prezmer 24.07.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Dzień dobry, Na późną jesień planuję wykończyć łazienkę na poddaszu. Aktualnie jest tam ślepa podłoga. Pierwotnie chciałem zrobić podłogę na niskich legarach 2,5 cm i płycie OSB. Dowiedziałem się jednak że są duże problemy z przyczepnością kleju do OSB. Postanowiłem zrobić podłogę w oparciu o system suchego jastrychu Knauf, czyli podsypka wyrównująca a na to płyty cementowe Aquapanel floor 22mm. W łazience będzie wanna narożna akrylowa. Mam do niej nóżki. I tutaj pojawia się problem z naciskiem. Zakładając że w wannie byłoby maks. 200 litrów wody + osoba, daje nam to ciężar w okolicy 300 kg razem z wanną. Podejrzewam, że płyta cementowa nie wytrzyma takiego nacisku punktowego. Czy można rozłożyć nacisk wstawiając pomiędzy nogi a podłogę jakąś płytę np. OSB albo sklejkę? A może płytę metalową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 26.07.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 A może zamuruować planujesz część tej wanny. Wtedy rozłożenie ciężaru myślę, że będzie wyglądało inaczej, bo będzie się też opierać właśnie na zamurowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 27.07.2013 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Tak,wanna będzie obudowana bloczkiem. Tyle ze akryl chyba nie jest na tyle sztywny by znacząco odciążyć. Nogi. Myślę też o wstrzyknieciu pianki montażowej pod wannę. Ale to też nie rozwiąże całkowicie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts