plusultra 24.07.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Jak Wam się udało? Znajomi na swoich poddaszach nie mogą wytrzymać. Czy ktoś nie ma tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 24.07.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Jest OK. Tak ma być. Proszę się nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.07.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 a to jest na zasadzie że się uda lub nie uda ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 24.07.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Dlaczego tak ma być? Tak nie może być... Architekt zakłada, że w lipcu temperatura w domu nie powinna przekroczyć 25 stopni - w naszym projekcie. Ale zaczynam się martwić jeszcze nie spotkałam nikogo kto by stwierdził, że 32 stopnie na zew a na poddaszu luz.... Mam zaufanie do architekta, brak okien dachowych, reku, dużo masy termicznej... izolacja 30 cm wełny drzewnej - ale jednak się dziwuję... ma ktoś podobne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.07.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Architekt zakłada, że w lipcu temperatura w domu nie powinna przekroczyć 25 stopni - w naszym projekcie. wszystko zależy od tego lipca ... " w domu" a " na poddaszu" robi różnicę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrisPL_ 25.07.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Na poddaszu zawsze będzie gorąco, niezależnie jaką izolację się zastosuje. Można to w jakiś sposób zniwelować np. zamykając rolety, nie stosując okien dachowych, generalnie jak najmniej szkła. Oprócz tego myki typu instalacja sypialni po stronie wschodniej czy zastosowanie klimatyzacji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 25.07.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Ja mam grafitowy dach, żadnego zacieniania wysokimi drzewami, 25 cm wełny z niezłą lamdą - 0,033, małe okna połaciowe z roletami wewn. i przy temp. na zewnątrz 30-33 stopnie mam na poddaszu 23-4 stopnie. Idzie wytrzymać. Okna staram się generalnie mieć otwarte cały czas tak aby wymieniać powietrze - zaznaczam, że w każdym pomieszczeniu mieszkalnym mam też okna w ścianach szczytowych i to te okna mam uchylone cały czas ( to tak na wypadek gdyby taliban parterówkowy uczynił uwage, że przez uchylone połaciówki zaleje mi dom : ) ). Podczas urlopu zamknęliśmy wszystkie okna i po tygodniu upałów jak wróciliśmy do domu temp. na poddaszu podskoczyła do 26, ale po wietrzeniu wróciła do tych 23-24. Przy temp. na zewnątrz w granicach +25 na poddaszu mam stale 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 25.07.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MyaPink 25.07.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Sama chętnie się dowiem, bo mam poddasze nieocieplone, bez żadnej izolacji. I bliżej mu do sauny niż obiektu mieszkalnego Edytowane 25 Lipca 2013 przez MyaPink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 26.07.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 U mnie 21 stopni w dzień, a mniej w nocy. Też mam strop betonowy i żadnego okna dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.07.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 .Ale zaczynam się martwić jeszcze nie spotkałam nikogo kto by stwierdził, że 32 stopnie na zew a na poddaszu luz............ Wyżej już kilku masz a to i ja skorzystam bo jestem mega zadowolony.Zawsze w upały okna dachowe (4szt.) są zamknięte. Zawsze.Otwierane są dopiero gdy słoneczko zachodzi,wentylacja okienna daje sobie radę.Strop z systemu porotherm .Dach mam czarny ale mam coś jeszcze .Kominki dachowe z pełną automatyczną wentylacją z wyrzutem gorącego powietrza na zewnątrz.Sprawdzone jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 27.07.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Wczoraj (31st na zew.) u mnie było 22 st na poddaszu w pomieszczeniu najbardziej nasłonecznionym (3 okna 60,150,60x120).Izolacja poddasza to- strop betonowy 10 cm- styro 15 cm + 10 cm wełny (skosy)- styro 25 cm (górna, pozioma część stropu) Z obserwacji stwierdzam, że najbardziej bucha żarem od okien dachowych (4 szt) a nie mam ich jeszcze obrobionych tylko utkane szpary wełną i otwarte mam wyjście na strych którym pewnie dziś popłynie więcej ciepła.Za to w piwnicy (pod całym domem) bajka... 16-17 st... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 27.07.2013 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Czyli tak jak zwykle - kto przemyślał, że po zimie przychodzi lato ten ma komfort cieplny cały rok ) można mieć chłód na poddaszu - dzięki za empiryczne wypowiedzi;) Bo już byłam gotowa uwierzyć, że poddasze po prostu tak ma ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.07.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Można mieć chłodno na poddaszu Tak jak napisałCarpenter78, wystarczy strop betonowy, a nie KG na suficie takie brednie to małym dzieciom... Carpenter 78 zamieszkaj w tym swoim domu to możemy porozmawiać o tym chłodku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 28.07.2013 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 No przy takiej masie termicznej jaką jest żelbet na skosach i wydajnej nocnej wentylacji jest to wysoce prawdopodobne. Tylko, że masa termiczna też może być problemem gdy nie jest wydajnie chłodzona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 No przy takiej masie termicznej jaką jest żelbet na skosach i wydajnej nocnej wentylacji jest to wysoce prawdopodobne. Tylko, że masa termiczna też może być problemem gdy nie jest wydajnie chłodzona... i tu się robi problem ... jak nie masz chłodzenia to i tak po kilku dniach masz jak w piecu pomimo akumulacji, i odwrotnie jak masz chłodzenie to masz spokój nawet w budzie z samego styropianu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 28.07.2013 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Ale wentylacja mechaniczna z bypassem omijającym reku na czas chłodniejszej nocy też pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.07.2013 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Można mieć chłodno na poddaszu Tak jak napisałCarpenter78, wystarczy strop betonowy, a nie KG na suficie Kto ci sprzedaje te głupoty???To według ciebie sprawę załatwia np strop betonowy plus sianka kolankowa z bloczków betonowych a od niej skosy wylane betonem, okna dachowe wielkości włazu do komina z szybami pomalowanymi na biało itp.Lodówa murowana. A co w zimie przy np. -20 stC.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 29.07.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Zyski słoneczne latem pod katem 45 stopni sa cholernie duze, szczególnieo d zachodu i na tym trzeba się skupić. Wysoko zaizolowane poddasze potęguje efekt bo te zyski są słabo wytrącane z pomieszczenia na zasadzie termosu. To trzeba się postarać o wentylację - nocną, bardzo wydajną. Okna w szczytach są pod kątem 90 stopni czy w lukarnach więc zyski są mniejsze na m2. Izolacji nie należy sobie odpuszczać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts