kaszpir007 25.07.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Udział sortymentu 5-25mm w całości urobku kopalni jest tak ok. 3%, może ciut więcej... Skąd więc go brać? Kruszyć grubsze? Ich jest w urobku też zaledwie kilka procent i są ciągle bardzo poszukiwane na rynku. Chciałbyś mieć np. kocioł na miał do 10mm, z małym palnikiem o mocy 8kW? Jaką miałbyś pewność, że zapewnisz mu odpowiedni węgiel? Na naszym rynku węgla? Ile osób kupiłoby taki kocioł? To z pewnością nie takie proste. A producent musi sprzedać swoje wyroby, bo inaczej zginie. A czy tylko w Polsce jest węgiel ? Węgla jest pod dostatkiem w wielu innych krajach. Są kruszarki i można skruszyć opał do żądanych parametrów. Z tego co mi się wydaje pod pojęciem ekogroszek i w normach jest że to węgiel 5-25mm i taki powinien być sypany do piecy na ekogroszek. Czyli wszystkie węgle które nie spełniają tych norm nie powinny być sprzedawane jako "ekogroszek". Dopiero palniki brucero-podobne dały możliwości stosowania węgla o mniejszym i większym rozmiarze (0-31,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.07.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 do 32,5, praktycznie połykają 35, 40 nawet 45 trochę z większym trzaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.07.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 A czy... Masz absolutną rację. Jednak rynek reaguje "po rynkowemu". Na rynku liczy się bardzo mocno "masa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusar 25.07.2013 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 A teraz wracamy do tematu:D Chwała temu i teściową oddam w gratisie ,kto poda piec pasujący pod kryteria. -moc nie więcej jak 12 kw - sterownik ecoal , brulli -czopuch umiejscowiony z tyłu pieca (tak aby można było "wsunąc "czopuch pieca do otworu kominowego" -małe gabaryty srodek czopucha max 107 cm od posadzki -poziome kanały dymowe - obiegowe "dobre opinie" produkcie Wiem wygląda to tak jakby ktoś budował kotłownie pod ogniowo 10 kw, a potem się rozmyślił ze wzgledu na łatwiejsze czyszczenie piecy z poziomymi kanałami dymowymi. No i w sumie tak jest, i dlatego szukam zamiennika .Skoro coś moze być tak dobre jak ogniwo, bazując na opiniach a w dodatku łatwiejsze w utrzymaniu.to dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 25.07.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Na taki ocieplony domek wszystkie wymienione kotły będą za duże. Fakt jest taki że teraz już takich zim co miały mrozy po -32 czy -35*C to można powiedzieć nie ma, teraz w większości są po -25 do -27*C. Ale to przez dwa do trzech tygodni, reszta to jest w granicach -5 do -10*C i to nierzadko od 0 do -5*C. Czyli te kotły w większości będą pracowały w najniższych mocach, będą się męczyły, będą przewymiarowane. Jedyną radą jest (moje zdanie) zastosować duży zbiornik (bufor) który to złagodzi. I to nie ważne w tym wypadku jaki będzie kolor kotła. Kotły ładnie wyglądają zawsze na początku jak są nowe i na to kierujemy swój wybór, ma być ładne. Tu ważny jest palnik, czy on podoła na tych najniższych mocach i jak mu w tym pomóc aby się na nim dobrze spalało. Mały domek, ciepły domek a wybór ciężki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusar 25.07.2013 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nom mały domek ,bo znudziło mi się bieganie po schodach mam drugi domek ale tam Gaz innej opcji przy wynajmie 4 apartamentów w nim nie widzę. (Tzn stara po PRL-owska "landara" ) przerobiona na dom wielorodzinny. Wybudowałem coś małego dla siebie i faktycznie z piecem.....nie mogę sie zdecydować bo im więcej czytam tym więcej wątpliwości. Najlepsze wyjście dla mnie to mały piecyk który chodzi cały rok i nawet latem podgrzewa wodę. Znaleźć taki nie jest wcale łatwo co widać. Nie chce też montować żadnych oszczędnych solarów ,specjalnie na lato szpecic dachu itp. Montować 30 róznych instalacji bo jak zimno to piec jak ciepło to solar do wody tylko, wiosną znowu będę sobie przepalał wieczorami w kominku:d to nie "po mojemu" mogę dopłacić parę złotych miesięcznie ale chce mieć jedną"uniwersalną" rzecz jaką w moim przekonaniu jest piec na ekogroszek.Bo ciepła dupa jestem a gaz zimą kosztuje, prąd tym bardziej. Więc zostajemy przy piecu.Tylko jak to czasami bywa dla niektórych piecy jeszcze nie zrobiono, lub po prostu im się w dupach poprzewracało(patrz Ja) i chcieli by tanio i to wszystko w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 25.07.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nom mały domek ,bo znudziło mi się bieganie po schodach mam drugi domek ale tam Gaz innej opcji przy wynajmie 4 apartamentów w nim nie widzę. (Tzn stara po PRL-owska "landara" ) przerobiona na dom wielorodzinny. Wybudowałem coś małego dla siebie i faktycznie z piecem.....nie mogę sie zdecydować bo im więcej czytam tym więcej wątpliwości. Najlepsze wyjście dla mnie to mały piecyk który chodzi cały rok i nawet latem podgrzewa wodę. Znaleźć taki nie jest wcale łatwo co widać. Nie chce też montować żadnych oszczędnych solarów ,specjalnie na lato szpecic dachu itp. Montować 30 róznych instalacji bo jak zimno to piec jak ciepło to solar do wody tylko, wiosną znowu będę sobie przepalał wieczorami w kominku:d to nie "po mojemu" mogę dopłacić parę złotych miesięcznie ale chce mieć jedną"uniwersalną" rzecz jaką w moim przekonaniu jest piec na ekogroszek.Bo ciepła dupa jestem a gaz zimą kosztuje, prąd tym bardziej. Więc zostajemy przy piecu.Tylko jak to czasami bywa dla niektórych piecy jeszcze nie zrobiono, lub po prostu im się w dupach poprzewracało(patrz Ja) i chcieli by tanio i to wszystko w jednym.Czyli coś podobnego chcesz zrobić jak ja mam tylko w mniejszej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 25.07.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Widzę, że powstają kotły na 7kW mocy... Kto da mniej? Kto zrobi kocioł na 1 kW?? Gusar, to nie ma sensu - jeśli Twój dom ma tak małe zapotrzebowaniena ciepło, może warto rozważyć inne opcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.07.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Widzę, że powstają kotły na 7kW mocy... Gusar, to nie ma sensu... Można dowiedzieć się, dlaczego to nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusar 26.07.2013 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ja napisze dlaczego to wg mnie ma sens. Jak wcześniej pisałem Mam dom..odziedziczyłem po dziadkach stary olbrzymi prostokąt budowany w PRL. Mieszkałem w nim i ogrzewałem piecem zasypowym, w końcu się wyprowadziłem przerobiłem na mieszkania pod wynajem i założyłem gaz , no bo jak to ogrzewać żeby wszystkim dogodzić. Co prawda rachunki nie ja płace ale sam ich widok mi starczy. Okej ktoś powie że w małym domu jest inaczej, no to już mówię Mam brata , ma dom 120m2 i ogrzewanie gazowe . Jak sztuka nakazuje ocieplony dobrze , okna 3 szyby z oknoplastu, nawet fundamenty ma ocieplone . i co i rachunki płaci..... a najbardziej denerwującą rzeczą jest swiadomość że prąd czy też gaz sa droższe materiałowo od węgla i powiedzmy że ogrzanie kosztuje drożej i dlatego ludzie robią z domu termos. A ja nie chce mieć termosa i mówic jak brat, zamykaj drzwi bo ciepło ucieka. Lubie sobie pierdnąć i otworzyć okno. Często wchodzę i wychodzę z domu nawet przez komin:]i nie lubię sie zamartwiać jaki będę miał rachunek.Gdyby gaz był tańszy to ja niemam nić przeciwko , bo jest baaardzo wygodny, no ale nie jest tani. I nikt mnie nie przekona że jest inaczej bo kogo znam z prądem, gazem czy lejem na pokładzie ma ta dziwna tendencje do chronienia ciepła które jest juz w domu.I dlaczego jak już maja kotłownie na olej często przechodzą na groszek?Z drugiej strony można pomyslec żem uparty jak ośioł i przy swoim obstaje. Tak już mam przemyslałem temat i właściwie to na początku miałem mieć gaz w domu ,ale jak zobaczyłem rachunki ktore ludzie płaca i brat i jak się zachowuja gdy ogrzewają chate gazem to zdecydowałem sie na ekogroszek. A teraz do tematu , bo my tu mamy tendencje oddalania sie od zadanego pytania. Trudno znaleź chyba piece spełniające powyższe wymagania?albo chociaż 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.07.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 ... Trudno znaleź chyba piece spełniające powyższe wymagania?albo chociaż 1? Poczytaj o buforach, to jest sposób na twój dom i dobór kotła. Jeżeli masz miejsce aby go gdzieś wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.07.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) A teraz wracamy do tematu:D -moc nie więcej jak 12 kw - sterownik ecoal , brulli -czopuch umiejscowiony z tyłu pieca (tak aby można było "wsunąc "czopuch pieca do otworu kominowego" -małe gabaryty srodek czopucha max 107 cm od posadzki -poziome kanały dymowe - obiegowe "dobre opinie" produkcie Skam-P Premium 12kW - sterownik Bruli - przy tylnym czopuchu dokładnie 107cm do dolnej krawędzi typowego czopucha - najmniejszy moca na rynku palnik żeliwny (znamionowa moc palnika 20kW) bardziej optymalny byłby mniejszy o mocy 15kW, ale jego szczegóły to już stikte na priva - poziome kanały dymne - dwupoziomowy awaryjny ruszt żeliwny - posiada atest Możesz pytać u Karoki czy Minertu o ofertę. Jak masz więcej pytań- pisz na priva, odpowiem. Edytowane 26 Lipca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.07.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ja napisze dlaczego to wg mnie ma sens... Jeśli są domy/mieszkania o zapotrzebowaniu mocy poniżej 10kW... Jeśli są ludzie, chcący ogrzewać takie domy/mieszkania węglem... to konstruowanie i produkowanie takich małych kotłów ma sens jak najbardziej. Jeśli nie chcesz być "beta-testerem" - to nie mamy o czym gadać. Jeśli się tego nie boisz - to możemy pogadać (moje zaproszenie masz). Nie dam Ci poziomych kanałów, ale pionowe, które nie będą trudniej "czyszczalne" od poziomych. Nie dam Ci "obiegowych dobrych opinii", ale za to nie wezmę Ci teściowej. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.07.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Takie stwierdzenie byłoby niesprawiedliwe dla producentów. Po prostu - skonstruowanie takich małych palników jest niezmiernie trudne. Nie wolno zapominać o tym, że te palniki muszą przepuszczać także kawałki węgla o granulacji do 31,5mm, bo takie są w groszkach (w dużym udziale) i w miałach (w mniejszym udziale). Prześwit "transportowy" musi więc mieć średnicę ok. 100mm, a to rzutuje na inne wymiary palnika. To prawda, jest na rynku palnik 10kW, ma mniejsza średnicę ślimaka, ale strikte na dobry jakościowo ekogroszek, bardzo wysoce problematyczny w eksploatacji, liczne przypadki wygaszania. Wrażliwy na każde podane ziarno o innej granulacji..... Z dotychczasowego doświadczenia mogę tylko powiedzieć,że podawanie i spalanie miału widzę przy otworze wylotowym do strefy spalania 10x11cm, przy mniejszym to już jest kłopot ze spalaniem samego dobrego ekogroszku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts