Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma chłód na poddaszu? albo temperaturę optymalną?

Recommended Posts

Dlaczego tak ma być? Tak nie może być... Architekt zakłada, że w lipcu temperatura w domu nie powinna przekroczyć 25 stopni - w naszym projekcie. Ale zaczynam się martwić jeszcze nie spotkałam nikogo kto by stwierdził, że 32 stopnie na zew a na poddaszu luz.... Mam zaufanie do architekta, brak okien dachowych, reku, dużo masy termicznej... izolacja 30 cm wełny drzewnej - ale jednak się dziwuję... ma ktoś podobne rozwiązania?

Na poddaszu zawsze będzie gorąco, niezależnie jaką izolację się zastosuje. Można to w jakiś sposób zniwelować np. zamykając rolety, nie stosując okien dachowych, generalnie jak najmniej szkła. Oprócz tego myki typu instalacja sypialni po stronie wschodniej czy zastosowanie klimatyzacji itp.

Ja mam grafitowy dach, żadnego zacieniania wysokimi drzewami, 25 cm wełny z niezłą lamdą - 0,033, małe okna połaciowe z roletami wewn. i przy temp. na zewnątrz 30-33 stopnie mam na poddaszu 23-4 stopnie. Idzie wytrzymać. Okna staram się generalnie mieć otwarte cały czas tak aby wymieniać powietrze - zaznaczam, że w każdym pomieszczeniu mieszkalnym mam też okna w ścianach szczytowych i to te okna mam uchylone cały czas ( to tak na wypadek gdyby taliban parterówkowy uczynił uwage, że przez uchylone połaciówki zaleje mi dom : ) ). Podczas urlopu zamknęliśmy wszystkie okna i po tygodniu upałów jak wróciliśmy do domu temp. na poddaszu podskoczyła do 26, ale po wietrzeniu wróciła do tych 23-24. Przy temp. na zewnątrz w granicach +25 na poddaszu mam stale 22.

.Ale zaczynam się martwić jeszcze nie spotkałam nikogo kto by stwierdził, że 32 stopnie na zew a na poddaszu luz............

Wyżej już kilku masz a to i ja skorzystam bo jestem mega zadowolony.Zawsze w upały okna dachowe (4szt.) są zamknięte. Zawsze.Otwierane są dopiero gdy słoneczko zachodzi,wentylacja okienna daje sobie radę.Strop z systemu porotherm .Dach mam czarny ale mam coś jeszcze .Kominki dachowe z pełną automatyczną wentylacją z wyrzutem gorącego powietrza na zewnątrz.Sprawdzone jestem zadowolony.

Wczoraj (31st na zew.) u mnie było 22 st na poddaszu w pomieszczeniu najbardziej nasłonecznionym (3 okna 60,150,60x120).

Izolacja poddasza to

- strop betonowy 10 cm

- styro 15 cm + 10 cm wełny (skosy)

- styro 25 cm (górna, pozioma część stropu)

Z obserwacji stwierdzam, że najbardziej bucha żarem od okien dachowych (4 szt) a nie mam ich jeszcze obrobionych tylko utkane szpary wełną i otwarte mam wyjście na strych którym pewnie dziś popłynie więcej ciepła.

Za to w piwnicy (pod całym domem) bajka... 16-17 st...

Pozdrawiam!

No przy takiej masie termicznej jaką jest żelbet na skosach i wydajnej nocnej wentylacji jest to wysoce prawdopodobne. Tylko, że masa termiczna też może być problemem gdy nie jest wydajnie chłodzona...

i tu się robi problem ...

jak nie masz chłodzenia to i tak po kilku dniach masz jak w piecu pomimo akumulacji, i odwrotnie jak masz chłodzenie to masz spokój nawet w budzie z samego styropianu ...

Można mieć chłodno na poddaszu :) Tak jak napisałCarpenter78, wystarczy strop betonowy, a nie KG na suficie :)

Kto ci sprzedaje te głupoty???To według ciebie sprawę załatwia np strop betonowy plus sianka kolankowa z bloczków betonowych a od niej skosy wylane betonem, okna dachowe wielkości włazu do komina z szybami pomalowanymi na biało itp.Lodówa murowana. A co w zimie przy np. -20 stC.???

Zyski słoneczne latem pod katem 45 stopni sa cholernie duze, szczególnieo d zachodu i na tym trzeba się skupić. Wysoko zaizolowane poddasze potęguje efekt bo te zyski są słabo wytrącane z pomieszczenia na zasadzie termosu. To trzeba się postarać o wentylację - nocną, bardzo wydajną. Okna w szczytach są pod kątem 90 stopni czy w lukarnach więc zyski są mniejsze na m2. Izolacji nie należy sobie odpuszczać...