Gusar 24.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Witam wszystkich. I proszę o pomoc w poszukiwaniu pieca. Co mam i czego szukam. Mam świeżo wybudowany domek o powierzchni 110m2 ściana porotherm 24+15 cm styropianu , Strop terriva poddasze jako graciarnia ocieplone wełna mineralna. Od 2 miesięcy czytam to forum.Zdecydowałem ze potrzebuje pieca 8-10kw . Trafiłem na wątek ogniwo eko plus 10kw i do pewnego czasu byłem przekonany , że właśnie tego pieca chcę.Aż w wątku o nim zaczęły się narzekania ....że kopci , że trudno się czyści , że w sumie to jest 12 kw a nie 10 kw, ze mało wełny pod obudową itp. Wkońcu zwątpiłem z zamiarem zakupu tego pieca .Przyznam że bardzo mi on pasował, między innymi dla tego że jest dosyć niski a wyjście czopucha na wysokości 855 (środek otworu kominowego u mnie 107 cm licząc od posadzki tak jest zaplanowane , w kotłowni nie wylany jeszcze chudziak ze względu na instalacje ,więc odległość do wejścia kominowego mogłem jeszcze zmniejszyć. Naturalnym następstwem było przeniesienie się do wątku ekouniwersal ,Wiem że" eko plus 10 kw" to w sumie 11-12, ekouniwersal 11 kw , wiec praktycznie ta sama moc. Interesuje mnie czy są jeszcze jakieś inne piece na sterowniku ecoal ? o mocy w granicach 8-10 kw? warte polecenia. Czy jako najrozsądniejsze wyjście zostaje zakup rbr ekouniwersal 11 ale tu znowu wyjście czopucha od góry? jaka minimalna wysokośc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.07.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Witam wszystkich. I proszę o pomoc w poszukiwaniu pieca. Co mam i czego szukam. Mam świeżo wybudowany domek o powierzchni 110m2 ściana porotherm 24+15 cm styropianu , Strop terriva poddasze jako graciarnia ocieplone wełna mineralna. Od 2 miesięcy czytam to forum.Zdecydowałem ze potrzebuje pieca 8-10kw . Trafiłem na wątek ogniwo eko plus 10kw i do pewnego czasu byłem przekonany , że właśnie tego pieca chcę .Aż w wątku o nim zaczęły się narzekania ....że kopci , że trudno się czyści , że w sumie to jest 12 kw a nie 10 kw, ze mało wełny pod obudową itp. Wkońcu zwątpiłem z zamiarem zakupu tego pieca .Przyznam że bardzo mi on pasował, między innymi dla tego że jest dosyć niski a wyjście czopucha na wysokości 855 (środek otworu kominowego u mnie 107 cm licząc od posadzki tak jest zaplanowane , w kotłowni nie wylany jeszcze chudziak ze względu na instalacje ,więc odległość do wejścia kominowego mogłem jeszcze zmniejszyć. Naturalnym następstwem było przeniesienie się do wątku ekouniwersal ,Wiem że" eko plus 10 kw" to w sumie 11-12, ekouniwersal 11 kw , wiec praktycznie ta sama moc. Interesuje mnie czy są jeszcze jakieś inne piece na sterowniku ecoal ? o mocy w granicach 8-10 kw? warte polecenia. Czy jako najrozsądniejsze wyjście zostaje zakup rbr ekouniwersal 11 ale tu znowu wyjście czopucha od góry? jaka minimalna wysokośc? Szczerze mówiąc nie do końca wierz we wszystkie opinie ... Prawda jest taka że piece Ogniwo są dostępne w wielu sklepach i ich sprzedaż jest duuuuuuużo większa niż niektórych "garażowych" marek ... Więc opinii jest więcej , często są to opinie konkurencji ... Szczerze mówiąc tak naprawdę nie ma dużego znaczenia czy kupisz 8KW czy 10KW czy nawet 12KW. Najmniejszy palnik i tak jest chyba 15KW ... Więc z tych 8KW co pisze producent pieca i tak osiągniesz więcej niż te 8KW Osobiście wybrałbym taki piec który bardziej CI pasuje , który ma lepsze wsparcie techniczne , lepszą elektronikę , lepsze wykonanie , lepszy serwis , dłuższa gwarancję i itd ... A czy to będzie 8KW czy 10KW czy tez 11KW to sprawa drugorzędna .. Osobiście uważam że ecoal i bruli to najbardziej zaawansowane sterowniki z możliwością podłącznia do internetu i sterowania zdalnym pieca , podglądu i itd. Dodatkowo świetny suport techniczny ... Choć dla mnie lepszy jest ecoal bo jest to jednak dedykowany sterownik napisany dla Ogniwa i ma więcej trybów pracy. PS. Aby nie było , sam osobiście mam piec Skam-P 12KW ze sterownikiem Skorpion Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 24.07.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 pamiętaj dużo kupujących więcej narzekających. Ja mam ogniwo i jestem zadowolony,pale miałem. Bierz co ci pasuje ..nie słuchaj za bardzo nikogo gdyż sam z autopsji wiem ze naprawdę ludzie przedstawiają rożnie rzeczy .[sterownik dobry wybrałeś ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Czy widziałeś na żywo RBRa ? W piątek wysyłam do Kościana, jeden już tam jest, o tych wiem Tak jak chłopaki piszą sterownik pełny wypas. Jedenastka ma 120cm w osi, można lekko obniżyć ale bez szaleństw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Z tych mniejszych o jakich możesz coś doczytać na forum to masz jeszcze Tilgnera 12kW ( może być z eCoalem ), Skam-p 7 i 12kW ( tylko z Bruli )Ostatnio ktoś pisał na budowlanym że kupił jakieś Defro 10kW ale coś nie za bardzo mógł sobie poradzić z jakimś sterownikiem, raczej ciężko by było żeby ci go chcieli sprzedać z Bruli, nie będą się bawić pewnie z jednym sterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusar 25.07.2013 03:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jutro muszę podjechać na budowe i zobaczyć/pomyśleć o podłodze czy da sie to obniżyć, a da sie napewno chodzi tu bardziej o przerabianie wysokości wejścia wody, itp.A jak nic nie wykombinuje to może jednak te ogniwo, może faktycznie jest tak jak pisze "wuwok".Choc nie ukrywam, bardziej mi odpowiada sposób czyszczenia występujący w rbr. Chyba nierealnym jest uzyskać dane klienta? żeby można obejrzeć piec.chociaż to nie jest konieczne. Co do defro to w okolicach kościana co 5 km jest reklama kotłów defro.. I tak też wyglądają w kotłowni , jakby wyciągnęli je z reklamy nic poza tym. znajomy ma i narzeka już nie pamietam na co, ale narzękał swego czasu i to sporo na ten piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.07.2013 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Sposób czyszczenia pieca jest bardzo ważny. Ja sam wybrałem Skam-P także z powodu że ma poziome kanały spalinowe i czyszczenie pieca jest proste , szybkie i co najważniejsze czyste. Mi zależało na takim piecu w którym obsługa jego będzie jak najbardziej czysta , bo chciałem mieć czysto w kotłowni , oczywiście na tyle ile można , oraz nie chciałem wyglądać jak górnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.07.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 z czyszczeniem nie ma rewelacji ale i tragedii nie ma [kotłownia to kotłownia..wystarczy jak się pali miałem ] ogniwo ma ten problem ze na małe domki ludzie pokupowali 25kw..Mi instalator tez mówił bym kupił 25kw a 10 by wystarczyła ,mam 16 i nie jest źle.Kup coś z ecoalem to na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.07.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Zdecydowałem ze potrzebuje pieca 8-10kw . Trafiłem na wątek ogniwo eko plus 10kw i do pewnego czasu byłem przekonany , że właśnie tego pieca chcę .Aż w wątku o nim zaczęły się narzekania ....że kopci , że trudno się czyści , że w sumie to jest 12 kw a nie 10 kw, ze mało wełny pod obudową itp. Przeglądnij jeszcze raz te "krytyczne wpisy". Pisze je jeden człowiek występujący pod różnymi nickami - markowsski, Novy!, Mirek153. Znajdziesz go na wielu forach. Dobrze będzie, jak się dowiesz, że miał on kocioł OEP 25kW, który teraz zmienił na RBR 11kW. Porównaj te moce i będziesz wiedział, skąd kłopoty tego gostka. Druga moja rada. Przed kupnem kotła zażądaj wyników badań atestacyjnych. Każda porządna firma je ma. Tylko żądaj nie samego świadectwa, bo na nim są tylko wybrane dane, te które decydują o przypisaniu kotła do danej klasy. Zażądaj kompletnych wyników badań, gdzie będą także dane o temperaturze spalin wylotowych przy pracy kotła na mocy nominalnej. Niedawno mieliśmy w badaniach kocioł o deklarowanej mocy nominalnej 13kW, który na tej mocy pracował z temperaturą spalin poniżej 100*C. Jak myślisz, z jaką temperaturą spalin będzie on pracował przy zapotrzebowaniu ciepła 8kW? A poniżej tej mocy (jak to będzie u Ciebie przez większą część sezonu grzewczego)? Dobra rada - sprawdź temperaturę spalin!!! W tej chwili kończymy prace nad nowym kotłem 7kW, z nowym wymiennikiem ciepła (lepiej rozwiązany problem czyszczenia) i z mniejszym palnikiem niż OEP 10kW. Jak Ci się nie śpieszy - poczekaj. Zapraszam na mój blog zawijan.wordpress.com. Tam możemy pogadać o szczegółach. Edytowane 25 Lipca 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.07.2013 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 ojjjj zawijan wrócił..będzie się działo ..fakt zła renomę robiła jedna osoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.07.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Chyba nierealnym jest uzyskać dane klienta? żeby można obejrzeć piec.chociaż to nie jest konieczne. . Każdemu proponuję takie oględziny jeśli mam w jego okolicy sprzedany taki kociołek, co do użytkowników jeszcze mi nikt nie odmówił żeby nie pokazać i chwilę porozmawiać. Jak się dba tak się ma Oczywiście zawsze dzwonię zapytać czy jest taka możliwość i zgoda, ale jak wyżej. Zaś co do nowości to nie chciałbym być beta-testerem bo jak i sam niekiedy miałem okazję się przekonać to co miało okazać się takim cudem nim nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.07.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Zaś co do nowości to nie chciałbym być beta-testerem bo jak i sam niekiedy miałem okazję się przekonać to co miało okazać się takim cudem nim nie było. Przecież nie musisz go kupować. Mam takie pytanie. Napisałeś kilka postów wcześniej: Z tych mniejszych o jakich możesz coś doczytać na forum to masz jeszcze Tilgnera 12kW ( może być z eCoalem ), Skam-p 7 i 12kW ( tylko z Bruli ) Interesuje mnie ten Skam-p 7kW. Nie ma go w ofercie na stronie producenta http://www.sekom-pleszew.com.pl/index1.html Skąd go masz? I jeszcze drugie pytanie: Mógłbyś podać jakieś charakterystyczne parametry (wyniki badań) tych kotłów, które oferujesz Koledze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusar 25.07.2013 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Dziekuje za rady. Czytam wątek bardzo uważnie. Do zakupu pieca zostało jeszce z 2 miesiące myśle ze do tego czasu wszystko sie wyjaśni w kwesti pieca. I oczekuje dalszej dyskusji.Bo własnie z niej można sie duzo dowiedzieć.Co bedzie mi jak i innym którzy poszukuja piecy o mniejszej mocy bardzo pomocne. A jest ich troche , wkońcu producenci tez o tym wiedza skoro pracują nad takimi piecami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.07.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Producenci piecy mogą złożyć to co dostaną od pozostałych producentów Najważniejsze aby producenci palników zrobili mniejszy palnik , bo na razie chyba najmniejszy jest 15KW ... Jak nie będzie mniejszych mocowo palników to co z tego że masz "piec 8KW" jak wewnątrz i tak jest palnik 15KW. Można oczywiście go lekko modyfikować (zakleić trochę dziur aby zmniejszyć ilośc powietrza) , można w samym piecu zmniejszyć wielkość wymiennika i itd , ale ciągle palnik jest tak naprawdę 15KW i przewidziany do pieca o mocy 15KW ... Niestety producenci palników chyba są ciągle w latach 80 i myślą że ludzie którzy kupują piece na ekogroszek mają stare nieocieplone chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.07.