą pod papę tylko że jak na płasko to w systemie kubełkowym czyli i strop i konstrukcja dachu drewniana na to płyta usb styropian albo wełna (jako docieplenie i warstwa spadkowa) papa podkład mocowana mechanicznie, papa wierzchniego krycia termozgrzewalna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts