Horher 25.07.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Witam! Zamierzam wybudować domek w miarę tani w eksploatacji. Jest to parterówka 150 m2, ściany z silikatów ocieplone szarym styropianem 20 cm, na podłodze 20 cm białego styropianu, na stropie gęstożebrowym 30cm wełny, do tego wentylacja z reku bez GWC. Wprowadziłem dane do Audytora OZC i oto co wyszło: Nie wydaje się Wam, że coś za dużo pali ten domek? Czy to możliwe z takim ociepleniem? Pytam, bo jak tak to musiałem coś skopać w programie. Edytowane 25 Lipca 2013 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam! Zamierzam wybudować domek w miarę tani w eksploatacji. Jest to parterówka 150 m2, ściany z silikatów ocieplone szarym styropianem 20 cm, na podłodze 20 cm białego styropianu, na stropie gęstożebrowym 30cm wełny, do tego wentylacja z reku bez GWC. Wprowadziłem dane do Audytora OZC i oto co wyszło: [ATTACH=CONFIG]202520[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202521[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202522[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202523[/ATTACH] Nie wydaje się Wam, że coś za dużo pali ten domek? Czy to możliwe z takim ociepleniem? Pytam, bo jak tak to musiałem coś skopać w programie. Nie jest to mozliwe, sprawdz strukture procentową strat, mozna na jej podstawie zlokalizować przypuszczalne zródło błedu. Szaconkowo zapotrzebowanie powinno byc w granicach ok 8000 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 25.07.2013 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Hmmm, procentowa struktura strat jest pokazana na obrazku nr 4. Straty przez ściany, strop, podłogę i okna są mniej więcej równo rozłożone. Natomiast wentylacja bardzo odstaje. Wstawiam plik z programu, może ktoś mi pomoże bo ja już nad tym siedzę długo i chyba nic nie wymyślę. Robiłem to w Purmo OZC basic ver. 5.0. Z10 OZC.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Tak faktycznie jest struktura strat, ale wielkosci tych strat zastanawiają, straty na wentylację stanowczo za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.07.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam! Zamierzam wybudować domek w miarę tani w eksploatacji. Jest to parterówka 150 m2, ściany z silikatów ocieplone szarym styropianem 20 cm, na podłodze 20 cm białego styropianu, na stropie gęstożebrowym 30cm wełny, do tego wentylacja z reku bez GWC. Wprowadziłem dane do Audytora OZC i oto co wyszło: [ATTACH=CONFIG]202520[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202521[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202522[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202523[/ATTACH] Nie wydaje się Wam, że coś za dużo pali ten domek? Czy to możliwe z takim ociepleniem? Pytam, bo jak tak to musiałem coś skopać w programie. Przy identycznych izolacjach straty do gruntu są większe niż ścianami i dachem, W latach 90-tych dawało się 30 cm styropianu dziś więcej. z 20 cm styropianu od gruntu nie da się postawić domu izolowanego i to niezależnie od pozostałych elementów . No trzeba wykluczyć mostek termiczny do gruntu. to nie jest izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Przy identycznych izolacjach straty do gruntu są większe niż ścianami i dachem, W latach 90-tych dawało się 30 cm styropianu dziś więcej. z 20 cm styropianu od gruntu nie da się postawić domu izolowanego i to niezależnie od pozostałych elementów . No trzeba wykluczyć mostek termiczny do gruntu. [ATTACH=CONFIG]202537[/ATTACH] to nie jest izolacja Kol. Horher nie pyta co musi byc spełnione aby dom był izolowany i ile w latach 90 dawało sie styro pod posadzkę, tylko gdzie popełnił błedy we wprowadzaniu danych danych do audytora. Cytat z innego forum – wypowiedz dr Dudy o TB „Z tego co wiem to Pan Tomasz nie ma wykształcenia inżynierskiego, aczkolwiek posiadł rzadką umiejętność czytania ze zrozumieniem. To plus ikonka Google tłumacz daje niewiarygodną przewagę nad posiadaczami tytułu bez tej umiejętności. …..” Odpowiedz TB na pewno swiadczy ze wypowiedzi kol Horhera nie przeczytał ze zrozumieniem, ale cóz sie dziwić jezeli sie jest w towarzystwie wzajemnej adoracji to sie takie opinie wystawia. Czy zawsze TB musi zabierac głos (wpie....ć się) w watkach w których nie ma nic do powiedzenia ? Edytowane 25 Lipca 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.07.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Eeee .. . Dobre . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 25.07.2013 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Hehe, już czytałem wiele tekstów Pana Tomasza Brzęczkowskiego i na pewno nie można Mu odmówić determinacji z jaką stara się przekonać rozmówców do swoich teorii. I wcale też nie twierdzę, że mówi totalnie bez sensu ale niestety mówi dużo, a mało słucha. W tym przypadku faktycznie Panie Tomaszu, zupełnie nie odniósł się Pan do problemu. Ale żeby nie zbaczać z tematu - przed chwilą zrobiłem domek - pudełko - z jednym tylko pomieszczeniem 11,56 x 14,74, bez okien i drzwi. W podłodze 20 cm styropianu, w ścianach 20 grafitowego, w stropie 30 wełny. Wentylacja z reku. Oto co wyszło : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Hehe, już czytałem wiele tekstów Pana Tomasza Brzęczkowskiego i na pewno nie można Mu odmówić determinacji z jaką stara się przekonać rozmówców do swoich teorii. I wcale też nie twierdzę, że mówi totalnie bez sensu ale niestety mówi dużo, a mało słucha. W tym przypadku faktycznie Panie Tomaszu, zupełnie nie odniósł się Pan do problemu. Ale żeby nie zbaczać z tematu - przed chwilą zrobiłem domek - pudełko - z jednym tylko pomieszczeniem 11,56 x 14,74, bez okien i drzwi. W podłodze 20 cm styropianu, w ścianach 20 grafitowego, w stropie 30 wełny. Wentylacja z reku. Oto co wyszło : [ATTACH=CONFIG]202589[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202590[/ATTACH] Dalej duzo za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 25.07.2013 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 No to nie wiem już gdzie błąd . Powyższe wyniki dotyczą 30cm styropianu, a nie jak pisałem 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 25.07.2013 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Już wiem gdzie był błąd . Jako stację meteorologiczną dałem Śnieżkę . Jak zmieniłem na Kłodzko to zapotrzebowanie na ciepło spadło do 8300 kWh, czyli w niecałe 59 kWh/m2. Powiedzcie, to już przyzwoity wynik? Walczyć o mniejsze zużycie czy nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.07.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Dałeś krotność wymiany przy n50 ... 4 razy kubatura ... raz. dwa strumień powietrza 330 m^3 .. chyba nie przez wentylację mechaniczną . Te strumienie muszą się równoważyć. Ta izolacja i parametry powinny oscylować koło około 25-35 kWh A najlepiej jak się robi taki audyt samemu w arkuszu kalkulacyjnym wtedy wie się skąd co . Polecam gorąco przypatrzenie się temu tematowi, ponieważ to są nasze pieniądze ... a bardzo wiele można zaoszczędzić właśnie myśląc na przyszłość. Pierwsze zestawić kuchnię łazienkę + osobny prysznic w zespół . na jeden pion wodny. Orientacja względem świata itp . a 30 cm izolacji pod 15 kWh spokojnie . Edytowane 25 Lipca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Już wiem gdzie był błąd . Jako stację meteorologiczną dałem Śnieżkę . Jak zmieniłem na Kłodzko to zapotrzebowanie na ciepło spadło do 8300 kWh, czyli w niecałe 59 kWh/m2. Powiedzcie, to już przyzwoity wynik? Walczyć o mniejsze zużycie czy nie warto? Pomyliłem sie tylko o 300 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 02.08.2013 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Dałeś krotność wymiany przy n50 ... 4 razy kubatura ... raz. dwa strumień powietrza 330 m^3 .. chyba nie przez wentylację mechaniczną . Te strumienie muszą się równoważyć. Nie rozumiem? Krotność przy n50 to dla wybranego wysokiego poziomu szczelności, to 4 x kubatura. OZC sam to dobiera. Rozumiem, że jest to infiltracja powietrza z zewnątrz przez nieszczelności okienne, otwieranie drzwi itp. Z kolei 330m3/h przez WM to 0,5 kubatury na godzinę. Wiem, że to trochę za dużo w zimie, bo będzie za sucho, ale nie zmieniałem tego, a program też sam ustalił taką wartość. Nie rozumiem tylko, dlaczego te dwa strumienie muszą się równoważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.08.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Nie rozumiem? Krotność przy n50 to dla wybranego wysokiego poziomu szczelności, to 4 x kubatura. OZC sam to dobiera. ok ja wiem że program dobiera bo tak ma domyślnie. Najszczelniejszy budynek → pierwszy budynek pasywny Polsce ( użyteczności publicznej) tj hala sportowa w Słomnikach http://www.architekturapasywna.pl/page3.php?view=thumbnailList&category=2 zakładali mniej jak 0,6 wymiany powietrza na godzinę udało im się 0,12 co jest za je wynikiem !!! stąd musisz sobie założyć że albo 0,6 i mniej jak dla pasywnego, albo 1,3 i mniej jak dla energooszczędnego. Popieram samodzielne robienie takich rzeczy na własny użytek, nie mniej aby to chciało wychodzić trzeba wiedzieć skąd co. Nie rozumiem tylko, dlaczego te dwa strumienie muszą się równoważyć? Jedne do drugiego przekazuje energię ... c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 02.08.2013 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Dzięki ! Wpiszę więc jak do energooszczędnego 1,5, ale i tak wszystkie uszczelnienia będę robił z najwyższą starannością - firma zrobi tylko SSO, a ja resztę . Bawiłem się trochę tym swoim domkiem w OZC, kombinowałem z grubością izolacji, ale zejść poniżej 50kWh/m2 to nie jest tak łatwo, a 30 kWh/m2 nie osiągnąłem. Zmienię tą wentylację i się pochwalę co wyszło . A najśmieszniejsze jest to, że jak wyciąłem wszystkie okna to zużycie energii znacznie wzrosło . Nie spodziewałem się, że zyski od słoneczka wpadającego prze okno z nawiązką zrekompensują jego większe U. PS. Buduję pierwszy dom i ponieważ nie planuję kolejnego bardzo bym chciał żeby nie był dla wroga. Choć na działce na razie tylko trawa rośnie, to siedzę godzinami przed kompem i czytam to forum, bo wydaje mi się ogromną skarbnicą wiedzy, gdzie użytkownikami są często pasjonaci i pedanci. Jest też trochę plew w informacjach, które trzeba odsiać, ale od czego jest myślenie - da się . Tak więc Szanowni Forumowicze, przygotujcie się, bo będę Was molestował pytaniami :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.08.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Dzięki ! Wpiszę więc jak do energooszczędnego 1,5, ale i tak wszystkie uszczelnienia będę robił z najwyższą starannością - firma zrobi tylko SSO, a ja resztę . Bawiłem się trochę tym swoim domkiem w OZC, kombinowałem z grubością izolacji, ale zejść poniżej 50kWh/m2 to nie jest tak łatwo, a 30 kWh/m2 nie osiągnąłem. Zmienię tą wentylację i się pochwalę co wyszło . Zmieniasz nie ilość wymian tylko wspołczynnik n50 który obrazuję nam straty na infiltracji, które są częscią strat wentylacyjnych, tym mniejszą im mniejszy jest n50. Wielkich zmian się nie spodziewaj, gdybys zmniejszył ilość wymian to tak, ale wtedy to nie będzie zgodne z normą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 02.08.2013 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Parametr n50 mówi, jaka jest krotność wymiany powietrza spowodowanej infiltracją przy różnicy ciśnień 50Pa. Dla stopnia szczelności ustawionego na wysoki, wynosi 4 wymiany/h. Rozumiem, że muszę zmniejszyć tą krotność do 1,5 w moim przypadku. A tak na marginesie, wydaje mi się to i tak bardzo dużo. Siedzę sobie w domu, okna i drzwi pozamykane, a tu wlatuje do domu taki strumień zimnego powietrza . Nie licząc wentylacji rzecz jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 02.08.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 No dobra, wprowadziłem jeszcze raz dane do OZC: Silikaty, 20 styro w podłodze, 25 szarego w ścianie, 35 w stropie, powierzchnia całkowita 150m2. Infiltracja powietrza czyli parametr n50 ustawiony na 1,5, a wentylacja na 0,5 wymiany na godzinę. Wyszło chyba za dużo bo 72,3 kWh/m2. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Jak odznaczyłem uwzględnianie mostków cieplnych to było już znacznie lepiej bo w okolicach 31 kWh/m2. Może tam leży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Popatrz jeszcze dokładnie na karcie danych podstawowych na "mostki cieplne" sprawdź czy dobre wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts