Horher 03.08.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Popatrzyłem. Wywaliłem z niej mostek między ścianą zewnętrzną a stropem pod nieogrzewanym poddaszem, bo będzie tam izolacja ciągła. Styropian ze ściany połączę z wełną na stropie i mostka nie będzie. Wszystkie moje mostki to: naroże - 0,05 W/(m*K) naroże wklęsłe - -0,05 W/(m*K) ściana wewnętrzna/ ściana zewnętrzna - 0 W/(m*K) ściana zewnętrzna/ dach - 0 W/(m*K) ściana wewnętrzna/dach - 0 W/(m*K) otwór okienny/ściana zewnętrzna - 0 W/(m*K) otwór drzwiowy/ściana zewnętrzna - 0 W/(m*K) ściana zewnętrzna/podłoga na gruncie - 0,6 W/(m*K) Więc tak naprawdę pozostał tylko jeden mostek - ściana zewnętrzna/podłoga na gruncie gdzie straty są na poziomie 0,6 W/(m*K). Inne mostki które można wybrać w moim przypadku nie przyniosą strat, albo pomijalne małe. W takiej konfiguracji OZC pokazuje straty roczne na poziomie 50,8 kWh/m2. Nie jest więc tak słodko mimo stosunkowo grubej izolacji. Co do wybranego mostka ściana zewnętrzna/podłoga na gruncie, to wybrałem taki: Jak widać nie ma tam ocieplenia ściany fundamentowej i nawet nie ma możliwości w programie, żeby wybrać. Dałem ten co dałem, bo jest najbliższy prawdzie, ale w sumie dziwne, że nie można wybrać bądź co bądź najpowszechniej stosowanego rozwiązania. Z mostków, które przychodzą mi do głowy, a których w ogóle nie przewiduje OZC to ściana wewnętrzna/podłoga na gruncie i ściana działowa/podłoga na gruncie. Przecież będzie tam ciepło uciekać, szczególnie że oba typy ścian będą u mnie z silikatów. Wiecie co o tym myślę? Myślę, że bez wykonania płyty fundamentowej i ciągłości izolacji na połączeniu ściana zewnętrzna/izolacja pod płytą, nie da się zaizolować budynku . To co pokazuje OZC jeśli chodzi o mostki, to daleko idące uproszczenia, lub wręcz pomijanie niektórych strat występujących w klasycznym fundamencie. Zdałem sobie z tego sprawę i jestem zły, bo cały misterny plan z wybudowaniem energooszczędnego domu poszedł w piz... Pomyślę chyba o płycie, ale słyszałem, że koszty znacznie większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.08.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) no to mostki OK. wyniki jakieś 20-25% lepsze od parterówki mojego szwagra. Coś jeszcze musi być Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.08.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Więc tak naprawdę pozostał tylko jeden mostek - ściana zewnętrzna/podłoga na gruncie gdzie straty są na poziomie 0,6 W/(m*K). Inne mostki które można wybrać w moim przypadku nie przyniosą strat, albo pomijalne małe. W takiej konfiguracji OZC pokazuje straty roczne na poziomie 50,8 kWh/m2. Nie jest więc tak słodko mimo stosunkowo grubej izolacji. Czy uwzględnił Pan, że grunt 6 x ( suchy piach ) lepiej odbiera ciepło niż wiaterek od ściany? Czy uwzględnił Pan, że mostek termiczny jest dynamiczny? Jako zimniejszy element, znacznie bardziej chłonie wilgoć z domu, przez to jego opór cieplny szybko spada. Nie warto dziś budować nieizolowany dom - co to jest izolacja termiczna - można poczytać w fizyce - temat współczynnik przenikania ciepła. 10 no 20kWh/m2 - gorzej nie ma sensu - za drogi dom wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.08.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Czy uwzględnił Pan, że grunt 6 x ( suchy piach ) lepiej odbiera ciepło niż wiaterek od ściany? Czy uwzględnił Pan, że mostek termiczny jest dynamiczny? Jako zimniejszy element, znacznie bardziej chłonie wilgoć z domu, przez to jego opór cieplny szybko spada. Nie warto dziś budować nieizolowany dom - co to jest izolacja termiczna - można poczytać w fizyce - temat współczynnik przenikania ciepła. 10 no 20kWh/m2 - gorzej nie ma sensu - za drogi dom wyjdzie.A forumowa małpa dalej swoje. Idiotyzm powtarzany bardzo często nie przestaje być idiotyzmem. Magiel to nie jest dobre miejsce do uzyskiwania informacji "kolego" TB. Przeczytaj choć raz w życiu jakąś fachową książkę albo poproś kogoś niech ci wyjaśni co to jest lambda, U przegrody, akumulacja. Kompromitujesz swoje nazwisko. Jesteś już synonimem upartego głupka. Co jeszcze chcesz osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.08.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Drogi TB. Można też izolować pexem.Taniej,efektywniej.40 cm pod posadzką,to nie jedyny dostępny środek do celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 03.08.2013 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Perm, z całym szacunkiem dla Ciebie, ale chyba nie odniosłeś się do tematu. Nie wiem co takiego napisał TB żeby go trzeba było zbluzgać. Powiem Wam coś: całkiem niedawno zacząłem pisać na tym forum bo chcę wybudować dom, chcę to zrobić dobrze i szukam pomocy od osób, które znają temat z własnego doświadczenia, wykształcenia etc, ale czytam już dość długo i zauważyłem pewną tendencję w odniesieniu do Pana TB. Chodzi o to, że ZAWSZE kiedy zabierze głos w jakiejś sprawie, zostaje to bardzo mocno krytykowane, ale RZADKO krytyka ta jest merytoryczna i z reguły ogranicza się do kilku epitetów w jego kierunku. Dodatkowo, odnoszę wrażenie, że dla osób krytykujących w ten sposób nie ma znaczenia co pisze TB, liczy się tylko fakt, że można po nim pojechać. Pójdę nawet dalej, sądzę, że takie zachowanie podświadomie popycha innych nie znających poglądów TB, do "pójścia z prądem" i przyłączeniem się do ataku na jego osobę w sposób personalny. Dla mnie takie zachowanie to kopanie leżącego i widząc takie coś czuję głęboki niesmak . Tylko gówno z prądem płynie, ja się nie dam w to wciągnąć i patrzeć na to spokojnie nie potrafię - może już taki jestem, że staję po stronie atakowanej mniejszości. Równocześnie czytam inne wątki i widzę jak powszechnie szanowany (za wiedzę również przeze mnie), oświecony i w ogóle lider tego forum, traktuje z góry osoby, które zadają mu pytania, a odpowiedzi udziela jakby miał przed sobą bandę idiotów :/. Tego już nikt nie widzi??? Nie podzielam wielu poglądów Pana Brzęczkowskiego np. na temat izolowania od wewnątrz. Cały jego problem to taki, że sprawia wrażenie jakby nie słuchał, nie prowadził dialogu, tylko wygłaszał monolog. Ale tak jak każdy, ma do tego prawo jak cała reszta i ma prawo głosić swoje poglądy tak jak potrafi, byle nie obrażał innych. Co takiego powiedział TB, że poleciały na niego kamienie? Napisał o mostku do gruntu. A co, nie ma mostka? Z resztą, kamienie się sypią nawet jak TB nie bierze udziału w wątku jak np. tutaj. A wiecie, że ten mega guru, o którym już pisałem w jednym wątku, który czytałem, ma akurat taką samą opinie o ucieczce ciepła przez fundament jak TB i sugeruje płytę. Sam zacząłem sobie zdawać sprawę jak duże są to straty i wygląda, że Audytor OZC nie bardzo je wszystkie uwzględnia. Dlatego właśnie zacząłem czytać wątek o płycie fundamentowej. Następnie trafiłem na Legalett. Czytam. Chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy i popełnić jak najmniej błędów. Bardzo Was proszę, nie dajcie się ponieść tłumowi, myślcie samodzielnie. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.08.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Trochę w obronie guru akurat guru ma takie podejście, że wielokrotnie zmusza innych do myślenia i delikatnie prostuje czyjeś poglądy. Nie twierdzę, że to najlepsza metoda i sposob guru poprawny, ale stare powiedzenie mówi "lepiej daj węndkę, zamiast rybę" - to robi guru, bo .... 1. człowiek nie znający tematu nie wie o co pytać 2. z 1. wynika, że nie jest w stanie opisać problemu i przedstawić odpowiednie dane do dyskusji (wide - twój wątek) 3. ma swoj pogląd i kurczowo się jego trzyma, a jak sie podsuwa konkretne rozwiązanie to mu sie nie podoba bo to czy tamto itd, itp odnośnie punktu 2. gdybyś raczył łaskawie wkleić, mapkę, rzuty, jeden przekrój swojego budynku i opisac sposób izolacji, montażu stolarki itd, itp - to można w tym wątku wiele ci poradzić. Tak, dyskutujemy o bycie wirtualnym, który tylko ty znasz, a my musimy się wielu rzeczy domyslać, co jak chyba się domyślasz jest troche frustrujące jeśli nasze rady odnośnie rzeczy oczywistych nie spełniają twoich oczekiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.08.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Perm, z całym szacunkiem dla Ciebie, ale chyba nie odniosłeś się do tematu. Nie wiem co takiego napisał TB żeby go trzeba było zbluzgać. Powiem Wam coś: całkiem niedawno zacząłem pisać na tym forum bo chcę wybudować dom, chcę to zrobić dobrze i szukam pomocy od osób, które znają temat z własnego doświadczenia, wykształcenia etc, ale czytam już dość długo i zauważyłem pewną tendencję w odniesieniu do Pana TB. Chodzi o to, że ZAWSZE kiedy zabierze głos w jakiejś sprawie, zostaje to bardzo mocno krytykowane, ale RZADKO krytyka ta jest merytoryczna i z reguły ogranicza się do kilku epitetów w jego kierunku. Dodatkowo, odnoszę wrażenie, że dla osób krytykujących w ten sposób nie ma znaczenia co pisze TB, liczy się tylko fakt, że można po nim pojechać. Pójdę nawet dalej, sądzę, że takie zachowanie podświadomie popycha innych nie znających poglądów TB, do "pójścia z prądem" i przyłączeniem się do ataku na jego osobę w sposób personalny. Dla mnie takie zachowanie to kopanie leżącego i widząc takie coś czuję głęboki niesmak . Tylko gówno z prądem płynie, ja się nie dam w to wciągnąć i patrzeć na to spokojnie nie potrafię - może już taki jestem, że staję po stronie atakowanej mniejszości. Równocześnie czytam inne wątki i widzę jak powszechnie szanowany (za wiedzę również przeze mnie), oświecony i w ogóle lider tego forum, traktuje z góry osoby, które zadają mu pytania, a odpowiedzi udziela jakby miał przed sobą bandę idiotów :/. Tego już nikt nie widzi??? Nie podzielam wielu poglądów Pana Brzęczkowskiego np. na temat izolowania od wewnątrz. Cały jego problem to taki, że sprawia wrażenie jakby nie słuchał, nie prowadził dialogu, tylko wygłaszał monolog. Ale tak jak każdy, ma do tego prawo jak cała reszta i ma prawo głosić swoje poglądy tak jak potrafi, byle nie obrażał innych. Co takiego powiedział TB, że poleciały na niego kamienie? Napisał o mostku do gruntu. A co, nie ma mostka? Z resztą, kamienie się sypią nawet jak TB nie bierze udziału w wątku jak np. tutaj. A wiecie, że ten mega guru, o którym już pisałem w jednym wątku, który czytałem, ma akurat taką samą opinie o ucieczce ciepła przez fundament jak TB i sugeruje płytę. Sam zacząłem sobie zdawać sprawę jak duże są to straty i wygląda, że Audytor OZC nie bardzo je wszystkie uwzględnia. Dlatego właśnie zacząłem czytać wątek o płycie fundamentowej. Następnie trafiłem na Legalett. Czytam. Chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy i popełnić jak najmniej błędów. Bardzo Was proszę, nie dajcie się ponieść tłumowi, myślcie samodzielnie.Tam gdzie TB pisze z sensem (zdarza mu się) lub nie znam się zbytnio nie zabieram głosu. Tam gdzie z premedytacją kłamie, jak najbardziej. To może tak wygląda że ktoś się uwziął na biednego TB. To nie tak. To jest forum dla kogoś kto chce podjąć racjonalne decyzje. TB wprowadza w błąd w bardzo wielu aspektach. Nie ma zahamowań by pisać po prostu bzdury. To że ktoś może z tego powodu zrobić coś źle to nie jego interes. Jest szkodnikiem, który powinien zostać stąd wyrzucony podobnie jak stało się to na konkurencyjnym forum. Tam go zbanowali za kłamstwa, tu zaś redakcja traktuje go jak małpę w cyrku. Przyciąga publikę. Tak też go traktuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 03.08.2013 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Nie wiem czy jest takim szkodnikiem. Może wcale nie, jeśli takiego jak ja, jego posty zachęcają do samodzielnego myślenia. Patrząc z tej strony jego obecność jest pożyteczna Dobrze, to pomijając całą resztę - czy na połączeniu podłogi i ściany zewnętrznej występuje liniowy mostek cieplny? Mowa oczywiście o klasycznych fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 03.08.2013 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Trochę w obronie guru akurat guru ma takie podejście, że wielokrotnie zmusza innych do myślenia i delikatnie prostuje czyjeś poglądy. Nie twierdzę, że to najlepsza metoda i sposob guru poprawny, ale stare powiedzenie mówi "lepiej daj węndkę, zamiast rybę" - to robi guru, bo .... 1. człowiek nie znający tematu nie wie o co pytać 2. z 1. wynika, że nie jest w stanie opisać problemu i przedstawić odpowiednie dane do dyskusji (wide - twój wątek) 3. ma swoj pogląd i kurczowo się jego trzyma, a jak sie podsuwa konkretne rozwiązanie to mu sie nie podoba bo to czy tamto itd, itp odnośnie punktu 2. gdybyś raczył łaskawie wkleić, mapkę, rzuty, jeden przekrój swojego budynku i opisac sposób izolacji, montażu stolarki itd, itp - to można w tym wątku wiele ci poradzić. Tak, dyskutujemy o bycie wirtualnym, który tylko ty znasz, a my musimy się wielu rzeczy domyslać, co jak chyba się domyślasz jest troche frustrujące jeśli nasze rady odnośnie rzeczy oczywistych nie spełniają twoich oczekiwań Guru ma wiedzę i doświadczenie, pomógł wielu ludziom. Bardzo go cenię i sam będę korzystał z jego porad. Bardzo też popieram jego praktykę na dawaniu wędki zamiast ryby, bo często okazuje się, że ludzie wcale nie chcą wędki, tylko rybę. A później następną i następną. Jak dla mnie, to nie chciało by mi się tracić na nich czasu, bo nie lubię darmozjadów co chcą mieć na talerzu wszystko podane. Niektórzy przychodzą po gotowe rozwiązania, ale często problem jest bardziej skomplikowany. Jak nie chcą się brać za wędkę to widocznie im nie zależy, więc dlaczego mi miało by zależeć lub guru? Postawa z wędką ujawnia takie osoby. Nie czytałem wszystkich postów guru, ale ostatnio trafiłem na takie, że ciśnienie mi się podniosło, choć to co pisał nie było do mnie. Myślę sobie, że jak jest już się guru, to trzeba panować nad wodą sodową uderzającą do głowy, bo inaczej widać słomę w butach. W każdym razie bronić go nie musisz, bo ja go nie atakuję, tylko darzę szacunkiem za jego wiedzę i przede wszystkim chęć dzielenia się nią. A wtedy co przeczytałem ... może miał po prostu zły okres . Odnośnie pkt. 2 - zawstydzasz mnie . Fakt, nie dałem szczegółowych danych, ale nie dlatego, że chcę gotową rybę , tylko dlatego, że wyszedłem z założenia, że jak dam za dużo, to komu się będzie chciało to wszystko przerabiać. Wydawało mi się , że lepiej w trakcie dyskusji podawać dane stopniowo jak będą potrzebne, niż zarzucić ludzi wszystkim co mam - nie chciałem nikogo zniechęcać już na początku. Dlatego podałem to co niezbędne. A więc tak: buduję dom projektu Z10 stu 30. W projekcie typowym ma on poddasze użytkowe, ale ja go nie chcę więc będzie parterówka. Zamiast dachu chcę ocieplić strop. Rezygnuję też z podcienia na tarasie, wywalam schody, powiększam wykusz w salonie, ograniczam przeszklenia na północy powiększam na południu. W sumie powierzchnia na parterze to 150m2. Ponieważ chcę żeby domek był ciepły naumiałem się OZC (jak widać nie do końca ) i wprowadziłem wszystko co trzeba. Chciałem, żeby rozkład strat ciepła przez ściany zewnętrzne, podłogę i strop był mniej więcej wyrównany, co przy ociepleniu 20 styro w podłodze, 25 grafitowego w ścianach i 35 wełny na stropie, jest osiągnięte. Cały problem polega na tym, że w takiej konfiguracji domek pali 50,8 kWh/m2 rocznie, a z tego co czytałem wcześniej to trochę za dużo. No i nie wiem czy to dużo czy normalnie. Proszę, żeby ktoś się wypowiedział. Wklejam plik Z10.zip z OZC, może ktoś spojrzy na to czy jest dobrze. A najbardziej mnie zaintrygowało, że jak w OZC usunąłem mostki na połączeniu ściany zewnętrznej i podłogi na gruncie to zapotrzebowanie na ciepło spadło do 32,4 kWh/m2. To skłoniło mnie do zastanawiania się nad płytą fundamentową. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.08.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Nie wiem czy jest takim szkodnikiem. Może wcale nie, jeśli takiego jak ja, jego posty zachęcają do samodzielnego myślenia. Patrząc z tej strony jego obecność jest pożyteczna Dobrze, to pomijając całą resztę - czy na połączeniu podłogi i ściany zewnętrznej występuje liniowy mostek cieplny? Mowa oczywiście o klasycznych fundamentach.Występuje. Całkiem pokaźny. Mostek ten jest jednak, wbrew powszechnej opinii jest spowodowany ucieczką ciepła nie do gruntu a do otaczającego dom powietrza. Bardzo dobrze pokazują to izotermy. Do gruntu ucieczka ciepła następuje do pewnego momentu. Po jakimś czasie (pół roku, rok?) następuje wyrównanie temperatur i ciepło już nie ucieka. Oczywiście przy założeniu że nie ma np pod domem często zmieniającego się poziomu wód gruntowych. Generalizując można potraktować grunt pod domem jak akumulator ciepła. Konstrukcja typu ławy plus ocieplone od zewnątrz ściany fundamentowe oraz podłogi na izolacji w naszym klimacie powinna zdawać egzamin. Jeżeli jednak celujesz w dom pasywny to lepszym rozwiązaniem będzie płyta w której bez trudu można uniknąć mostków termicznych. Jak przy całej budowie trzeba rozważyć czy to co robimy ma sens finansowy w dłuższym przedziale czasu. Można założyć stały wzrost cen energii, to jedno jest pewne Lepiej dom izolować niż ogrzewać tyle że tu też można przesadzić w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.08.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Można też grzać to co pod posadzką.Ciepłem odpadowym z kolektorów. Można też dać pół metra styropianu .Wszystko można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 03.08.2013 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Waśnie , że wcale nie myślałem o domu pasywnym . Chciałbym za to płacić małe rachunki . Myślałem o ogrzewaniu wodnym podłogowym zasilanym z bufora grzanego elektrycznie. Jak fundusze pozwolą to może jeszcze pompę ciepła zainstalował bym "tymi ręcami" żeby było jeszcze taniej. Liczyłem, że pompa zwróciła by się po 17 latach ale co tam . A Waszym zdaniem, jaka jest optymalna wartość zapotrzebowania na ciepło na m2? Ja tak myślałem o 50 kWh/m2, ale likwidując mostek do fundamentów w OZC, zobaczyłem że daje to duże oszczędności. Z drugiej strony budować na styropianie??? Mam mętlik w głowie i chyba tracę zdrowy rozsądek w pogoni za kW :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 03.08.2013 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Można też grzać to co pod posadzką.Ciepłem odpadowym z kolektorów. Można też dać pół metra styropianu .Wszystko można. Ja zaszalałem w OZC i dałem 70 cm w podłogę, 50 w ściany i 70 na strop - a co tam . Wiecie ile wyszło? 32,4 kWh/m2 !!!! Z TAKĄ GRUBĄ IZOLACJĄ!!! Nie wiem jak ludzie budują pasywne domy, albo chociaż 3 litrowe . A może tylko wydaje im się, że budują, ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.08.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Zdefiniuj słowo dom pasywny. Nie mam praktycznie strat przez dach i posadzkę,bo wykorzystuję to co dom produkuje i grunt.No i słońce i szare ścieki.Jak się uda to tej zimy zaprzęgnę zużyte powietrze do CO.Proste?. Odrzuć komercję .Pomyśl dlaczego jest produkowany rekuperator p-p?Dla tego abyś miał taniej? Nie koniecznie.Raczej dla zysku wytwórcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.08.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Nie wiem czy jest takim szkodnikiem. Może wcale nie, jeśli takiego jak ja, jego posty zachęcają do samodzielnego myślenia. Patrząc z tej strony jego obecność jest pożyteczna Bronisz TB, to twoja opinia. Tyle ze w temacie ozc u TB nie szukaj porady. Jest on z gruntu przeciwny tym programom, ciągle plecie cos o kotłowni, ciągle wkleja definicję liczenia U przegrody. Nigdy w zyciu nie wykonał ani jednego obliczenia ozc, po prostu tego robic nie umie. Zapomina ze dokładne i rzetelne obliczenia potwierdzają się praktyce o czym mogą zaswiadczyć niektórzy uzytkownicy tego forum. Do czego (sprawdzalności ozc) TB nigdy się nie odniósł, temat nadzwyczaj niewygodny, bo nie potwierdza jego tezy. Jezeli propaguje swoją niechęc do obliczen ozc i jakichkolwiek innych obliczeń, przy okazji nazywając projektantów i audytorów szkodnikami, to jak jego posty moga zachęcac do samodzielnego myslenia? Czy to samodzielne myslenie ma się przejawiać bezkrytycznym przyjmowaniem wizji TB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.08.