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Niestety producenci palników chyba są ciągle w latach 80 i myślą że ludzie którzy kupują piece na ekogroszek mają stare nieocieplone chałupy Takie stwierdzenie byłoby niesprawiedliwe dla producentów. Po prostu - skonstruowanie takich małych palników jest niezmiernie trudne. Nie wolno zapominać o tym, że te palniki muszą przepuszczać także kawałki węgla o granulacji do 31,5mm, bo takie są w groszkach (w dużym udziale) i w miałach (w mniejszym udziale). Prześwit "transportowy" musi więc mieć średnicę ok. 100mm, a to rzutuje na inne wymiary palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.07.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Zawijan, pewna może trochę życzliwa mi osoba napisała mi tak :" Siedź na dupsku "co też czynię i dalszego ciągu nie będzie.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.07.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Takie stwierdzenie byłoby niesprawiedliwe dla producentów. Po prostu - skonstruowanie takich małych palników jest niezmiernie trudne. Nie wolno zapominać o tym, że te palniki muszą przepuszczać także kawałki węgla o granulacji do 31,5mm, bo takie są w groszkach (w dużym udziale) i w miałach (w mniejszym udziale). Prześwit "transportowy" musi więc mieć średnicę ok. 100mm, a to rzutuje na inne wymiary palnika. Z tym się zgodzę ... Miniaturyzacja nigdy nie była łatwa. Zawsze jest kosztowana i skomplikowana ... Tyle co to interesuje klienta ? Kiedyś też pamiętam pierwsze telefony komórkowe były wielkie a teraz jakie są ? Pamiętam że palniki nie "brucero-podobne" była na paliwo 5-25mm. Dopiero palniki "brucero-podobne" pozwoliły na spalanie opału od 0 do 31,5mm. Typowy ekogroszek powinien mieścić się więc pomiędzy 5 a 25mm ... Jest też "odpad" po produkcji ekogroszku , czyli miał odsiewany. Tutaj mamy prawie pył 0-8mm ... Ja sądzę że mamy do czynienia ze "zmową". Sprzedawcy wciskają klientom pieca o dużej mocy , często nawet kilka razy za duże do potrzeb , ale za to droższe i sprzedawca ma większy zysk. Jeśli więc sprzedają się tak dużej mocy piece producenci palników nie garną się do projektowania nowych palników o małej mocy , bo koszty wymyślenia i stworzenia nowego palnika są zapewne bardzo wysokie ... Jak dla mnie producenci palników zaspali , bo nie ma ciągle żadnego palnika o mocy niższej niż 15KW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.07.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Pamiętam że palniki nie "brucero-podobne" była na paliwo 5-25mm. Dopiero palniki "brucero-podobne" pozwoliły na spalanie opału od 0 do 31,5mm. Typowy ekogroszek powinien mieścić się więc pomiędzy 5 a 25mm ... Udział sortymentu 5-25mm w całości urobku kopalni jest tak ok. 3%, może ciut więcej... Skąd więc go brać? Kruszyć grubsze? Ich jest w urobku też zaledwie kilka procent i są ciągle bardzo poszukiwane na rynku. Chciałbyś mieć np. kocioł na miał do 10mm, z małym palnikiem o mocy 8kW? Jaką miałbyś pewność, że zapewnisz mu odpowiedni węgiel? Na naszym rynku węgla? Ile osób kupiłoby taki kocioł? To z pewnością nie takie proste. A producent musi sprzedać swoje wyroby, bo inaczej zginie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.07.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Zawijan, pewna może trochę życzliwa mi osoba napisała mi tak : " Siedź na dupsku " co też czynię i dalszego ciągu nie będzie. Myślę, że to była dobra rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.07.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Myślę, że to była dobra rada. Widzisz znowu zaczynamy się zgadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts