Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki cokołowe podtynkowo

djcezar

Recommended Posts

Witam

Mam w planach położenie płytek gresowych 60x60 w salonie, kuchni i holu, powiedzcie jak Wam się podobają płytki cokołowe ułożone pod tynkiem, na równi z tynkiem, jak to teraz jest modnie, jak z ich ułożeniem czy są problemy. Czy lepiej nie kombinować i ułożyć normalnie nadtynkowo?

Pozdrawiam Dj_

Ja mam cokoły wpuszczane i jest super. Na pewno cokoły nie brudzą się tak jak te zainstalowane metodą tradycyjną. Tynkarze przytwierdzali na dole deskę, której szerokość mniej więcej równała się wysokości listew. Poza tym cokoły wpuszczane bardziej mi się podobają. Najgorzej wyglądają cokoły zrobione z pociętej płytki.

Ja mam cokoły wpuszczane i jest super. Na pewno cokoły nie brudzą się tak jak te zainstalowane metodą tradycyjną. Tynkarze przytwierdzali na dole deskę, której szerokość mniej więcej równała się wysokości listew. Poza tym cokoły wpuszczane bardziej mi się podobają. Najgorzej wyglądają cokoły zrobione z pociętej płytki.

Witaj

a masz je cięte z płytki jak piszesz?

Płytki pod cokołami, czyli najpierw płytka, potem kafelkarz robił cokoły, przyklejał tak, żeby było w pionie równo ze ściana (no prawie), a na końcu wykończeniowiec wykańczał. Przyznam, że jest z tym trochę roboty. :rolleyes:

Jak nie masz kumatej ekipy to nie próbuj. U mnie tynkarze sami spytali się czy brać pod uwagę wpuszczane cokoły. A kafelkarz miał już wcześniej z tym do czynienia. Wez pod uwagę nie tylko wykończoną np. gładzią ścianę, ale również ze dwie warstwy farby.

Nie jest to robota dla amatorów...

Edytowane przez Aleksandryta