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Ja zaszalałem w OZC i dałem 70 cm w podłogę, 50 w ściany i 70 na strop - a co tam . Wiecie ile wyszło? 32,4 kWh/m2 !!!! Z TAKĄ GRUBĄ IZOLACJĄ!!! Nie wiem jak ludzie budują pasywne domy, albo chociaż 3 litrowe . A może tylko wydaje im się, że budują, ??? NIe musza byc az takie grubości izolacji zeby te 32 kWh osiągnąc. Czy faktycznie prawidłowo wykonujesz te obliczenia, wyniki uzyskiwane przez Ciebie chyba tego nie potwierdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 liczenia U przegrody. Nigdy w życiu nie wykonał ani jednego obliczenia ozc, Pan też!!! Fizyka - definicja współczynnika przenikania ciepła - stwierdza jednoznacznie - - nie podaje się U gdy jest zmienna lambda materiałów!!! Nie można wstawia U materiałów w stanie ustalonym do przegrody przez którą płynie powietrze, gdy zimą jest różnica ciśnień!!!! Nie było problemu gdy izolacje był cienkie a wentylacja - dziury w oknach i ścianach. Gdy założymy reku czy nawet WW czy jak to się od dawna nazywa "plus" jest większa różnica ciśnień. Ponieważ zakładam takie wentylacje najdłużej na świecie (od 1989 r) to mogłem zaobserwować, że poza spadkiem oporu przez ruch powietrza jest jeszcze woda. - im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią -po latach 100cm3 próbki styropianu fasadowego (15kg/m3) ważyły od 4 do 7 g Następna kwestia – ROBIENIE AUDYTU BEZ TESTU SZCZELNOŚCI!!! (PN 13829) Szanowny Pan asolt – napisał mi, że ta norma nie jest obowiązkowa a aparatura kosztuje niecałe 20 000 zł… To jest narzędzie pracy audytora z prawdziwego zdarzenia !!! Wiertnica kosztuje 25 000 a wiertło do niej 1600 czy 2500zł . Jak można bez narzędzi iść do pracy? Kolejna sprawa – płyta fundamentowa – To najtrudniejsza budowa i stawia się na niej lekkie konstrukcje. Spotkałem tu przypadki, że ktoś robi płytę fundamentową (termos ze styropianu i wełny ) a w środku 20cm betonu i silka – bez klimatyzacji!!! Jak był ocieplony z zewnątrz mur na fundamencie – to odprowadzał ciepło do gruntu, zimą drogo to kosztowało – ale latem było chłodniej. Przy takiej masie wstawionej w termos nawet 30 i więcej st.C całą noc jest pewne – wentylacja z gwc - ochłodzi wieczorem… ale nie taki magazyn!!! Przecież zobaczcie, że izodom 2000 daje hoc kilka cm od środka. Popatrzcie jakie mamy upały, a mogą być z roku na rok coraz większe. W taki dzień jak dziś, przez okna tak nagrzeje, że w nocy bez klimatyzacji niewyróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.08.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Jedno mogę ci Horher powiedzieć. Będziesz słuchał TB, będziesz wiedział coraz mniej. Posłuchaj Asolta, naprawdę rozsądnie to podsumował. Co do styro pod płytą daj zamiast niego granulat szkła piankowego. Niestety wyjdzie drożej niz XPS ale za to masz solidną podstawę. Akumulacji sie nie bój. Jest moim zdaniem wielką zaletą czy to w zimie czy to w lecie. Okresowe zwiększenie temperatury nie jest w stanie podwyższyć temperatury układu o dużej bezwładności, Nadmiarowe uzyski ciepła bez problemu usunie prosta klima lub reku z GWC lub też PC do CWU. Jednym z jej efektów "ubocznych" jest chłodzenie. Mozna to wykorzystać. Zresztą, az tak często w końcu te uzyski nie występują. Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Kolejna sprawa – płyta fundamentowa – To najtrudniejsza budowa i stawia się na niej lekkie konstrukcje. W jednym zdaniu dwa fałszywe przekazy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts