CEZARY_PL 24.07.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 WitamNa wstępie prosze moderatora o przeniesienie tego tematu jeśli jest gdzieś bardziej właściwe miejsce. Szukałem jakiegoś działu o basenach (a przecież temat rzeka - wymienniki, pompy, solary, dobór itp), ale nie znalazłem. Przechodząc do tematu: Jak podłączyć wymiennik basenowy tubę (poziomo, czy pionowo), czy to bez znaczenia? Wiadomo, że płytowy powinien być pionowo, a tuba?PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CEZARY_PL 26.07.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 ponawiam pytanie - jest ktoś kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusar 26.07.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Jaki wymiennik?producent nie ma na stronie ? dzwoniłeś? Ja mam tubowy (właściwie miałem)i jest poziomo w sumie to ma nogi i one sugerują ustawienie,chociaż brat z kolei też ma tubowy i jest ustawiony pionowo. jak są umiejscowione wejścia do węrzownicy? Edytowane 26 Lipca 2013 przez Gusar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CEZARY_PL 27.07.2013 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 http://www.solartubs.com/storeimages/1334163383Splash%20SP-155K%20Pool%20Heat%20Exchanger%20same%20side%20version%20rendered%202.jpgAle taki typowy wymiennik basenowy nie ma wężownicy (to nie jest JAD, choć z budowy może wywoływać skojarzenia takie). On ma w środku proste rurki (choć ze stali karbowanej, by zwiększyć powierzchnię wymiany). Gdyby miał wężownicę przy przepływie następowałyby spore straty ciśnienia - tu odbywa się to przy maksymalnie niskich, jedna z głównych zalet.Coś jak tu:http://stores.nasolarsolutions.com/catalog/NASS-SS%20Series%20Stainles%20Steel%20Tube%20In%20Shell%20Heat%20Exchanger,%20North%20American%20Solar%20Solutions%20(26).JPG Zapewne zadziała i tak i tak jak w przypadku wymiennika płytowego (który jednak jak jest w poziomie to w pełni się nie odpowietrzy i nie będzie w 100% wydajny). To jak to może być z taką tubą basenową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusar 27.07.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Aż zadzwoniłem do brata bo wiem że ma identyczny jeśli chodzi o konstrukcje. W poziomie wyglada to tak ze od prawej wlatuje czynnik ogrzewający z drugiej strony wylot a od góry wejście i wyjście czynnika ogrzewanego.Odpowiedz od niego dostałem taka że to jak się go zamontuje to jeden"****" tak mu powiedzieli w firmie w której go zakupił. Dla Pana najlepszą radą jest szukanie informacji we firmie która wyprodukowała dany wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 To są wymienniki o dużej sprawności i małym przegrzaniu.Montuje się je tak, aby się dały odpowietrzyć.Czyli w praktyce - dowolnie.Ruch wymuszany jest w nim pompką. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts