fotohobby 04.08.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 1. chałupa stoi na styropianie (xps). Jak to będzie wyglądać za 10, 30, 60 lat? Może mnie już wtedy nie będzie, ale będą dzieci. Jak będą normalne fundamenty to odziedziczą dom, co prawda już nie najnowszy ale zawsze to dom, a jak płyta na styropianie, to może tylko działkę z kupką gruzu A co się stanie z tym XPS za 50lat ? Eksploduje ? Najwyżej pogorszą się jego właściwości izolacjne. Jeśli tylko dołoży się troszeczkę starań, aby nie zagościły w nim gryzonie, to pewnie predzej trzeba będzie zadbać o dach, niż o fundament.o Poza tym XPS to nie styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 04.08.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 O kurcze, gryzonie, myszy, krety!!! Nie pomyślałem o tym. Ale jak położę ten xps na warstwie ubitego kamienia to chyba nie wydrążą przez niego korytarza? Czytam, że ludzie używają pospółki żwirowo-piaskowej do takich rzeczy. Ja mam dostęp do taniego kamienia. Niedaleko mnie jest kopalnia melafiru i jednym z tańszych sortymentów jest mieszanka 0 - 31,5 mm. To jest to co daje się na drogi i jak to się zagęści to jest cholernie twarde. Nie wiem tylko jak z przepuszczalnością wody. Myślicie, że się nada? XPS - Styropian ekstrudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Szanowny Panie - nie znając fizyki - to może Pan wykonywac ... zgaduj zgadulę - Mogę się z Panem założy o każdą kasę, że dowiem się jaki system ogrzewania , wentylacja ile w podłodze - i się nie pomylę o więcej niż 10% SAM PAN NAPISAŁ - ŻE NIE OBCHODZĄ PANA DEFINICJE I FIZYKA TYLKO SPOSÓB LICZENIA NARZUCONY PRZEZ NORMY - poza jedną PN 13829. Prosże pokazac ze ta Panska niewiarygodna zdolność czytania ze zrozumieniem to nie tylko mit. Kol. Horher wykonał obliczenia ozc i przyjął wsp. n50=1,5 dla domu projektowanego, domu który jeszcze nie istnieje w rzzeczywistości. Jak miał wykonac test szczelnosci tego budynku. Przecież kazde dziecko na poziomie szkoły podstawowej rozumie ze nie mozna zmierzyć tego czego nie ma, Pan natomiast nie. Zgaduj zgadulę to uprawia Pan, bo jak bez zadnych obliczen mozna podawac wiarygodne wielkosci zapotrzebowania na ciepło, sama metoda porównawcza to trochę za mało i obawiam sie stracił by Pan tą kasę. 10 % w zapotrzebowaniu na ciepło to naprawdę mało, co w połaczniu z budynkiem dwu lub trzykondygnacyjnym powoduje ze straty do gruntu to niewielki procent wszystkich strat. Nigdy nie pisałem ze nie obchodzą mnie definicje a tylko normy, chociaż normy stworzone są na podstawie definicji zjawisk fizycznych i aparatu matematycznego opisujacego te zjawiska. Poki co nie ma jeszcze norm i metod obliczeniowych opracowanych przez Pana. Gdy będą obowiązujące to się do nich zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Szanowny Panie - Brakiem wiedzy o podstawach fizyki jest dziś dom zużywający ponad 30kWh/m2 - a dla Pana to nazywa "wiedzą" Nie ma problemu odpowiedziec na pytanie ile kWh zużywa dom mający centralne ogrzewanie - Kotłownie i tak są przewymiarowane i mniej produkowac nie potrafią - to pomyli się nie można. ( to słowa wykładowcy Pana Dariusza Koca z KAPE... Kiedyś poprosiłem informatyka piszącego programy do audytu o założenia - postaram się jutro odnaleźc w swoim archiwum - to się pośmiejemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Jak zwykle nie na temat, ale to w przypadku TB normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.08.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Wymyśliłem sobie mantrę na TB.Nie żeby zwyzywać,bo często ma rację.Ale żeby mantrę,mantrą zwalczać.,,Jednym ze sposobów zmniejszenia zużycia energii cieplnej przez dom jest podgrzewanie gruntu " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 04.08.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Panie Tomaszu. Widzę, że chętnie zabiera Pan głos, dlatego postaram się trochę naprowadzić Pana na temat . Proszę mi powiedzieć, jak Pańskim zdaniem fundament powinienem wybrać - klasyczny fundament czy płyta na styropianie bez mostka. Bardzo proszę uzasadnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 XPS - Styropian ekstrudowany Konkretnie to polistyren ekstrudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Kiedyś poprosiłem informatyka piszącego programy do audytu o założenia - postaram się jutro odnaleźc w swoim archiwum - to się pośmiejemy. Mozemy się posmiać, ale proponuję przedstawić swoj pomysł na wykonanie testu szczelnosci w domu projektowanym, mysle ze ten smiech bedzie dalej słyszalny. Tylko czy to przyjemnie smiać sie z własnej głupoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.08.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Asolt. Mógł byś tak dla zabawy policzyć optymalną grubość izolacji od gruntu dla założenia,że grunt ma od 22oC do 15,6oC w kwietniu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Jak zwykle nie na temat, ale to w przypadku TB normalne. Jak zwykle gdy są konkrety - bo tu wiedza o izolowaniu jest wymierna... gdy brakuje argumentów pisze się o adwersarzu, ot sztuka erystyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Panie Tomaszu. Widzę, że chętnie zabiera Pan głos, dlatego postaram się trochę naprowadzić Pana na temat . Proszę mi powiedzieć, jak Pańskim zdaniem fundament powinienem wybrać - klasyczny fundament czy płyta na styropianie bez mostka. Bardzo proszę uzasadnić. Najprościej i najczęściej izoluje się OD fundamentu - traktując fundament jako odbiornik ciepła a nie element do ogrzania. Czyli izolacja od środka . Może by warstwa izolacyjna w fundamencie - ale to jak w przypadku płyty - duża akumulacja uwięziona w termosie - słaby komfort. Jak się izoluje określa dokładnie definicja współczynnika przenikania ciepła. Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Asolt. Mógł byś tak dla zabawy policzyć optymalną grubość izolacji od gruntu dla założenia,że grunt ma od 22oC do 15,6oC w kwietniu/ Ale wg fizyki budowli czy wg fizyki budowli alternatywnej (wg TB), jezeli wg tej drugiej to nie znam jej do konca, jezeli w tej normalnej to da sie policzyc (i znowu będzie kontra od TB, ale co tam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Asolt. Mógł byś tak dla zabawy policzyć optymalną grubość izolacji od gruntu dla założenia,że grunt ma od 22oC do 15,6oC w kwietniu/ ... i że ten grunt minimum 6 x lepiej odbiera ciepło, niż powietrze za ścianą? Czy Pan wie że temperatura gruntu pod domem izolowanym jest niższa niż na tej samej głębokości obok domu? I to cały rok! To bardzo łatwo się mierzy. Ja zostawiłem pod styropianem i w fundamencie 60 czujników NTC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Jak zwykle gdy są konkrety - bo tu wiedza o izolowaniu jest wymierna... gdy brakuje argumentów pisze się o adwersarzu, ot sztuka erystyki Oczywiscie Pana wypowiedzi są pozbawione jakiejkolwiek oceny swoich adwersarzy, czysta merytoryka. Jest takie przysłowie "przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli" jak znalazł pasuje do Pana. Konkrety w przypadku ozc to w Pana przypadku całkowity brak wiarygodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ale wg fizyki budowli czy wg fizyki budowli alternatywnej (wg TB), jezeli wg tej drugiej to nie znam jej do konca, jezeli w tej normalnej to da sie policzyc (i znowu będzie kontra od TB, ale co tam) Pan naprawdę nie rozumie!!! By liczy trzeba zbudowac przegrody, które to umożliwiają!!! Czyli bez mostków , bez ruchu powietrza i wilgoci, trzeba uwzględni odbiornik A NIE ODWROTNIE - nie można liczyc, gdy są dynamiczne mostki termiczne , gdy lambda materiałów się zmienia, gdy odbiornik "powietrze" traktujemy tak samo jak "grunt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Konkrety w przypadku ozc to w Pana przypadku całkowity brak wiarygodności. Jeszcze raz - nie zrobi Pan OZC bez : 1 -współczynnika przenikania ciepła 2- testu szczelności budynku Ad jeden - fizyka wyraźnie określa w jakich warunkach można U podawac Ad dwa - nie ma znaczenia co policzymy jak termos jest nieszczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.08.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Tak pro publico . Są to dane autentyczne ,prawdziwe na tyle,ile temp.nawiewu odzwierciedla temperaturę w gruncie.Tego nie wiem bo nie mam czujników.Mam 18 cm izolacji styropianowej ,ułożonej w dwóch warstwach.Powierzchnia posadzki to 140m2.Ciekawe w jakim % teoretyczne obliczenia pokryją się z rzeczywistością.Ciekawe jak to się ma do teorii TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.08.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ale wg fizyki budowli czy wg fizyki budowli alternatywnej (wg TB), jezeli wg tej drugiej to nie znam jej do konca, jezeli w tej normalnej to da sie policzyc (i znowu będzie kontra od TB, ale co tam) Skał to 2700kg/m3-3500kg/m3. Piasek-pospółka to 1800kg/m3 Różnica to przestrzeń wypełniona powietrzem w bezruchu ,bo ciepłe się unosi.Warstwa najbliżej chudziaka to warstwa sucha pozbawiona wilgoci.Widział kiedy piach pod mikroskopem? Wełna mineralna to spreparowany bazalt. Lambda inna na niekorzyść piachu ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.08.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Miało być z cytatem TB a wyskoczyło z asoltem.Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts