Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączać wymiennik basenowy

CEZARY_PL

Recommended Posts

Witam

Na wstępie prosze moderatora o przeniesienie tego tematu jeśli jest gdzieś bardziej właściwe miejsce. Szukałem jakiegoś działu o basenach (a przecież temat rzeka - wymienniki, pompy, solary, dobór itp), ale nie znalazłem. Przechodząc do tematu:

Jak podłączyć wymiennik basenowy tubę (poziomo, czy pionowo), czy to bez znaczenia? Wiadomo, że płytowy powinien być pionowo, a tuba?

Pozdrawiam

Cezary

Jaki wymiennik?producent nie ma na stronie ? dzwoniłeś? Ja mam tubowy (właściwie miałem)i jest poziomo w sumie to ma nogi i one sugerują ustawienie,chociaż brat z kolei też ma tubowy i jest ustawiony pionowo. jak są umiejscowione wejścia do węrzownicy? Edytowane przez Gusar

http://www.solartubs.com/storeimages/1334163383Splash%20SP-155K%20Pool%20Heat%20Exchanger%20same%20side%20version%20rendered%202.jpg

Ale taki typowy wymiennik basenowy nie ma wężownicy (to nie jest JAD, choć z budowy może wywoływać skojarzenia takie). On ma w środku proste rurki (choć ze stali karbowanej, by zwiększyć powierzchnię wymiany). Gdyby miał wężownicę przy przepływie następowałyby spore straty ciśnienia - tu odbywa się to przy maksymalnie niskich, jedna z głównych zalet.

Coś jak tu:

http://stores.nasolarsolutions.com/catalog/NASS-SS%20Series%20Stainles%20Steel%20Tube%20In%20Shell%20Heat%20Exchanger,%20North%20American%20Solar%20Solutions%20(26).JPG

Zapewne zadziała i tak i tak jak w przypadku wymiennika płytowego (który jednak jak jest w poziomie to w pełni się nie odpowietrzy i nie będzie w 100% wydajny). To jak to może być z taką tubą basenową?

Aż zadzwoniłem do brata bo wiem że ma identyczny jeśli chodzi o konstrukcje. W poziomie wyglada to tak ze od prawej wlatuje czynnik ogrzewający z drugiej strony wylot a od góry wejście i wyjście czynnika ogrzewanego.Odpowiedz od niego dostałem taka że to jak się go zamontuje to jeden"****" tak mu powiedzieli w firmie w której go zakupił.

Dla Pana najlepszą radą jest szukanie informacji we firmie która wyprodukowała dany wymiennik.